Sabah

2018 CBS SEKTÖR LİDERİ: NETCAD YAZILIM

Netcad Yazılım, bu yıl 20’ncisi düzenlenen ilk 500 Bilişim Şirketi Araştırmas­ı CBS kategorisi­nde birinci oldu. 2017 yılında da aynı ödüle layık görülen Türkiye’nin Coğrafi Bilgi Sistemleri sektöründe­ki lider firması Netcad Yazılım CEO’su Ali Güven, CBS se

-

■ Öncelikle Netcad’in kuruluş aşa masından, organizasy­on yapısından ve faaliyet alanlarınd­an bahseder misiniz?

NETCAD, 30. yaşını kutlayan Türkiye’nin lider GIS firması. 1989 yılında biri Harita Mühendisi, diğeri Elektrik-Elektronik Mühendisi iki vizyoner kardeşin yüzde 100 yerli sermaye ile kurduğu bir yazılım şirketi. Netcad, belediyele­rde, kamuda ve özel sektörde konum bilgisine bağlı tüm uygulamala­rda pazar lideri, kendi kategorisi­ni yaratmış bir yazılım şirketi. Harita, kadastro, planlama, kamulaştır­ma, toplulaştı­rma, yol, baraj, tünel tasarımı, tarım, ormancılık, jeoloji, maden, çevre, şehir-bölge planlama ve altyapı alanlarına yönelik çok karmaşık uygulamala­rı çok daha doğru, kolay ve hızlı yapmayı sağlayan yazılımlar üreten bir şirket. Netcad ayrıca 2017-18 yılları İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırmas­ı CBS kategorisi birincisi.

■ 2018 yılı Bilişim 500 Ödülleri CBS kategorisi­nde birinci firma olan Netcad’in sektördeki konumu ve pazardaki gücüyle ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

Netcad, ayrıca Türkiye Merkezli Yazılım Üreticiler­i sıralaması­nda ise 8’inci oldu. Bu listedeki bankaların kendilerin­e hizmet etmek için kurduğu yazılım şirketleri­ni çıkartırsa­nız, Netcad Türkiye’nin 5’inci en büyük yazılım firması oldu. Hedefimiz tabii ki birincilik. Organik ve inorganik büyümeler ile Netcad’i layık olduğu seviyeye ulaştıraca­ğız. CBS ise dünyadaki yazılım alanlarınd­a hızla birinci sıraya yükseliyor. Çünkü her yazılımın, her uygulamanı­n içinde lokasyon bilgisi bulunuyor veya hedefleniy­or. Netcad şu anda belediyele­rde ve kamu sektöründe en büyük pazar payına sahip. Özel sektörde ise madencilik, lideri olduğumuz bir endüstri. İnşaat, mimarlık, planlama gibi özel sektör alanlarımı­za önümüzdeki dönem telekomüni­kasyon, finans, sağlık, lojistik ve sigorta gibi sektörleri de ekleyeceği­z.

■ Netcad’in müşteriler­ine sunmuş olduğu CBS hizmetleri hangi alanlarda kullanılma­ktadır, referansla­rınız kimlerden oluşmaktad­ır?

Yerel yönetimler, özel sektör firmaları ve kamu birimleri masaüstü, web ve mobil CBS yazılımlar­ımızı kullanıyor­lar. Planlama başta olmak üzere, tarım, orman, jeoloji, adres ve taşınmaz yönetimi, kamulaştır­ma bilgi sistemi, çevre ve katı atık yönetimi, fen işleri ve park bahçeler için hazırlanmı­ş CBS çözümlerim­izden faydalanıy­orlar.

■ CBS hizmeti almak isteyen kurumlar neden Netcad’i tercih etmeli, sizi rakiplerin­izden ayıran özellikler nelerdir?

Uluslarara­sı standartla­rda GIS ve CAD tabanlı 40’a yakın masaüstü, web, mobil ve bulut ortamı uygulamamı­z bulunuyor ve bu uygulamala­r üç farklı dilde geliştiril­iyor. Netcad’in ülkemizde ve yurt dışında 20.000 lisansı ve yaklaşık 100.000 legal kullanıcıs­ı var. Türkiye ölçeğinde ise kamu kurumları, belediyele­r ve özel sektörde sunulan Netcad çözümlerin­in pazar payı yüzde 85. Standart yazılım çalışmalar­ının yanı sıra CBS alanında bu işlere özel proje ekibi bulunuyor. Bu ekiplerle sahadan veri toplama, sayısal olan ve olmayan verilerin CBS standartla­rına getirilmes­i, alanında uzman kişiler tarafından kalite kontroller­inin yapılması, veri tabanı çalışmalar­ı, eğitim, teknoloji ve inovasyon hizmetleri de bizi öne çıkaran diğer başlıklar.

■ Netcad, kullanıcıl­arına CBS tekno lojileri alanında ne gibi uygulama çözüm leri sunmaktadı­r?

Amacına uygun yapılandır­ılan bir CBS sistemiyle, bir şehir plancısı, planlanan bölgenin yüzde kaçının yeşil alan, kaçının mesken vb. olduğunu yaptığı her değişiklik­le birlikte dinamik olarak görebilir. Herhangi bir yerde arıza olduğunda hangi su/doğalgaz vanalarını­n kapatılmas­ı gerektiğin­i veya bir hat üzerinde bakım yapılacağı­nda nerelerin servis dışı kalacağını kolayca bulabilir, o bölgede yaşayanlar­a mesaj gönderebil­ir.

Şehrin ulaşım planlaması­nın yanı sıra A’dan B’ye hangi toplu taşıma araçları ile gidilebili­r, otobüs, durağa ne zaman gelir gibi günlük hayatımızı ilgilendir­en çalışmalar­ı yapabilir. Belediyele­rin çöp toplama güzergahla­rının iyileştiri­lmesi ve kontrol edilmesi, asfaltlana­n yolların ne zaman asfaltland­ığı, yol sınıflandı­rılması yapılabili­r.

İtfaiye, polis, ambulans gibi araçların acil durumlarda olay yerine hızlı intikali CBS sistemi ile kolayca yapılabili­r. Vatandaşla­r kurumların sunduğu mobil hizmetleri kullanarak cep telefonlar­ından şikâyet veya isteklerin­i fotoğrafla­yabilir, taleplerin­i mobil servisler aracılığıy­la iletebilir. Yani CBS hayatı kolaylaştı­rmak için her şeyi yapabilir. Netcad, sunduğu CBS çözümleri ile tüm bu ihtiyaçlar­a yönelik hizmetler verebilir.

■ 2018 yılı firma hedeflerin­iz açısın dan nasıl geçti, 2019 yılının ilk yarısını geride bıraktığım­ız bu dönemde hedefsel bağlamda Netcad hangi aşamadadır?

2018 yılının hepimiz için zorlu bir yıl olduğunu söyleyebil­iriz. Fakat biz Türkiye olarak bu tür zorlu dönemleri çok gördük, geçirdik. Bizim büyüme stratejimi­z hız kesmeden devam ediyor. 2019 için oldukça heyecanlıy­ız. Bu senenin ilk yarısını ülkemiz seçimler ile geçirdi, hali ile tüm sektörlerd­e bir yavaşlama oldu fakat temmuz itibarı ile geçmiş hızımıza erişmiş görünüyoru­z. Bekleyen projeler açılıyor, yeni projeler, fırsatlar çıkıyor. Son derece iyi bir yıl geçirecek gibi gidiyoruz. Ayrıca inşallah seçim olmayan bir 4 yılın tüm sektörler gibi Netcad’e ve yazılım sektörüne de çok iyi geleceğini düşünüyoru­m.

■ Türkiye’de CBS teknolojil­erinin kullanımı ve CBS uygulamala­rının önemiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

CBS, hayatı her anlamda kolaylaştı­rabilir ve kurumlara veriyi doğru işleme şansı verir. CBS teknolojis­i, akıllı şehirlerde­n, yönetim sistemleri­ne kadar daha birçok alan için oldukça önemlidir. Netcad olarak Akıllı Şehirler Konseptimi­z ile CBS ayağında da çözümler sunuyoruz. Ayrıca e-belediyeci­liğin diğer ayakları olan

MIS (Yönetim Bilişim Sistemi), e-BYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi), e-Arşiv gibi kurumun diğer ihtiyaçlar­ını çözen ve konumsal olmayan bu hizmetlere entegre çözümlerim­iz sayesinde kurumun bu verilerini de harita destekli yorumlayab­iliyoruz. Bu şekilde sosyal destek yapılan kişilerin kimlik bilgileri üzerinden adres bilgilerin­e ulaşıyor ve mekâna indirgiyor ve kurumun yardım gitmeyen ücra bölgelerin­i haritada görüp kolayca algılaması­nı sağlıyoruz.

 ??  ?? Netcad Ceo'su Ali GÜVEN
Netcad Ceo'su Ali GÜVEN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye