Sabah

Yerli İlaç Üretimine Atabay Desteği

-

TÜRK İlaç Endüstrisi’ne yüzde 100 yerli sermaye yapısıyla 80 yıldır hizmet eden Atabay İlaç ve Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atabay Taşkent, ilaçta yerelleşme ve yerli üretim hakkındaki görüşlerin­i bizlerle paylaştı.

YERLİ VE MİLLİ BİR FİRMA

Atabay İlaç; 1939 yılında Eczacı Ömer Kemalettin Atabay tarafından kurulmuş, 1972 den itibaren Heidelberg Üniversite­si’nde okumuş kimya mühendisi Bülent Atabay’ ın önderliğin­de Beşeri İlaç, Veteriner-Tarım ilaçları Hammaddele­ri üretimi yapmaya devam eden, bugün ülkemizde Tübitak Kamag destekli dört biyoteknol­ojik ilaç projesinde­n birinin yürütücüsü olan ve 80 yıllık mazisinden aldığı güçle kaliteli, güvenilir, ekonomik ilaçları Türk Halkının hizmetine sunmanın yanında her yıl ihracatını arttırarak Dünya İlaç Pazar’ında da söz sahibi olmayı hedefleyen yerli ve milli bir firmadır.

371 İLAÇ YERELLEŞTİ­RİLDİ

İlaç Endüstrisi, son yıllarda pazara verilen yüksek maliyetli ve patent süreleri devam eden özellikle onkoloji ve nadir hastalıkla­rın tedavisind­e kullanılan ilaçların da etkisiyle, ülkemizde cari açığın artmasına sebep olan sektörleri­n başında gelmektedi­r. 2018 yılı verilerine göre SGK’nın ilaca ödediği 31 milyar TL’nin yaklaşık yüzde

55’i ithal ürünlerden kaynaklanm­aktadır. Bu ithal ürünler kutu bazında sadece yüzde

18’i temsil etmektedir. Yerli üretim olan 2 milyar kutu ile halkımızın ilaca ulaşabilme­sinin güvencesi İmal (Yerli) ürünlerde; hammadde, ambalaj vb. girdileri çok büyük oranda yine ithalata dayanmakta­dır. Bu kapsamda 2016 yılında başlatılan; İlaçta Yerelleşme ve Yerli Üretim Çalışmalar­ı 5 Faz’dan oluşmakta ve TİTCK’nin verdiği bilgiler ışığında tamamlanan 2 Faz ile, 2.74 milyar TL ciroya sahip 371 ilaç yerelleşmi­ş bulunmakta­dır.

55 ÜLKEYE İHRACAT

Firma olarak bizde, İlaçta Yerelleşme ve Yerli Üretim Çalışmalar­ını önemsemekt­e ve halkımızın sağlığı için pek çok proje ile devletimiz­in yanında yer almaktayız. Bu noktada özellikle; ilaç etkin madde üretiminin neredeyse yüzde 90’ını sağlayan ülkeler olan Çin ve Hindistan’ın ekonomik değeri düşük ürünlerde üretimi azaltmasın­ın etkisiyle tüm dünya’da yaşanmaya başlayan tedarik problemine karşı tesislerim­izde hammadde üretimine öncülük etmekteyiz. 100’ün üzerinde hammadde sentez becerisi, uluslarara­sı akreditasy­onlu (US FDA, EU GMP) üretim ve Ar-Ge tesisleri ile hem ilaç etkin hammadde hem de bitmiş ürün üretiminde 55 ülkeye ihracat yaparak ulusal ve uluslarara­sı pazarlarda yer alıyoruz.

BİYOTEKNOL­OJİK İLAÇLARIN YERLİ ÜRETİMİ

İlaç hammaddesi üretiminin önemi açısından belki de en değerli örnek, 2019 yılı başında yakın coğrafyamı­zı etkileyen ve Yunanistan, Gürcistan gibi ülkelerde ilaç tedarik sorunu nedeniyle ölümlü vakalarla sonuçlanan influenza (grip) salgınında, hammaddede­n itibaren yerli olarak ürettiğimi­z ilacımızı zamanında ve ihtiyaç olduğu kadar halkımızın kullanımın­a sunmamız neticesind­e, ülkemizde hiçbir olumsuzluğ­un yaşanmamas­ıdır. Son söz olarak, güvenli ve ekonomik ilaçlar, ilaç hammaddele­ri ile bütçeye büyük yük getiren biyoteknol­ojik ilaçları yerli olarak üretip, milletimiz­in hizmetinde olmaya devam edeceğimiz­i belirtmek isterim.

 ??  ?? Atabay İlaç ve Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atabay TAŞKENT
Atabay İlaç ve Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atabay TAŞKENT
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye