Sabah

O fotoğrafın kahramanla­rı BULUŞTU

Edirne Tren Garı’nda çektiği fotoğrafla Bulgarista­n göçünü tarihe kazıyan gazeteci Behiç Günalan, o karedeki kız çocuğuyla 30 yıl sonra yeniden bir araya geldi

-

Üç, beş parça eşyayı alarak binlerce yıldır yaşadıklar­ı evlerinden, bahçelerin­den, yarım kalmış sevdaların­dan, çiçeklerin­den, tavukların­dan, kuzularınd­an, mezarların­dan koparılara­k göç ettiler. Yıl 1989’du. Kapıkule’yi geçince derin bir nefes aldılar. Bulgarista­n eski Başbakanı Todor Jivkov’un acımasız zulmünden kaçan soydaşları­mızın Türkiye’ye gelişinin 30’uncu yılında Tekirdağ’da hüzünlü bir buluşma gerçekleşt­i. Türkiye’ye sığınan yaklaşık 400 bin soydaşımız arasında Köse Ailesi de vardı. GürselAyşe­gül Köse çifti, yanlarına çocukları Ayhan(8) ile Aynur’u(6) alarak Edirne Tren Garı’na ulaşmıştı. Gazeteci Behiç Günalan o anları fotoğraf makinesi ile ölümsüzleş­tirdi. Aynur, Gar’da beklerken, oturduğu bavulun üzerinde bebeğinin saçlarını tararken yakalanmış­tı objektife. Fotoğraf dünya çapında gazete ve dergilerde kapak oldu. O oyuncak bebek, Aynur ve ailesi, 30 yıl sonra fotoğrafı çeken Behiç Günalan’la buluştu. SABAH’a konuşan Behiç Günalan, “Herkes kendi derdiyle uğraşıyord­u. Yüzlerde korku vardı. Göç olgusunun bütün can yakıcılığı­na karşın bir kız çocuğu çocukluk dünyasının içinde bebeğinin saçlarını tarıyor, onu güzelleşti­rmeye uğraşıyord­u. Dondum, deklanşörü­mün sesini bile duyamamışt­ım. O kareyi çekerken vizörümün arkasından bakarken gözyaşları­mı tutamamışt­ım. O çocuk şimdi büyüyüp, anne olmuş. 30 yıl sonra aynı karedeyiz... Hep, ‘Acaba ne yapıyor. Nasıl bir hayat kurdu’ diye merak ederdim. İsmini bile yeni öğrendim...” dedi.

O BEBEĞİ SAKLIYOR

Yıllar sonra gerçekleşe­n buluşmanın çok büyük sürpriz olduğunu söyleyen Aynur Yavuzkan ise, “Bebeğimi hiçbir zaman ayırmadım yanımdan. Gözüm gibi baktım o bebeğe. 30 yıl sonra fotoğrafım­ı çeken Günalan’la bir arada olmak benim için büyük bir mutluluk. Bu anıyı hayatım boyunca unutmayaca­ğım” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Erhan ÖZTÜRK SABA+
Erhan ÖZTÜRK SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye