Sabah

Ya biz Yüksel, ya biz yaratmadık mı canavarı?.

- (GLW|r: Ulaş YILDIZ - Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Pazar akşamı Show Haber’de izledim. Bir vatandaş, Avcılar’da üst geçide çıka rak intihara teşebbüs etmiş. Vatandaşla­r onu görüntülem­ek için cep telefonlar­ına davranmış lar. Haberde, olayı görüntüley­en ler ağır şekilde eleştirili­yordu.

2LAN BITEN ‘vicdansızl­ık’

RAK YORUMLANıY­ORDU.

EVET, BIR INSANı EN KöTü RUH HALINDE GöRüNTüLEM­EYE çALış MAK, ONLARı PAYLAşMAK, EN HAFIFIN DEN ‘mahremiyet’INE SAYGıSıZLı­K DEMEKTIR.

GELIN GöRüN KI, HER OLAYDA öNCE CEP TELEFONUNA DAVRANAN O KITLEYI SIZ YARATTıNıZ SEVGILI HABER CI DOSTLARıM.

NASıL Mı? BüLTENLERI­NIZIN SONUNDA YAYıNLADığ­ıNıZ ‘Whatsapp İhbar Hatları’ SAYE SINDE... VATANDAşı HER şEYI çEKIP GöNDERMESI IçIN TEşVIK EDIP BüL TENLERINIZ­I ONLARDAN GELEN AMATöR KAMERA GöRüNTüLER­I ILE DOLDURUR KEN IYI, VATANDAş ‘görev başındayke­n’(!) kötü, öyle mi?

★★★ OLA

Yukardaki satırlar, sevgili Yüksel Aytuğ kardeşimin dünkü “Yakından Kumanda” köşesin de aynen alındı.

Esasta nasıl haklı Yüksel.. Habercilik sıfıra inince bütün ana haberler, sosyal medyadan gelen şiddet ve dehşet görüntüle ri ile dolunca, tüm ana haber müdür leri milleti, yolda giderken gördü ğü olayları hemen telefona kaydedip, kendi Whatsapp hatlarına yollama ya teşvik edince, bu rezil uygulama doğdu.

Sadece Show mu?.

Kanal D’nin o çok torpilli olduğu söylenen makyaj maske li sunucusu da, yapıyor ayni şeyi.. Bir yandan “Whatsapp İhbar Hattı” yayınlarke­n, bir yandan da “Adam orda ölüyor. Bizim rezil millet etrafına toplanmış videosunu çekiyor” diye bir de eleştiriyo­r sıkılmadan.. Sadece Whatsapp mı Yüksel?. Her türlü internet kanalından, şiddet, dehşet görüntüler­i yayınla mak için yarışıyor bunlar.

Bir otobüs yardan uçu yor.. İçinden görüntü.. Dehşet.. Dışardan görüntü dehşet.. Ama sadece görüntü.

Nerde belli değil.. Ne zaman belli değil.. Ne olmuş.. Belli değil..

Bir saatlik haberlerin en az yarısı bu çoğu hiç bilinme yen, “Görüntü olsun, reyting dolsun” diye yüklen miş bu şiddet ve dehşet görüntüler­iyle dolu.. O ana haber bül tenlerinin başında bir “Aile¨ ikonu var. Anne, baba ve çocuk silueti..

Yani “Tüm aile izleyebili­r..”

Tam da aile izle me saatinde zaten.. Şimdi bu görün tüler, o kaza, o cina yet, o motosiklet, otomobil cambazlık sahneleri, 3-5 yaşındaki çocukların bey ninde ne iz bırakır, düşünen oldu mu bu ülkede Yüksel?.

Her programın önüne o seyir ci ikonunu koymayı zorunlu kılan RTÜK’çüler düşündü mü hiç?.

Bu sahneler filmde, dizide olsa ceza yazarlar. Ama gerçek sahne ler, aile izleme saatinde “Genel izleyici için” ikonu ile yayınla nıyor. RTÜK kör!.

Peki ya biz, “İkinci güç” medya?.

Her ama her gazetenin özel TV yazarı var. Bunlar el ele verse, temizlenme­z mi bu rezillik?. Diyelim yok, olan da magazin yazıyor..

Peki ya biz köşe yazarları!. Görmüyor muyuz?. Peki ya istihbarat şefleri.. Bir şef yok mu, en acar muha birini çağırsın.. Yollasın en iyi çocuk psikolojis­i uzmanları na, pedagoglar­a.. Sorsun baka lım, aile izleme saatinde, her ama her gece o şiddet ve deh şet görüntüler­inin birbiri ardında yarım saat gösterilme­sinin küçük beyinlerde­ki tahribatı nedir?.

Dizi yazı olur beyler, dizi yazı olur..

Hani nerde gazetecili­k Yüksel?.

Bizim hiç mi suçumuz yok, söyle!.

★★★

Beni çok mutlu eden bir haber aldım. RTÜK üyeleri Meclis’ten seçiliyor ya.. (Ne kadar önemli işleri, ordan belli..)

Hürriyet’in harika Okur Temsilcisi­ydi Faruk Bildirici.. Para ile yazılar yazılan, röportajla­r yapan, haberler derleyen gaze te için “Doğrucu Davut” okur temsilcisi olur mu?. Kovdular. O Faruk işte, “Milletin temsilcisi” olarak RTÜK’e girmiş..

Şimdi, asıl şimdi kıyamet kopabilir.

Yürü Faruk!.

Arkandayım.. Millet de arkan da olacak, inan!.

Yürü!.

 ??  ?? Hıncal ULUd
Hıncal ULUd
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye