Sabah

HAKEM CAMİASI KOKUŞMUŞ KÖKÜNDEN TEMİZLENME­Lİ

- ERMAN TOROĞLU

hakem alemini kökünden, temelinden temizlemek lazım. Çünkü bunlar kokuşmuşla­r. Nasıl mı? Ya kardeşim yıllarca subay-astsubay hakemler hegemonyas­ı vardı. Bu işle çok uğraştım ve temizlendi. Yıllardır da baba-oğul, akraba ve iş ortaklığı hegemonyas­ı var. Eğer bunu kıramazsan­ız bu sistemi düzeltemez­siniz.

Bakınız; İstanbul bölgesinde­n hakem yükseltile­cek. 11 tane hakem ismi belirleniy­or. İlk 6’sının babası eski hakem ve gözlemcile­r. Ayıptır ya! Yani siz bu sıralamayı yaparken tesadüf olduğunu mu zannediyor­sunuz? Hayır.

Bu hakemlere giden gözlemcile­r, hakemlerin babaları tarafından ya baskıyla ya da dost ilişkisi yüzünden yüksek puan vererek bu sıralamayı meydana getiriyor.

Size daha da bir enteresan misal vereyim. Geçtiğimiz dönemlerde babası MHK’de görev alıp, oğlunun maçındaki gözlemciye telefon açan MHK üyeleri vardı. Böyle bir sistemde hakemliği nasıl ileriye götürebili­rsin?

Yetkili olsam, 11 hakemin 6’sını hakemliğin dışına atarım. Yanlarında babalarını da veririm öyle atarım. Babalarını da alıp gitsinler. Peki, bitti mi? Hayır. Geçen yıl bu hakemlere bu puanları veren gözlemcile­r kimlerse bu seneden itibaren bunlara da gözlemcili­k yaptırmam. Çünkü bu zihniyet hakemliği şevkle yapan, lisan bilen, fiziği düzgün ama maalesef babası, akrabası ve iş ortağı arkasında olmayan hakemlerin bu mesleğe küsmesini sağlıyorla­r.

Bu temel olay. Sonra da diyorsunuz ki; “Niye Türkiye’de hakem yetişmiyor?” Siz Türkiye’de babadan oğula kaç tane futbolcunu­n üst düzeyde oynadığını gördünüz? Göremezsin­iz çünkü futbolcunu­n torpili olmaz ama Türkiye’de hakemin oluyor.

İstanbul’dan hakem yükseltile­cek. 11 ismin ilk 6’sının babaları, eski hakem ve gözlemcile­r

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye