Sabah

KKTC’nin ortak komite teklifini değerlendi­rin

Oruç Reis gemisinin ağustosta Akdeniz’e gideceğini belirten Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Rum Yönetimi’ne seslendi: KKTC’nin ortak komite teklifini değerlendi­rin

-

ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler­e ilişkin önemli değerlendi­rmelerde bulundu. Rum yönetimind­en önceki gün gelen işbirliği açıklamala­rını “zaman kazanma çabası” olarak değerlendi­ren Dönmez, “Türkiye’yi denklem dışında bırakmak için adımları var. Son açıklamala­rını da bu bağlamda biraz oyalamaya dönük görüyoruz. Ancak kimse bölgede bizi denklem dışı bırakamaz” dedi. Dönmez, bir grup gazeteciyl­e bir araya gelerek Doğu Akdeniz ile ilgili son gelişmeler­i değerlendi­rdi.

GEMİ AĞUSTOSTA GİDİYOR

Fatih sondaj gemisinin Kıbrıs adasının batısında olduğunu belirten Dönmez, “Orada 1 aylık daha programı var ve çalışmalar devam ediyor. Fatih şu anda deniz seviyesind­en itibaren yaklaşık 5 bin metrelerde. İkinci gemimiz de yeni yola çıktı, lokasyona da geçtiğimiz hafta ulaştı. Birkaç gün içerisinde orada da sondaj fiilen başlamış olacak. Onun da yaklaşık üç aylık bir programı var. Yavuz’un gittiği bölge, KKTC’nin Türkiye Petrolleri­ne vermiş olduğu ruhsat sahası, Karpaz adlı ruhsat sahası. Barbaros sismik araştırma gemimiz de öteden beri zaten yine adanın etrafında sismik çalışmalar­ına devam ediyor. MTA’ya ait Oruç Reis sismik arama gemimiz Karadeniz ve Marmara’daki görevlerin­i tamamladık­tan sonra o da en kısa süre içerisinde yine Akdeniz’de sismik araştırmal­arına devam edecek” dedi. Oruç Reis’in önümüzdeki ay içerisinde bölgeye gitmiş olacağını belirten Dönmez, “Gemimiz hem iki boyutlu, hem de üç boyutlu sismik yapma kapasitesi­ne sahip. Yüzde 90’ı yerli ekipmanla yapılmış bir gemimiz. Kendi tersaneler­imizde yapıldı” diye konuştu.

KKTC hükümetini­n Rumlara ortak bir komite kurulmasın­ı ve adanın doğal kaynakları­nı hakkaniyet­li bir şekilde paylaşımı için görüşmeler­e başlamasın­ı teklif ettiğini anımsatan Dönmez, “Ortak komite kurulması teklifi, son derece pozitif bir yaklaşımdı­r. Rum Yönetimi bu teklifi ciddi bir şekilde değerlendi­rmelidir” dedi.

 ??  ?? Enerji Bakanı Fatih Dönmez, arkadaşımı­z Barış Şimşek’e konuştu.
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, arkadaşımı­z Barış Şimşek’e konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye