Sabah

EĞER GÜCÜNÜZ VARSA VAR OLURSUNUZ, YOKSA...

- HASAN BASRİ YALÇIN YAZDI

İşte gerçeklik böyledir. Gün gelir kendini dayatır. Eğer gücünüz varsa var olursu nuz yoksa canınız yanar. Türkiye beş gün içinde bir askeri operasyonu­n en kritik saf hasını tereyağınd­an kıl çeker gibi tamam ladı. Pompalanan onca korku ve endişe ye rağmen kendi göbeğini kendi iradesiyle kesti.

Suriye iç savaşı için çok şey söylenebi lir. Nasıl başladığın­ı bir kenara bırakın neye evrildiğin­e bakın. Suriye bölünecek ve için den küçük bir İsrail çıkartı lacaktı. Gözümüzün içine baka baka yıl larca her türlü deste ği bir terör örgütüne verdiler. Müttefikim­iz dediğimiz ülke ler son beş senede kuyumuzu kazmak tan başka iş yapmadı lar. Ancak Türk devleti çadır devleti olmadığı nı gösterdi. Türk ordu su derme çatma bir Ortadoğu ordusu değil dir. Boşuna deme di Cumhurbaşk­anı Erdoğan. Arap Birliği’ndeki tüm ülkeleri toplasanız “bir Wek Türkiye eWme]” diye. Bu sadece siyaseten söylen miş bir laf değil. Boş bir hamaset hiç değil. Gerçekten yürüyen operasyonu­n siyasi ve askeri düzeylerin­e baktığınız­da dünyada bunu yapabilece­k devlet ve ordunun bir elin parmakları­nı geçmediğin­i görürsünüz. Ki bunların en güçlüsü Amerika bile türlü fela ketlere imza atmıştır.

Şöyle bir düşünün. Dünyada kaç ülke sınırından ABD’yi çıkartabil­ir. Dünyada kaç ülke böylesine yoğun bir baskıya direnebi lir. Amerikan tarafı bile bunun hakkını ver mek zorunda kaldı. Tabii buradan anlam sız sonuçlar çıkarmaya gerek yok. ABD hâlâ çok güçlü bir aktör. Ancak onun da sınırları var. On yıllarca bu bölgede yaptıkları gerek siz savaşlar nedeniyle hem toplum hem de elitler yeni askeri operasyonl­ara dair bıkkın lık içerisinde. Savaşa girmemek Amerikan siyasetini­n en belirleyic­i ve kabul gören bek lentisi haline dönüştü. Bunun üzerine bir de Trump ve Amerikan devleti arasındaki gerilim eklendiğin­de ABD’nin sınırımızd­an çekilmekte­n başka şansı kalmadı.

İşte bu diplomatik analiz ve askeri kapa site sayesinde oldu. Türkiye’nin hava gücü, yıllardır üretimine hız verdiği yerli silahları olmasaydı yani Amerikan tarafı bizim buna cesaret edemeyeceğ­imizi düşünseydi kesin likle çekilmezdi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan bilgiçlik taslayan ama boş konuşan tonlarca adamın aksine durumu çok iyi analiz etmiş. Bir stratejiyi adım adım işlemiş. Trump’ı sıkıştırmı­ş ve sonuç almış. Bunu yaparken de inşa ettiğimiz devlet gücüne dayanmış. Hatırlayın “Rusya ve Amerika birleşip Suriye’de Türkiye’nin canına okuya cak” diyenleri. “Şimdi sesleri kesilmişti­r” diyebilirs­iniz.

Hayır kesilmedi hâlâ birileri topluma korku salmaya çalışıyor. Esad saldıracak­mış Rusya gelecekmiş. Her türlü karamsar ihti mali bulup çıkartıyor­lar. Tabii ki bir ihtimal olarak çekişme uluslarara­sı siyasetin doğa sında var. Ama biz şimdiye kadar en kritik olanı çözmüşüz. Bundan sonra da önümü ze bakarız.

Bırakın artık heveslerin­izi analiz ola rak sunmayı. Türkiye sizin eskiden bildiği niz Türkiye değil. Sorunlarıy­la kendi başına yüzleşebil­ecek ve bölgede dengeleri ger çekten belirleyeb­ilecek bir konuma geldi. Bunun tadını çıkartalım. Daha fazla başarı için çalışmaya devam edelim.

hasan.yalcin#sabah.com.tr SMS HBY ya] ’ye gönder.

 ??  ??
 ??  ?? Hasan Basri YALdIN
Hasan Basri YALdIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye