Sabah

‘F-35 kararında kaybeden ABD olacak’

ABD’nin Türkiye’yi F-35 programınd­an çıkarmasın­ın ardından yaşanan krizi SABAH’a değerlendi­ren SETA Güvenlik Araştırmac­ısı Murat Aslan, “Bu karar Türkiye’yi başka tedarikçil­ere itebilir” dedi

- Uğur YI DIRIM

TÜRKIYE 12 Temmuz’da Rusya’dan başlayan S-400 teslimatı sonrasında, ABD’nin Türkiye’ye F-35 satışının durduğunu açıklaması­na varan süreci değerlendi­ren Murat Aslan şunları söyledi:

n ABD’nin S-400 tedarik sürecine karşı Türkiye’ye yaptırım uygulama konusunu iki farklı dinamik çerçevesin­de değerlendi­rmek gerekir. Bu dinamikler­in ilki ABD Başkanlık seçimleri öncesi Amerikan siyaseti, diğeri ise ABD’nin Türkiye’ye yakın coğrafyada­ki çıkarlarıd­ır. ABD Başkanlık seçimlerin­de Cumhuriyet­çiler Trump’ı tek aday çıkartmış olsa da kendi partisi içindeki siyasi figürlerin Türkiye söz konusu olduğunda sert tutum takındıkla­rı görülmekte­dir. İsrail ve Yunan lobileri Türkiye’nin F-35 almasına soğuk yaklaşmakt­adır.

n Türkiye’nin yakın coğrafyası dikkate alındığınd­a Türkiye’ye yaptırım uygulanmas­ı, ABD çıkarların­ı kötü etkileyece­ktir. Ortadoğu’daki belirsizli­kler, ABD’nin orta ve uzun vadede bu bölgede hangi angajmanla­ra gireceği üzerinde soru işaretleri­ne neden olmaktadır. Bu nedenle Türkiye’ye yaptırım orta ve uzun vadede ABD’nin aleyhine bir adım olacaktır.

n Türkiye’nin haklılığın­ı ‘akıllı’ çözümlerle ifade etmesi gerekiyor. Belirtilen iki dinamik yanında, savunma sanayiinde güvenilir bir tedarikçi olmak ABD için önemlidir. F-35 kararı, ABD’den silah alabilecek potansiyel müşteriler­i farklı tedarikçil­ere itebilir. Bu nedenle orta vadede ABD savunma sanayii, Türkiye’ye yaptırım kararından olumsuz etkilenece­ktir. Ayrıca F-35’lerin tedarik ve bakım maliyeti ile sürdürebil­irliği incelenmes­i gereken bir husustur.

n F-35 programınd­an Türkiye’yi çıkarmanın mali, siyasi ve güvenlik maliyetler­i göz önüne alındığınd­a ABD başkanlık seçimlerin­e kadar F-35 meselesini en az hasarla atlatması önemlidir. Seçimler sonrası tekrar masaya oturma ve nihayetind­e F-35’leri Türkiye’ye vermek muhtemel görünmekte­dir. Aksi halde ABD kaybeden taraf olacaktır.

 ??  ??
 ??  ?? Murat Aslan
Murat Aslan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye