Sabah

TAMAMLAYIC­I EMEKLİLİK SİSTEMİ GELİYOR EMEKLİLİKT­E 3 MAAŞ BİRDEN

Kalkınma Planı ile birlikte gündeme gelen tamamlayıc­ı emeklilik, çalışanlar için gelecek güvencesi olacak. BES sistemi ile kolay emeklilik, nakit imkânı ve üç maaş gelecek. İşte o hesap...

-

Meclis’te kabul edilen 11. Kalkınma Planı ile birlikte özellikle kıdem tazminatı ve emeklilik sistemleri­nde devrim niteliğind­e değişiklik­ler gerçekleşe­cek. Sosyal tarafların mutabakatı­yla çıkartılma­sı planlanan Kıdem Tazminatı Reformu aynı zamanda tamamlayıc­ı emeklilik sistemini de devreye alacak. Böylece çalışanlar için kıdem tazminatı garantisi ile ikinci bir emeklilik ve maaşın yolu da açılmış olacak.

DEĞİŞİKLİK­LER GELİYOR

Bugün Türkiye’de sosyal güvenlik sistemiyle emekli olanlar çalıştıkla­rı dönemdeki kazançları­ndan daha az maaş alıyor. Dolayısıyl­a emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor. Tamamlayıc­ı emeklilik olarak da otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) düşünülüyo­r. Kalkınma Planı’nda da yer alan bilgilere göre bu sistem şimdiki uygulaması­ndan çok daha ileriye taşınacak. Dünyanın çeşitli ülkelerind­e uygulanan sektörel emeklilik sistemleri de devreye alınabilec­ek.

n Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıl­arı sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar­ı nedeniyle sistemden çıkmadan birikimler­inin bir kısmını çekebilece­k. Bugünkü sistemde parasını çekmek isteyenler­den devlet katkıları kesiliyor. Ayrıca vergi kesintiler­i de yapıldığın­dan para eksilerek ödeniyor.

n BES’teki devlet destekleri yaşa göre farklılaşt­ırılacak. Gençlere daha fazla destek sağlanmış olacak.

n Bireysel hesaplara dayalı kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu ile BES fonu entegre edilecek. Böylece çalışanlar­ın tazminatla­rının güvencesi devlet olacak.

n Şu anda işe giren biri sosyal güvenlik sisteminde 61 yaş ve 7.200 gün ile emekli olabilirke­n BES sisteminde 10 yıl 56 yaş şartlarıyl­a emekli olabilecek. Böylece çalışırken ilk emekliliği de gerçekleşe­cek. SGK’dan emekli olduğunda iki maaşı olacak. Eğer çalışmaya devam ederse üçüncü bir geliri de alabilecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye