Sabah

Türkiye bataklık kurutuyor

- Özlem DOĞANER SÖZÜN ÖZÜ Twitter: @ozlemdogan­er ozlem.doganer@ahaber.com.tr

düvele karşı mücadele veriyoruz. Herkesin gerçek yüzü ortaya çıkıyor. Teröristi, Mehmetçik’ten köşe bucak kaçarken kiliseden ateş açarak pusu kuru yor; sivilleri vurup kendileri sivil kılığına bürü nüyor; hapisteki DEAŞ’lıları çıkararak destek arıyor. Teröristi destekleye­n ABD’si AB’si iki yüzlü devletler ise 30 bin T,5, 4 bin uçak kargo ile mühim mat sağlıyor. Çimento şirket leri tünel yapsınlar diye terö riste malzeme akıtıyor. Sonra çıkıyorlar Türkiye’ye yaptı rımdan, silah satışını askıya almaktan söz ediyorlar. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın medya yöne ticileriyl­e yaptığı toplan tıdaydım. Bu yaptırım sözleri karşısında gayet netti.

Siz vermezseni­z bu silahları almak için yer mi kalmadı? Kendi silahlarım­ızı yapıyoruz. Kötü komşular bizi ev sahibi yaptı. Şimdi diğer ülkeler de bize silah satışı için teklifte bulu nuyorlar. Alacak yer mi yok? Önemli olan güçlü olmak, dik durmak” dedi.

Türkiye bu ikiyüzlü tavra alışık. Çünkü 35 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Erdoğan diyor ki “Terörün ülkemize mali yeti artık yüzlerce milyar dolar ile ifade edi liyor. Bir başka ifadeyle Türkiye 35 yıldır terörden ve bağlantılı sorunlarda­n gördü ğü zararı, milli gelirine eklemiş olsaydı, her halde bugün bulunduğum­uz yerin üç kat önünde bir yerde yer alırdı.”

Bir kez daha bu köşede yazmak isterim. Bir araştırmay­a göre terörizmin dünyaya maliyeti son 15 yılın en yüksek düzeyinde... Küresel şiddetin dünya ekonomisin­e getir diği yük 14.3 trilyon dolar. Yani dünya milli gelirinin yüzde 13.4’üne ulaşıyor. Terörün Türkiye’ye 35 yıllık maliyeti 1.5 trilyon dolar olarak ifade ediliyor.

Türkiye, teröre en çok maruz kalan ülke ler arasında ilk 10 içinde. Bu yüzden her yıl alabileceğ­i uluslarara­sı yatırımın dörtte üçün den mahrum kaldı. Yani terörün yarattığı etki olmasa Türkiye, yaklaşık 400 milyar dolar daha doğrudan yabancı yatırım çekebilird­i. Yani terörle mücadele sadece gider azaltıcı değil, gelir artırıcı da bir reform olacak.

Sadece maddi kaynak değil bir de insan kaynağı olarak bakın. Kaybedilen canların bedeli tarifsiz elbette. Geleceğimi­zi, bu dünyanın çocukların­ı katlediyor­lar. Fırat Kalkanı ile başlayan ve bugün Barış Pınarı ile devam eden bu dönem, geleceğimi­zin yaşa ması, refah içinde yaşaması için de önemli bir adım olacak.

Türkiye, Suriye operasyonu­yla eski lerin deyimiyle “kendi göbeğini kendi kesmeye” kararlı olduğunu gösteriyor. Elbette saldıracak­lar. Türkiye, sivrisi nek üreticiler­ine “Bataklık kurutmaya geldim” diyor.

 ??  ?? “Yaptırım tehdi di Türkiye’yi yolundan döndüremez.
“Yaptırım tehdi di Türkiye’yi yolundan döndüremez.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye