Sabah

F-35 müzakeresi

-

S-400’ler geldiğinde sert yaptırımla­r bekleyenle­r sanırım bir kez daha hayal kırıklığın­a uğradı. Pentagon başta olmak üzere Amerikan bürokrasis­i Türkiye’yi sıkıştırma­k için elinden geleni yapıyor. Ancak Trump bu baskıya karşı direniyor. Son bir hafta içinde yaşanan gelişmeler­e bakacak olursanız resmen bir yarılma olduğunu görürsünüz. Pentagon zaten uzun süredir F-35 programınd­a Türkiye’nin ortaklığın­ı askıya alacağını söylüyordu. Trump ise daha iyi mesajlar veriyordu. Zaten bu mesajlarda­n Trump’ın CAATSA yaptırımla­rını uzun süre engelleyeb­ileceğini anlamıştık. Türkiye’yi özellikle ekonomik olarak vurabilece­k bu yaptırımla­r uzun süre gelmeyeceğ­i ortaya çıktı. Trump büyük ihtimalle önce bu konuda S-400’lerin aktive olmasını bekleyeceğ­ini söyletir. yecektir. ye dünya leri şartlar uygulamanı­n gitme Daha nereye ışığında siyaseti Bu ihtimali sonra varır da Amerikan ve böylesi 6 Nisan bilinmez var. aylık Amerikan O bir bir 2020 zamana ulusal fakat yaptırım erteleme- öncelik- demek- çıkarla- yeni kadar rına etme CAATSA aykırı şansı yaptırımla­rından olduğunu bile var. Bu söyleyerek olmasa en hafif bile iptal beş tanesini gidebilir. seçip Kısacası geçiştirme CAATSA yoluna üzerin- da den ekonomik bir baskıya maruz kalmayacağ­ımız artık belli. Zaten piyasalar da bunu satın almış görünüyor. Bazı çevrelerin yoğun propaganda­sına rağmen dolarda yükseliş değil düşüş görüyoruz.

Ancak F-35 meselesi biraz farklı. Burada da Pentagon’un eli güçlü. Trump uçakların teslimatın­dan yana olsa da Pentagon Trump’ı geçiştirme ve süreci uzatma şansına sahip. Zaten alelacele açıklama yapmak istemesi de bu yüzden. Trump’ı geri dönülemez bir yola sokup gündem belirlemek istiyor. Ancak Trump böyle

bir açıklamanı­n yapılmasın­a iki kez engel oldu. Sonra gördüğümüz kadarıyla yapılan uzun toplantıla­r ardından Trump önceliği aldı muğlak bir açıklama yaptı. Özellikle 116 uçağın teslim edilmeyece­ğine dair bir ifadeyi kullanmakt­an kaçındı. Dahası imkansız gibi laflar etti. Bu stratejik muğlaklık iki taraf arasındaki çekişmenin nihai sonucunu ertelemek için tercih edikmiş gibi. Öte taraftan Pentagon daha sert. “Askıya alma ve Türkiye’yi programdan çıkarma kararı aldık” diyor. Bu bile nihai bir açıklama değil. Müzakerele­r devam edecek hem TürkiyeAme­rika hem de Trumpbürok­rasi arasında. Kısaca söylemek gerekirse F-35’ler gelse bile gecikecekt­ir. Türkiye her türlü ihtimale hazırlıklı olmalı. Hava savunma sistemi sahibi olduğu için saldırılar­a karşı artık güvende olacak. Ancak uçak meselesini de çözmek zorunda. Bu üç beş günde halledileb­ilecek bir durum değil. Öncelikle F-16’ların bakımların­ı yapmak gerekecek. Bir yandan da milli muharip uçak projesini sürdürmek lazım. Bunun zaman alacağını ve kolay olmadığını biliyoruz. Ancak Amerikan tarafı da artık şunu görmeli. Türkiye kendi kaynakları­yla üretmese bile dışarıdan satın alabilir. SU-35 ihtimali ve bunun kamuoyu önünde tartışılma­sı bile Trump’ın Pentagon’a karşı elini güçlendire­cektir. Veya bu zaman zarfında Amerikan tarafı Türkiye’ye ihtiyaç hissedebil­eceği yeni durumlarla karşılaşab­ilir. Önemli olan CAATSA’nın ötelenmesi­ydi ve oldu. Şimdi F-35 müzakeresi olacak. Dediğim gibi günün sonunda olmayabili­r. O zaman da Türkiye kendi yolunu çizer. İHA vermediler. Kendimiz yaptık. Patriot vermediler daha iyisini aldık. F-35 vermezlers­e kendi uçağımızı da yaparız, başka uçak da alırız. Herkes rahat olsun. Türkiye zincirleri­ni kırdı.

 ??  ?? Ha an Ba rL YALÇIN
Ha an Ba rL YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye