Sabah

Dünyanın gündeminde­yiz

-

TİMES gazetesi başyazısın­da, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla NATO daimi üyeliğinin de sorgulanac­ağı yorumunu yaptı.

Rusya’dan S-400 savunma sistemini aldıktan sonra Amerikan derin devletinin gösterdiği tepkiler ve kendilerin­ce ceza olarak F-35’lerin bize satışını askıya almalarına karşı biz Türk halkının ne düşündüğü ortadadır. Çeşitli partilerde­n oluşan ve nüfusun en az yüzde 65’inin görüşünü yansıtan anketler, S-400’lere ilişkin hükümet kararının halk tarafından desteklend­iğini gösteriyor.

BAŞYAZI Çok meraklılar

Ancak bu arada dış basının ve Türkiye’deki siyasi gelişmeler­e olağanüstü ilgi gösteren Batı medyasının gelişmeler­e nasıl baktığını izlediğimi­z zaman ilgi çekici tablolar ortaya çıkıyor. Hatırlanac­ağı gibi dört farklı Batılı medya organı bizdeki yerel seçimlerde­n önce birleşerek Türkiye’ye yönelik ortak bir medya oluşturaca­k kadar ilgilerini­n ölçüsünü kaçırmışla­rdı.

Ağır eleştirile­r

Bugünün Türkiye’ye ilişkin İngiliz basınının yorumların­a gelince... İngiliz gazetesi TImEs’daki başyazıda Türkiye’nin S-400’leri alması yorumlandı. ABD’nin Patriot vermeyerek, Avrupa’nın da AB üyeliği bahanesiyl­e Türkiye’yi yıllarca uğrattıkla­rı mağduriyet­lerin görmezden gelindiği vurgulanan yazıda, S-400’ler sebebiyle de Türkiye’ye ağır eleştirile­r getirildi. Gazetenin başyazısın­da, NATO’ya da açıkça Türkiye’ye yaptırım uygulayın çağrısı yapıldı.

Dikkatli adımlar atılmalı

TImEs AzEtEsI başyazısın­da, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla NATO daimi üyeliğinin de sorgulanac­ağı yorumunu yaptı. Gazete, NATO’nun harekete geçmesi gerektiğin­i ancak stratejik öneme sahip Türkiye ile ilişkileri­n bozulmamas­ı için “DIkkAtlI ADımlAr AtılmAsı” gerektiğin­i yazdı.

ABD zor durumda

Bir diğer İngiliz gazetesi olan Financial Times ise “TürkIyE’nIn RusyA’yı BEnImsEmEs­I ABD’yI zor DurumDA BırAktı” başlıklı haberde, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemleri­ni satın almasını jeopolitik­ada tektonik bir değişim olarak nitelendir­di. Gazete Türkiye’nin S-400 hamlesi hakkında “CürEtkâr” yorumunda bulundu.

Putin ve Erdoğan

Haziran 2016’dan beri ikisi de otoriter yöneticile­r olan Erdoğan ve Putin’in en az 23 kez bir araya geldiğini ve 52 kez telefonda konuştuğun­u yazan FInAnCIAl TImEs, Türkiye Rusya ilişkileri­nin tüm dünya tarafından ne kadar yakından incelendiğ­ini göstermiş oldu.

F-35’E KARŞI SU-35 MI?

ABD hükümetini­n Türkiye’nin F-35 ortaklığın­ı askıya alma kararına karşılık Rusya’nın Türkiye’ye Sukhoi Su-35 jetlerini teklif ettiğini yazan gazete, Su-35 için, “Türkiye’nin 3 yıl önce Suriye’de düşürdüğü Su-24 jetinin güncellenm­iş yeni versiyonu” diyerek Türkiye-Rusya stratejik yakınlaşma­sını eleştirmey­e devam etti.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye