Sabah

ŞİFA NİYETİNE KIŞ TARİFLERİ

2nkrlrmi Ve )itrterasi Uzmanı Dr. Yıldıray Tanrıver, Bağışıklığ­ı Güçlendire­cek Bitkileri Ve Arı Ürünlerini Anlattı. Tanrıver, Tarifini De Verdiği Bir Kış Çayı Ile Bir Macununu Tavsiye Etti

- Editör: 6HPa E1*E= Tasarım: Talip YARDIMCI

KEKİKLİ karanfilli, papatyalı, havlıcanlı, ıhla murlu çayla hastalıkla­ra savaş açın. BAL karabiber, zencefil ve zerde çallı süper macunla enerji kazanın.

Bağışıklık sistemini güçlendire­cek önlemler almak sağlıklı kalmanın önemli yollarında­n biri. Bağışıklık sistemi bir canlıdaki hastalıkla­ra karşı savunma mekanizmas­ını oluşturan, patojenler­i ve tümör hücrelerin­i tanıyıp onları yok eden, koruyan bir sistem. Fakat bazen bağışıklık sistemi başarısız olabilir ve vücutta çeşitli hastalıkla­r oluşur. Onkoloji ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Yıldıray Tanrıver, “Özellikle mevsim değişimi dönemlerin­de vücudun direnci azalır. Bu noktada kişilerin sağlıklı yaşam stratejile­rini uygulaması gerekir. Fitoterapi (bitkilerle tedavi) ve apiterapi (arı ürünlerini kullanan alternatif tıp) ürünleri özellikle sonbahar-kış aylarında bağışıklık destekleme­k için ideal. Andız otu, civanperçe­mi, nergis çiçeği ve ökse otu içerikli karışımlar vücudunuzu kış hastalıkla­rından korur hem de bağışıklık sistemini güçlendiri­r” dedi.

Dr. Tanrıver, arı ürünlerini­n sağlık amaçlı kullanımı olarak bilinen apiterapin­in ve bitkisel ürünlerin sağlık amaçlı kullanımı olan fitoterapi­nin çeşitli hastalıkla­rın önlenmesi ve tedavisind­e, bağışıklık sisteminin düzenlenme­sinde etkili olduğunu söyleyerek, “Propolisin antiseptik, antimikrob­iyal ve antitümör gibi sayısız etkisi var. Aynı zamanda dokuların iyileşmesi ve onarımına da katkı sağladığı tespit edilmiştir. Propolis ve bitki ekstreleri ve diğer arı ürünleri içerdikler­i amino asit, vitaminler ve enzimlerle insanlığa müthiş destek sağlamakta­dır” dedi.

FİLENİZİ ALIN PAZARA ÇIKIN

Dr. Tanrıver, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirm­enin yollarını şöyle sıraladı: Yüksek kalorili, bol kırmızı etli beslenmede­n uzak durulmalı. Fazla kilo varsa verilmeli. Filenizi alın ve pazara çıkıp; taze sebze ve meyve alışverişi yapın. Özellikle C vitaminind­en zengin portakal, mandalina, kivi, limon gibi narenciyel­er tüketilmel­i; sarımsak ve soğan sofradan eksik edilmemeli. Kahvaltı öncesinde yarım limonun suyu ılık suyla karıştırıp içilmeli. Bu toksinleri atar; bağışıklık sistemini destekler. A ve B12 vitaminind­en zengin süt, balık, yumurta gibi gıdalar tercih edilmeli. Günlük 2.5 litre su içilmesi ihmal edilmemeli. Selenyum, E vitamini, D vitaminind­en zengin beslenilme­li. Sabahları kahvaltı öncesinde kefir içilmeli. Yeşil çay tüketilmel­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye