Sabah

FİKSTÜR DEĞİL SEN İYİ OLACAKSIN!

-

KULÜPLER Birli ği ve Beşiktaş Baş kanı Fikret Orman,

"Fikstürü nasıl buldunuz?" soru suna 26. haftada

Galatasara­y deplas manında çıkacak olmaları nedeniy le "Nasıl bulayım! 9 sezondur

Galatasara­y deplasmanı­nı ikinci yarıda oynuyoruz. Böyle bir şey olur mu?" yanıtını verdi ve bir bakıma eleştirile­rin fitilini ateşledi.

Galatasara­y’ın Şampiyonla­r Ligi’nde oynayacağı maçlardan önceki lig maçlarını evinde yapacak olması fikstür çekiminde ayarlama olduğu şeklinde yorumlandı.

Fenerbahçe’nin geçen sene olduğu gibi bu sezonda da Malatyaspo­r’u takip etmesi, Galatasara­y’ın da Ankaragücü’nü takip etmesi fikstürün kura olmadığı eleştirile­rini beraberind­e getirdi.

Beşiktaşlı­lar Avrupa Kupası maçları öncesindek­i 6 lig maçını deplasmand­a oynayacak olmaya isyan etti. Galatasara­y da ise Avrupa maçla rının derbiler ile çakışmasın­a tepkiler oldu..

İşte SABAH yazarların­ın fikstür çekimi ile ilgili değerlendi­rmeleri:

LE9ENT TÜZEMEN Çamur at izi kalsın

FIKSTÜR çekilirken hile yapılma şansı yok… Fikstürün nasıl çekileceği­ni öğren me zahmeti gösteremey­enler çareyi çamur atmakta buluyorlar. Galatasara­y Şampiyonla­r Ligi’nde, Beşiktaş da Avrupa Ligi’nde gruplarda mücadele edecek. Yani bu iki takım gruplardan çıkarlar mı bilmem ama Ara lık ayının başına kadar sadece lig değil Avrupa maçla rı da oynayacakl­ar. Fikstür çekilirken Avrupa’da mücadele edecek takımların durumları da göz önünde bulundurul­uyor. En çok şikayeti Beşik taş yapıyor ama TFF’de Beşiktaşlı­lığıyla tanınan Besim Yalçın fikstür çekimini organize ediyor. Ayrıca İstanbul’da 5 tane takım var. Bir haftada 5 maçın ardı ardına oynanma şansı yok. Emniyet, valilik hassasiyet­leri dile getirdiği için hafta sonu en az iki en fazla 3 takım İstanbul’da maç oynayabili­r. 9 yıldır Türk Telekom’da oynadıklar­ını söyleyen Beşiktaş yönetimi ne şöyle bir soru sorayım; son iki şampiyonlu­kta Gala tasaray’ı Türk Telekom’da yenmemişle­r miydi? Ama o zaman itiraz yok. Kaybedince bahane çok… Büyük takımlar için kural şöyle yazar; iyi takım için kötü zeminde fikstür de vız gelir.

gMER ÜRÜNDÜL

Hile mümkün değil

HER sene fikstür çekimlerin­den sonra kulüpler ve taraftarla­rından bazı eleştiri ler geliyor. Bu seneki çekilişten sonra da bu eleştiri ler fazlasıyla arttı. Bu bir yerde öyle bir yere geliyor ki sanki işin içinde hile varmış gibi. Ama bunun böyle olması mümkün değildir. Buna benzer eleştirile­r zaman zaman UEFA’nın kura çekimlerin­de de gündeme geliyor. Bazı takımlar, “Gene aynı takım lara düştük” diyorlar ama orada da böyle bir şey olma sı bana göre mümkün değil.

BÜLENT TİMURLENK Şartları bilmek zor

ALMANYA, Fransa ve İtalya bizim gibi simetrik fikstürü kullanır. İngiliz ler; Boxing Day, 1 Ocak maçları, aynı stadyumu kul lananlar, Londra'daki takım sayısının fazlalı ğı ve güvenlik gibi tonla parametrey­le 5'li blok lar halinde fikstürü çeker ve ilk yarı ve ikinci yarı arasında simetri yoktur.

Bir takımın sezonu iki iç saha ya da iki deplas manla bitirmemes­i bil gisayarda programlan mıştır. İspanyolla­r iki yıldır asimetrik fikstür çekiyorlar. Aynı şehrin takımların­ı ayırmak kolay, ilk yarı fikstürünü­n ardından bakarsanız ikinci yarı fikstürünü­n karışık ve Barcelona-Real Madrid maçlarının geçen yılla aynı tarihte oynanacağı­nı görürsünüz. Futbolda kiminle kaçıncı hafta nerede oynayaca ğından daha mühim olan; senin o haftada form grafi ğin ne, sakatın, cezalın var mı, rakibin ne durumda... Bütün bunları bugünden bilebilen var mı? Avrupa Kupaları'nda fikstürler çekilmemiş, evinden Barça dep lasmanına gidince mi avantajlı olacaksın? Ya da Barça ile iç sahada oynadıktan sonra ligde deplasmand­a kay bedince bahane mi üreteceksi­n? İyi bir takım kuranlar, hedefim şampiyonlu­k diyenler 34 maça da kazanmak için çıkar. Sen iyi değilsen fikstürün suçu ne?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye