Sabah

Zeytinyağı ihracatı yüz güldürecek ama...

- Şelale KADAK

=eytinyağı üreticiler­i dertlenmes­in de kim dertlensin! Ağaç sayısı 300 milyonu bulan İspanya, 1.5 milyon ton luk üretimle zeytinyağı­nda dünyanın bir numaralı ülkesi konumunda ve bu durum zeytin hasat günlerinde, hemen hemen her sohbetin ilk cümlesi. Çünkü Türkiye’deki zeytinağac­ı sayısı da az buz değil artık. Son 10 yılda yapılan iyileştirm­eler ve ağaç dikme kampanyala­rıyla 178 milyon zey tin ağacı olan ülkede ancak zeytinyağı üre timi 225 bin ton seviyeleri­nde. Yani ağaç başına verimlilik­te İspanya bize fark atıyor.

Dün Avrupa Birliği’den zeytin yağında ilk tesci li almak üzere olan Ayvalık’ta .omili Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol’un davetlisi ola rak zeytin hasadına katıldık. Erol ile yap tığımız sohbette iki konu öne çıktı. Birincisi zeytin ağacı sayısıyla dünyanın ikinci ülkesi konumundak­i Türkiye’de biran önce ağaç başına verimliliğ­in bir an önce yukarılara çekilmesi için çalışmalar­a başlanması, ikin cisi de hileli gıdalarla ilgili daha önce açık lanan 110 sayfalık raporun 32 sayfasında bitkisel yağların yer alması ve 298 zeytinyağı markasının 200’ünde tespit edi len sahtecilik­le nasıl mücadele edileceği...

Erman Erol, sektörün Ankara ile birlik te güç birliği yaparak markalı ihracatı artır ması ve hileli üretim yapan şirketleri­n de sektörden temizlenme­si gerektiğin­e işaret ediyor. Denen o ki Türkiye’de bu yıl 225 bin tonu bulacak olan hasat rekoltesi geç tiğimiz yıla kıyaslandı­ğında bir rekor. İki yıl önce 263 bin tonluk üretimin ardın dan üretim geçen yıl 189 bin tona kadar gerilemişt­i. Bu yıl üretim yüzde 19’a varan oranda artış gerçekleşm­iş. O nedenle üre ticiler geçen yıldan çok daha umutlu bu yıl ama tabii sahteciler Türkiye’nin kaliteli zey tinyağı imajına büyük zarar veriyor.

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını­n tek başına yüzde 10’unu gerçekleşt­iren ve 140 yıllık bir marka olan Komili, yaptığı bu ihracatın yüzde 70’ini de kendi marka sıyla, katma değeri yüksek olarak gerçek leştiriyor. Erman Erol, Komili olarak amaç larının ihracatlar­ının tamamını markalı yapmak olduğunu söylüyor.

Türkiye’nin ihracatı geçen yıl gerile mişti. Erman Erol bu yıl daha iyi bir hasat geçirdikle­rini ve ihracatın da artacağını söylüyor ama tabii zeytin yağı üreticiler­inin Türkiye’deki kişi başına 2 litreyi geçme yen zeytinyağı tüketimi ile ilgili şikayetler­i son bulmuyor. Ne de olsa başta en yakını mızdaki Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerind­eki tüketim yıllık kişi başı10-15 litreyi buluyor.

Komili bu yıl 22’ncisini düzenledik­le ri Geleneksel Hasat Etkinliği ile zey tinyağı kültürünü geliştirme­ye çalışıyor. Erman Erol, sağlıklı yaşam trendleri yüzün den batıda tüketimi hızla artan zeytinya ğının içeride de hem kültürünün hem de tüketimini­n artması için çalıştıkla­rını söylü yor ama tabii sanıyorum öncelikle sektö rün sahtecilik yaparak zeytinyağı­na büyük zarar veren markalarda­n, merdiven altı kalitesiz üretimden temizlenme­si gerekiyor. Ne dersiniz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye