Sabah

4 yılda 4 milyon istihdam

Meclis’te onaylanan Kalkınma Planı’yla 12 sektörde 20 dev adım atılacak. Çukurova’ya dev petrokimya tesisi kurulacak. Sağlık Vadisi hayata geçirilece­k, otomotiv destek programı başlayacak. 12 sektörde 4 milyon istihdam sağlanacak

- Hazal ATEŞ

Hükümet, 12 sektörde 20 dev atılım için düğmeye bastı. İlaç, kimya, elektronik, makine, otomotiv, raylı sistem, imalat sanayi, tekstil-giyim, mineral ürünler, ana metal, gemi ve mobilya sanayinde yeni stratejik kararlar yaşama geçiriliyo­r. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’na göre, yeni yatırımlar­la 4 milyonun üzerinde istihdam sağlanacak. İşte atılacak adımlar:

n SAĞLIK VADISI KURULUYOR: Sağlık teknoloji geliştirme bölgeleri kurulacak. Sağlık Vadisi hayata geçirilece­k. Vadide, ilaç ve tıbbi teknolojil­er alanında, Ar-Ge ve üretim kapasitesi­ni geliştirme­k üzere üniversite­ler, laboratuva­rlar, teknoloji firmaları, uygulama merkezleri, hekim ve mühendisle­r yer alacak.

n ÇUKUROVA’YA DEV TESIS: Çukurova bölgesinde büyük ölçekli petrokimya tesisi kurulacak. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde büyük ölçekli yatırımlar tamamlanac­ak, entegre üretim yapısı kurulacak.

n MILLI YÜKSEK HIZLI TREN: 2023’de milli trenin prototipi tamamlanac­ak. 2020’de milli elektrikli tren üretimi başlayacak. n NÜKLEERE YERLI MALI DESTEĞI:

Nükleer santraller­de ihtiyaç duyulan malzemeler­in yerli alımı desteklene­cek. Bu konuda elektrikli teçhizat üreten firmalara test ve sertifikas­yon desteği verilecek.

n KENEVIRDEN BIYOPLASTI­K: Kenevir, mısır gibi doğal üründen üretilebil­en ve doğada tamamıyla çözünen biyoplasti­klerin kullanımın­ı özendirece­k. Mevzuat düzenlemes­i

yapılarak Ar-Ge ve yatırım desteği sağlanacak.

n ILAÇ GIRIŞIMCIS­I FONLANACAK: İlaç sanayinde üretim ve eğitim faaliyetle­ri yanında start-up’lar fonlanacak.

n 5G YAŞAMA GEÇECEK: 5G ve ötesi teknolojil­erde yerli elektronik haberleşme şebeke ve altyapı bileşenler­inin Ar-Ge ve üretim faaliyetle­ri teşvik edilecek. 5G baz istasyonu geliştirme çalışmalar­ı tamamlanac­ak.

n BEYAZ EŞYAYA TEŞVIK: AB’de 1 Mart 2021’de başlayacak yeni eko tasarım ve yeni enerji etiketine uyumlu ürün tasarımlar­ı kapsamında beyaz eşya sektörüne ilave yatırım teşviki verilecek.

n TEKSTILDE ENTEGRE ÜRETIM: Tekstil ve giyimde entegre üretim yapısı, mağazacılı­k ve organizasy­on becerileri geliştiril­ecek.

n KRITIK TEKNOLOJIL­ERE YATIRIM: Kritik teknolojil­ere yönelik yol haritaları hazırlanac­ak. Bu alanda insan gücü kapasitesi artırılaca­k.

n KIMYADA ITHALAT AZALACAK: Kimyasal, bitkisel, biyolojik ve radyofarma­sötik (nükleer) hammaddele­rin üretimine yönelik altyapı geliştiril­ecek.

n DOKTORLARA AR-GE DESTEĞI: Tıp doktorları­nın Ar-Ge faaliyetle­rine daha fazla zaman ayırmasını sağlayacak şekilde döner sermayeden aldıkları ek ödemeye ilişkin kriterler yeniden düzenlenec­ek.

n AKILLI FABRIKALAR KURULACAK: Akıllı fabrikalar, ulaşım, enerji, tarım, gibi konularda uygulamala­rın geliştiril­mesi ve yerli standartla­rın oluşturulm­ası sağlanacak.

 ??  ?? AN.A5A
AN.A5A
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye