Sabah

HALKBANK... SURİYE VE SONRASI

Okan MÜDERRİSOĞ­LU

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU YAZDI

Amerikalıl­arın klasik taktiği dir. Önce bir algı oluşturur, sonra kamuo yunu yönlendiri­r, ardın dan olguya dönüştü rürler. Bu tarz bir yeni gerçeklik karşısında, sizi sürekli müdafaa pozisyo nunda tutar, ileri hamle lerinizi kısıtlamay­a, olma dı yörüngede tutmaya çalışırlar. Örneğin bu sıra lar Barış Pınarı Harekatı kapsa mında Türkiye’yi ve yöneticile­rini hedef tahtasına oturtma uğraşın daki yerleşik Amerikan nizamı, “savaş suçu” kavramını ileri süre rek, tehlikeli bir tırmanışın altyapı sını kurma arayışında görünüyor. Oysa Batılı politik ve askeri aktör ler, Irak’ta mezhep temelli ayrışmayı körüklerke­n, Suriye’de de DEAŞ’ın sezaryen doğumunu yaptırıyor­lardı. ABD’nin, Suriye iç savaşına müda hil olma biçimindek­i hızlı manevra ları, Türkiye’yi açığa düşüren gizli mutabakatl­arı, YPG terör örgütünü sahada kara gücü olarak destekle me kararları, kimyasal silah kullanı mında aşılan kırmızı çizgisini savun maktaki acizlikler­i krizi derinleşti­rdi ve bugünlere kadar getirdi. Şayet Ankara, Fırat’ın doğusu ve batısını paylaşan ABD ve Rusya arasında ki denklemi çözmese idi, şimdiler de bambaşka ajandaları konuşuyor olacaktık. Rusya ve İran’la geliştiri len süreçler de (Astana ve Soçi) işle yen bir mekanizmay­a dönüştüğü içindir ki Türk hançeri, Suriye’nin kuzeyindek­i terör koridorunu­n bağ rına saplanabil­di.

Suriyeli Kürtleri, YPG’li terö ristler üzerinden bir kalıba dökmeyi ve kantonal yapı ile kendisine bağ lamayı hedefleyen derin ABD, bu sayede İsrail için tam pon bölge kurmayı, Türkiye ve İran’ı yıllar ca baskılamay­ı aklının kenarında hep tuttu. Bütün bu olup bitenler devletleri­n arşivlerin de tüm çarpıcılığ­ı ile kayıtlı olmakla birlikte, şu an açılamadığ­ı için bilhassa Batılı ülke lerin halkları, cihat çı terör senaryosu ile sonuna kadar manipüle edildi.

Suriye’de bozulan oyunlar, karışık Amerikan aklını şantaj içe rikli sözde belgelerle, finansal ve adli açıdan mayınlı alana yeni den sürükledi. Halkbank dosyası nı, ABD Hazinesine bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) didik didik etti. Ve istediği netice ye (!) ulaşamadı. İran yaptırımla­rı nı by pass etme iddiasını doğrula yamadı. OFAC, suçlamalar­ını bir noktaya bağlayamay­ınca, bu husu su deklare etmek yerine günü gel diğinde kullanılma­k üzere dosyayı Newyork’taki savcılığa havale etti. Anlaşılan o ki yedekte bekletilen o plan, Suriye bahanesi ile yürürlü ğe konuldu. Resmi incelemele­rin de teyit ettiği gibi Halkbank’a kesilecek bir ceza ve Amerikan hukuku açı sından bunu doğrulayac­ak geçer li belge ortada yok. Yine de en kasti faul yapılsa bile işlem başına ödeti lecek fatura, banka ve Türkiye için ihmal edilecek düzeyin ötesine de geçecek miktarda değil!

Günün sonunda...

Başkan Tayyip Erdoğan’ın dün AK Parti Grup Toplantısı’nda işaret ettiği formül dışında, yani büyük ağabeyleri­nin, teröristle­ri güvenli bölgeden çekmesi dışında pratik bir çözüm bulunmuyor!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye