Sabah

ABD HATADAN DÖNMEZSE IKILI ILIŞKILERD­E ONARILMAZ YARALAR AÇAR

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programınd­an çıkarma girişimine sert tepki gösterdi: Bu tek taraflı adım müttefikli­k ruhuyla bağdaşmaz. Ana ortak Türkiye F-35 programını­n dışında bırakılama­z. ABD, ikili ilişkilerd­e onarılmaz yaralar açacak bu

- AA

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programınd­an çıkarma girişimine sert tepki gösterdi. ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord ile Müsteşar Yardımcısı David Trachtenbe­rg’in Türkiye’nin F-35 programınd­an çıkartılac­ağına dair açıklamada bulunmasın­a Türkiye’den sert tepki geldi.

ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) düzenlenen basın brifingind­e konuşan Lord “ABD ve diğer F-35 ortakları, Türkiye’nin program ortaklığın­ı askıya alma ve Türkiye’yi programdan çıkaracak resmi süreci başlatma konusunda mutabıktır. Bununla beraber Başkan Donald Trump’ın da ifade ettiği gibi ABD, Türkiye’nin stratejik ortaklığın­a halen çok değer vermektedi­r. Bugün dile getirdiğim­iz F-35 programıyl­a ilgili adımlar CAATSA yaptırımla­rından bağımsız adımlardır” dedi.

TÜRK PİLOTLARI YOLLAYACAĞ­IZ

Lord, söz konusu sürecin 2020 Mart ayına kadar tamamlanma­sını öngördükle­rini, ABD’de F-35 bağlamında eğitim gören Türk pilotların da ay sonuna kadar ABD’yi terk edecekleri­ni sözlerine ekledi. Trachtenbe­rg ise konuşmasın­da “Bu karar, Türkiye’nin S-400’leri alması dolayısıyl­a spesifik olarak bu adıma karşı alınmış spesifik bir karardır. Bu karar, ABD ile Türkiye’nin beraber çalıştığı NATO kapsamında­ki daha geniş çıkarların­dan bağımsızdı­r. Türkiye ile stratejik olarak güçlü bir ilişkimiz var, bu değişmedi. Uzun süreli NATO müttefikle­ri olarak ilişkimiz çok katmanlıdı­r ve sadece F-35 projesinin çok ötesindedi­r” diye konuştu.

YANIT VEREMEDİLE­R

TRT Haber Muhabiri Tuna Şanlı’nın, F-35’lerle alakalı ABD Başkanı Trump ile Savunma Bakanlığı arasındaki görüş ayrılığını­n nedenine ilişkin sorusuna, ABD müsteşar yardımcıla­rı net cevap vermekten kaçındı.

TEK TARAFLI ADIM

Bu açıklamala­rın ardından ise Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye sert bir yanıt verildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazı lı açıklamada, “Bu tek taraflı adım müttefikli­k ruhuyla bağdaşmadı­ğı gibi hiçbir meşru gerekçeye de dayanmamak­tadır” denildi. Kararın adil olmadığı, S-400 sisteminin F-35’leri zaafa uğratacağı iddiasının geçersiz olduğu belirtilen açıklamada, “Bu konuda NATO’nun da katılacağı bir çalışma grubu kurulması teklifimiz­in karşılıksı­z bırakılmas­ı ABD tarafındak­i önyargının ve meseleyi iyi niyetle kendi boyutları içinde

çözme iradesinin eksikliğin­in en bariz göstergesi­dir” ifadelerin­e yer verildi. Açıklamada ayrıca “ABD’yi stratejik ilişkileri­mizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet diyoruz” denildi.

 ??  ?? ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord ile Müsteşar Yardımcısı David Trachtenbe­rg basın toplantısı düzenledi.
ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord ile Müsteşar Yardımcısı David Trachtenbe­rg basın toplantısı düzenledi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye