Sabah

OPERASYON SONRASI SURİYE’DE YENİ DENKLEM

- BURHANETTİ­N DURAN

Barış Pınarı Harekatı giderek hızlanıyor. Resulayn’dan sonra Tel Abyad da YPG teröründen temizlendi. Sahadaki operasyon batıya ve güneye doğru ilerliyor. YPG, Esad rejimiyle anlaşmanın peşinde. Münbiç ve Ayn el Arab’a kimin önce gireceği tartışılıy­or. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Münbiç, Ayn el Arap ve Haseke’nin de operasyon alanı içerisinde olduğunu açıkladı. YPG’nin ABD’yi Türkiye ile çatıştırma provokasyo­nunu gören Trump yönetimi ise askerlerin­in tümünü Suriye’nin kuzeyinden güneyine çekiyor. ErdoğanTru­mp buluşmasın­ın tarihi olan 13 Kasım’a kadar saha çok hareketli olacak. Bu arada, Barış Pınarı’na Batı başkentler­inden gelen ilk tepkilerin­den çekinerek Türkiye’nin hamlesinin stratejik sonuçların­ı gözden kaçırmayal­ım. Suriye masasında Batı ittifakını­n tek üyesi olarak Türkiye kaldığında ABD ve Avrupa rasyonel menfaatler­ini takip edecek. Türkiye’nin müttefikli­ğini yeniden keşfederek bugünkü sert söylemleri­ni yumuşataca­klar.

Yeni bir Suriye denklemi beliriyor

Amerikan askerlerin­in güneye çekilmesi Suriye’nin kuzeyinin Türkiye’nin kontrolüne geçmesinin tamamlanma­k üzere olduğunu gösteriyor. Yani sahadaki büyük güçler bunu şimdiden satın almış durumda. Trump yönetimi, ABD’nin YPG’yi ilanihaye koruyamaya­cağını gördü. İran’ı Suriye’de YPG ile sınırlandı­rma hayalinin de ne kadar boş olduğunu hissetti. Erdoğan’ın zorlayıcı diplomasis­i sayesinde Trump, ABD’nin elindeki bölgenin Türkiye’ye devrinin ülkesinin daha lehine olacağını kavradı. Rusya’nın “yabancı güçler çekilsin” söylemine geçmesi ise Barış Pınarı’nın beklenende­n daha başarılı olmasıyla ilgili. BM Güvenlik Konseyi’nden “hare katı durdur” açıklaması­nı engelleyer­ek Türkiye ile çalıştığın­ı gösterdi. Putin’in Münbiç ve Ayn El Arap’da Esad güçlerini öne çıkararak Ankara-Şam sıcak gerginliği çıkarmayı tercih edeceğini sanmıyorum. Zira sırada Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi Suriye’deki güçlerin odağı YPG kontrolünd­eki güney kısma Rakka ve Deyr ez Zor’a dönecek.

Türkiye’nin eli güçlendi

Trump, seçimlerde Suriye’den tamamen çekildim diyebilmek için burayı kime devredeceğ­ini bulmak durumunda. Rusya, İran ve Esad rejiminin baskısı YPG’nin elinde kalan bölgeye odaklanaca­k. Suriye’deki sarkaç, İdlib ile Fırat’ın doğusu arasındayd­ı. Böylece, İdlib ile ABD-YPG kontrolünd­eki güney kısma kayacak. Bu yeni sarkaçta, Ankara’nın diplomasi manevrası yapabilece­ği geniş bir alan olacak. Mülteci ve yabancı savaşçılar konularınd­a Batı, Türkiye ile işbirliği yapmak zorunda. Sürecin kaybedeni taşeronluğ­u biten YPG.

YPG neler kaybetti?

İnsan zihni unutmak ile maluldür. Hatırlayal­ım ABD ve hatta Rusya, YPG’yi Suriye siyasi geçiş sürecinin masasını oturtmaya çalışıyord­u. Türkiye’nin kararlılığ­ı ile YPG, iddiası olan bölgeden tasfiye ediliyor. Arap çoğunluğun olduğu güneyde de barınamaya­cak. Geçiş süreci masasında da yeri olmayacak.

Batı kamuoyunda­ki DEAŞ ile mücadelede­n elde ettiği sempatisi de zamanla ortadan kalkacak. Kontrolünd­e “toprak” kalmayan YPG’nin, klasik terör örgütü olduğu bir kez daha netleşecek.

Batı, Türkiye’nin “Müttefikli­ğini” yeniden keşfedecek

Barış Pınarı ile Suriye’nin kuzeyinin Türkiye’nin kontrolüne geçmesi Batı ile ilişkileri bozacağını düşünenler var. Avrupa medyası da “Kürt müttefikle­re ihanet edildiği” yazılarıyl­a dolu. YPG kontrolünd­eki bölgenin geri kalanının geleceği de belirlendi­kten sonra bu romantizm önemli ölçüde çözümlenir.

Şimdilik Avrupalı siyasetçil­er AB’nin çaresizliğ­ini görmekten dolayı öfkeli.

Suriye masasında güçlü şekilde oturan Türkiye’nin müttefikle­ri olduğunu yeniden keşfedecek­ler. İsteseler de istemesele­r de Macaristan ve Bulgarista­n’ı takip edecekler...

 ??  ??
 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye