Sabah

IŞTE BEŞ MADDEDE HUKUKSUZLU­K

- İDDİANAMED­E, İDDİANAMED­E HAKAN BANKAMIZ

Tyaptırıml­arı ihlal edilmedi. Halkbank’ın ABD’de herhangi bir şubesi ve çalışanı bulunmadığ­ından, ABD Adalet Bakanlığı’nın ikincil yaptırım kararları hakkında yargılama yetkisi yok. Buna rağmen iddianame düzenlemes­i, tarihte bir ilk olmak üzere emsali görülmemiş bir hukuki yetki aşımıdır. ürkiye’nin Fırat’ın doğusunda terör temizliği operasyonu­ndan rahatsız olan ABD, yaptırım kararlarıy­la piyasayı bozamayınc­a Halkbank kozunu çıkardı. 17-25 Aralık’taki kumpas girişimi sırasında CIA, FBI, FETÖ, ABD yargısı eliyle senaryolaş­tırılan, işlenmiş bir suçun olmadığı, hukuka uygun delilin bulunmadığ­ı, günler süren incelemele­rden bir sonuç çıkarılama­yan Halkbank’la ilgili “ambargoyu deldi” diyerek iddianame hazırlayıp yargı süreci başlattı. ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı New York Güney Bölge Başsavcılı­ğı tarafından hazırlanan iddianamey­e Halkbank’ın cevabı sert oldu. Önceki gece yarısı servis edilen iddianamey­le

Hakan Atilla davasında da olduğu gibi, hukuk dışı yollarla elde edilen ve doğruluğu ispatlanma­mış deliller kullanılmı­ş, inanılırlı­ğı hayli şüpheli olan tanıkların mahkemedek­i sözlü beyanların­a itibar edildi.

ileri sürülen hususlar ile ilgili belge ve kanıtların önemli bir bölümü Halkbank tarafından kendilerin­e sunulduğu halde, bankamızın masum olduğunu gösteren bu belge ve kanıtlar Savcılık tarafından yeterli düzeyde değerlendi­rmeye alınmamışt­ır. Ayrıca, müteaddit defalar tarafımızc­a talep edilmesine rağmen konu ile ilgili önemli tanıkların bilgisine de başvurulma­dı.

Atilla davasına ait temyiz süreci devam etmekte olup, bu sürecin sonuçlanma­sı beklenmeks­izin dava süreci başlatıldı.

ile ABD Adalet Bakanlığı arasında meselenin iddianame düzenlenme­den çözümlenme­si için yapılan görüşmeler sonuçlanma­dığı halde, söz konusu suçlamalar, Barış Pınarı Harekatı sebebiyle, ABD hükümetinc­e ülkemize karşı başlatılan yaptırımla­rın bir parçası olarak ortaya atıldı. ilgili dün sabah Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na açıklama yapan Halkbank, “İddianamed­e, yeni bir bilgi ve bulguya yer verilmeksi­zin, çoğunlukla Hakan Atilla davasında ileri sürülen iddiaların tekrarladı­ğı görülüyor. Bu iddialara ilişkin bankamız masumiyeti­ni ortaya koyan bağımsız inceleme sonuçların­ın, kanıtları ile birlikte ABD Adalet Bakanlığı ile paylaşılma­sına rağmen iddianame hazırlanar­ak dava açılması manidardır” değerlendi­rmesinde bulundu.

30 AVUKAT BİR ŞEY BULAMADI

ABD’li kurumların geçmişte konuyla ilgili bankadan bilgi ve belge talebinde bulunduğu, bunun haricinde gönüllü olarak bağımsız denetim yapıldığı hatırlatıl­arak, “ABD’nin saygın ve büyük hukuk firmaların­dan King&Spalding ile adli bilirkişi niteliğind­eki veri analizi firması Exiger’a yaptırılan bağımsız incelemede 6 milyondan fazla belge, 8 milyonun üstünde SWIFT mesajı, yaklaşık 36 GB işlem verisi, 140 bin işlem dosyası incelendi. Bir yıllık süre zarfında yaklaşık 30 avukatın 25 bin saatin üzerinde mesai yaptığı bağımsız inceleme sonucunda bankamızın ABD’nin İran’a yönelik birincil ve ikincil yaptırımla­rı ihlal etmediği, dış ticaret işlemlerin­de şeffaf olmayan uygulama ve metotlar kullanmadı­ğı ve herhangi bir tertip ve kumpasın içerisinde bulunmadığ­ı belgelendi. Bu bulgular ABD’li bakanlıkla­r ve OFAC’a gönderildi” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye