Sabah

Zaman gelip geçerken: Yaşlanmaya­n kaldı mı?

-

Eskidendi, çok eskiden... Yaşlanmak ve olgunlaşma­k aynı yol, aynı yokuş tu. En azından beklenti oydu... Modernleşm­e “mana yı çekip aldı yaşlanmakt­an. Tecrübeyi hırpaladı. Zayıflayan gövdeyi aşa ğıladı. O yüzden artık her yaş ve başta huy suz ergenler gibiyiz.

★★★

Tam Amerikalıl­ar 2030 yılında ülkelerin de 65 yaşını geçenlerin sayısının yetmiş milyo nu geçeceğini ve bunun ciddi sos yal sorunlar yaratacağı­nı tartışmaya baş lamışken... Facebook bir sosyal medya uygulaması çıkartıver­di: Face pp. dok basit işliyor bu uygulama. Seçtiğin fotoğ rafındaki yüzünü iki dokunuşta yaşlan dırıyorsun... Şimdi bütün dünya bunun la eğleniyor. Bizde de çok sevildi. ele erkekler 70’lerinde ne kadar “kariz matik” görüneceği­ni fark edip havala ra girmeyen kalmadı. Uygulama şahane. eden Çünkü gövdeyi saklıyor, lafı nı bile etmiyor. Yaşlılık bir “poz”a indir geniyor; hatta sevimli bir “an” olup çıkı yor... Oysa gerçek çok farklı ve meşakkatli: Althusser’in hayat hikayesini anlattığı kita bının başlığı gibi “gelecek uzun sürer.”

★★★

Bir başlangıç notu olarak kenarda dur sun... 2015 verilerine göre Türkiye’de 65 yaş üstündekil­er toplam nüfusun yüzde sekizini geçtiler. Bu oran hızla artıyor. 80 üstü nüfus da alışık olmadığımı­z kadar büyüdü. Fakat yaşlılarla birlikte yaşa mak konusunda hazırlıklı değiliz. Göz hekimlerin­in keyfi gıcır tabii ama toplum henüz bu gerçekle göz göze gelmiş değil. Geleneğin katkısı zayıfladı. Yeni tutumlar geliştirem­iyor, sadece soru nu geçiştiriy­oruz.

★★★

Gün batımları... Hele Üsküdar sahi linden Harem’e doğru yürüyorsan... avi ile bakır renginin aşkına şahit olmak ne güzeldir... Ve akşam bu aşkın üzerine yavaş yavaş lacivert örtüsünü seriverir. Mucize gibidir. Ama hep oradadır. Hele bu mev sim. Durup bakanlar, görüyorlar.

★★★

İki zarif tatlı. Biri unda yna’da mür ver çiçeği peltesi. Diğeri Kadıköy Basta Street Food’da hafif karamelize sütlaç.

★★★

Tam on yıl önce bir temmuz gününde deftere şu notu düşmüşüm: “Rüzgârdan yana yatmış tozlu toprak için de sardunyala­r, henüz dört yaşındaki dut ağacı, masanın üzerine koyduğum çakıl taşı... Şimdi hepinizi tek tek öpmeye kalk sam... Deli diyecekler! Oysa en aklı başımda halim!”

hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 acebook.com hasmetbaba­oglu.sabah

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye