Sabah

BELEDİYE BAŞKANI PES DEDİRTTİ İLK İCRAAT İKİNCİ MAAŞ

İzmir Karaburun’un belediye başkanı maaşıyla yetinmedi, kendini müdür atayarak aylığını ikiye katladı

-

HORMONLU MAAŞ FORMÜLÜ

Girgin Erdoğan, 31 Mart seçiminde Karaburun ilçesi ne CHP’den belediye başka nı seçildi. Koltuğa oturunca ilk icraatı kendi maaşı oldu. İlçe nin sorunları sırada beklerken belediye meclisi kararıyla, ken disini belediyeni­n personel şir ketine müdür atadı.

İLÇEDE “ETİK DEĞİL” TEPKİSİ

8 bin lira maaş alan İlkay Erdoğan, buna ek ola rak müdürlükte­n de net 7 bin 500 lira huzur hakkı alacak. Böyle ce aylığı 15 bin 500 liraya çıkacak. İlçede şimdi herkes başkanın hor monlu maaşını konuşuyor. “Etik değil” tepkisi büyüyor.

Ankara’da siyasetin radarları da bu sıralar bir hayli hassas... Nerede hareket var, kim yüzünü nereye dönüyor merakla izleniyor.

Ancak bu izlemeye ve bazı yorumcular­ın aktardığı gibi sürpriz gelişmeler­e yol açacak ciddi bir hareketlen­me de yok. Siyaset kulislerin­de daha çok S-400, F-35’ler ve ekonomi konuşuluyo­r.

Özellikle AK Parti çevresinde yeni parti söylemi ilgi çekmediği gibi geleceğe ilişkin bir kaygı da yok. Kabinede veya partide büyük bir değişim olacağı yönündeki beklentile­r ise ertelenmiş durumda. AK Parti, enerjisini şu sıralarda ekonomiye, dış politikaya ve kurumlaşma­ya vermiş görünüyor.

Bunun en önemli nedeni, yerel seçimlerde İstanbul dahil birkaç büyük şehrin kaybedilme­sine rağmen AK Parti’nin oyunun yüzde 42 civarında olması.

Bir AK Partili şöyle diyor: “Kimse hayal kurmasın, AK Parti hâlâ Türkiye’nin en büyük partisi. MHP de oyunu koruyor. Ama diğer blokun önümüzdeki seçimsiz 4 yılı nasıl geçi receği meçhul. Araştırmal­ar o cephe de yer alan partilerin içinde çok daha anlamlı bir arayış olduğunu gösteri yor. Asıl kaynama orada yaşanıyor.”

Gerçekten de son yapılan kamuoyu yoklamalar­ında çarpıcı veriler var. Optimar araştırma şirketinin 13 Temmuz-15 Temmuz arasında 26 ilde yaptığı ankette, yeni parti arayışları­na toplumun nasıl baktığı ve hangi partilerde arayış olduğu ortaya konuyor.

Araştırmad­a; “Sizce yeni bir partiye ihtiyaç var mı?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 67.7’si ‘Hayır’ cevabı veriyor. ‘Evet’ diyenlerin oranı ise yüzde 17.7.

Bu durum geçen yıla ve bu yılın başlarına göre çok değişmiş. Bir yıl önce yeni parti isteyenler­in oranı yüzde 30-35 civarınday­ken bugün bu oran yarı yarıya inmiş durumda.

Bu sonuçların asıl ilginç yanı, yeni parti arayışının bazı partilerde yoğunlaşma­sı... Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir bunu şöyle açıklıyor:

“Yeni parti kurulmasın­ı isteyen seçmen İyi Parti ve HDP içinde çok daha fazla. Bu iki partide yeni parti arayanları­n oranı yüzde 35’in üstün de... CHP’de yüzde 27 AK Parti’de ise yüzde 5. Araştırmad­a ortaya çıkan ilginç bir noktada CHP’lilerin yüzde 67’sinin aday olması halinde Muharrem İnce’ye oy vereceğini söy lüyor olması.”

Bu tabloda Ali Babacan veya Ahmet Davutoğlu’nun kuracaklar­ı söylenen partilere pek yer yok gibi. Siyaset kulislerin­de özellikle Babacan ve çevresinin bu araştırmal­arı gördükten sonra parti kurmayı “erteledikl­eri” söyleniyor.

Araştırmad­a her ikisine de yakın oranlarda destek veriliyor ve destek verenler büyük oranda CHP, İP, Saadet Partisi ve küçük partilerin seçmeninde­n. AK Parti seçmeni ise her iki isme de çok düşük destek veriyor.

Bu gerçeği “Bugün bir genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsi niz?” sorusuna verilen cevaplar da ortaya koyuyor. AK Parti yüzde 41.8 oyla yine birinci parti.

CHP’nin olası bir genel seçimde alacağı oy oranı yüzde 25.4, MHP yüzde 11.1, İP yüzde 10.2, HDP yüzde 9.5

Gördüğünüz gibi siyasette tablo değişmemiş... Ankara’daki siyaset merkezleri hesapların­ı bu tabloya göre yapıyor. Tablonun değişip değişmeyec­eğini, S-400Akdeniz siyaseti ve ekonominin gidişatı belirleyec­ek. Bu konularda da halkın hem güçlü bir desteği hem de çözüm beklentisi var.

 ??  ?? İlkay Girgin Erdoğan
İlkay Girgin Erdoğan
 ??  ??
 ??  ?? MahPXt Ö9ÜR
MahPXt Ö9ÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye