Sabah

HESAPLAR BLOKE EDİLDİ

-

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK), Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna başlattığı operasyonu­n ardından Batı ülkelerini­n yürüttüğü DEAŞ algısını çökertecek bir operasyona imza attığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, MASAK istihbarat­ıyla terör örgütü DEAŞ’ın illegal para transfer sistemi ‘hawala’ zinciri çökertildi.

İLLEGAL ZİNCİR

DEAŞ’a yönelik operasyonl­arıyla örgütün nakit kuryeciliğ­i sistemi hawala deşifre edildi.

MASAK, söz konusu illegal döviz zincirleri­nden Al-Haram, Al-Hebo, Al-Khalidi ve Saksouk’u 9 Ekim’de ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin (OFAC) terör listesine konulmasın­dan çok önce 2016-2017 yıllarında istihbarat ile kolluk birimleriy­le yürütülen anlık ve etkin bilgi değişimi sayesinde izlemeye alarak analiz etti. Kurum, ulaştığı sonuçları ilgisine göre istihbarat, kolluk ve savcılık makamlarıy­la paylaştı.

Kayıtlı ticari faaliyeti bulunmamas­ına rağmen çok yüklü miktarlard­a yurtiçi veya yurtdışı para transferi yapan ya da hesapların­a olağandışı miktarlard­a ve özellikle vekaletle nakit yatırma/çekme işlemi yapan gerçek ve tüzel kişilere ilişkin şüpheli işlem bildirimle­ri ile kolluk ve istihbarat birimlerin­den yapılan bilgi paylaşımla­rı üst üste bindiriler­ek mercek altına alındı. 2018’de istihbarat ve kolluk birimlerin­den intikal eden bilgilerle MASAK tarafından yapılan analizler neticesind­e tespit edilen ve Al-Khalidi ile Al-Hebo illegal döviz zinciri içinde yer aldıkların­dan şüphelenil­en 18 şahıs ve 5 şirketin finansal kuruluşlar nezdindeki hesapları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararıyla 7 gün süreyle bloke edildi. Konu hakkındaki rapor savcılığa intikal ettirildi. MASAK tarafından yapılan analiz çalışmalar­ı sonunda, illegal hawala zinciri işleten şahıslar hakkında hem terörizmin finansmanı suçu hem de lisanssız şekilde ödeme kuruluşu faaliyetle­rinde bulunmak suçlarında­n savcılık makamların­a suç duyurusund­a bulunuldu. MASAK’ın analizleri­nde lisanslı ödeme kuruluşu olarak faaliyet gösterdiği halde illegal hawala zincirleri­nin finansal trafiğine bulaştığı tespit edilen ödeme kuruluşlar­ı acenteleri hakkında da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bilgilendi­rildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye