Sabah

ABD İLE KODLAR YENİDEN YAZILIYOR

- BERCAN TUTAR YAZDI

Küresel rekabet kızıştıkça Türkiye’nin bağımsız hareket etme imkânı da artıyor. Bu anlamda son iki asırdır hiç olmadığı kadar serbestiye­te kavuştuğum­uz bir süreçten geçiyoruz. ABD’yi ‘evine uğurla

dığımız’ bu çok kutuplu dönem bölgemize daha çok refah ve barış getirecekt­ir.

Özellikle Çin ve Rusya’yı kuşatmada Türkiye’yi yanına çekmek yerine karşısına alma yanlışına düşen ABD, şimdi bu hatasını telafi etmeye çalışıyor.

Suriye’deki satrançta CIA’yı devreden çıkaran ABD Başkanı Donald Trump şimdi de Pentagon’u kenara çekti. Böylece CIA’dan sonra neo-conların güdümündek­i Pentagon da havlu attı.

Ortadoğu’da Amerikan çağının bitişine tanıklık ettiğimiz tarihi günlerden geçiyoruz. Bu tarihi dönüşümün altında ise Türkiye’nin imzası var.

★★★

1945’te başlayan Amerikan yüzyılı çabuk bitti. 1990’lardaki ‘tek süper güç ABD’ artık yok. O yılların dışişleri bakanların­dan M. Albright ‘vazgeçilme­z bir ulusuz’ diye hava atıyordu.

Oysa şimdi Amerikan rüyası her yerde kâbusa dönmüş halde. Kendini ölümsüz sanan Roma gibi Amerikan İmparatorl­uğu da çöküş içinde.

Ne var ki eski ulusal danışmanı John Bolton hala kuyruğu dik tutanlarda­n... Sanki bölgeyi kaosa sürükleyen ABD değilmiş gibi, “Şimdi gidi yoruz ama Çin, İran ve Rusya’nın yol açtığı sorun lardan dolayı Sam Amca’yı çok arayacaksı­nız” diyor.

Geldiğimiz aşamada Trump’ın ‘saçma’ dediği ‘terör le savaş’ dönemi kapanı yor. 20 yıldır Ortadoğu’ya asker yığan ABD artık askerlerin­i çekecek. Ancak kariyerler­ini bu alanda yapan Pentagon mutsuz. Savaş lobisi yeni bir aşamaya geçildiğin­i kabul edemiyor. Ronald Reagan’ın ‘MAGA / Make America Great Again’ projesini ‘America First/ Önce Amerika’ diye revize eden Trump’ın elindeki en büyük koz ise Türkiye’yi yeniden kazanmak.Yeni bir küresel değerlendi­rme yapan Amerikan derin devleti, terörle savaştan şimdi Büyük Güçlerle Savaş dönemine geçiyor. Burada en büyük düşmanlar ise

★★★

ABD terörle savaşla zaman kaybederke­n Çin’in yükselişin­i durduramad­ı. Rusya daha aktif hale geldi. Sünni ülkelere yönelik müdahalele­r ise İran’ın etkisini artırdı. Şimdi Amerika bu hataları telafi etme derdinde.

Yüzünü Asya’ya çeviren Amerika için Ortadoğu artık ikincil önemde. İlk hedef Çin ve Rusya’nın kuşatılmas­ı.

Bu çerçevede ABD, Türkiye’yi hem İran’ın böl gedeki yayılmacı politika larına hem de Rusya’nın Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki nüfuzuna karşı etkili bir güç olarak görüyor.

Ortadoğu ikinci plana düştüğü için ABD’nin yeni uzun vadeli politikası­nda Kürtlere bağımlılığ­ı da azalıyor. Zira sorun El Kaide veya DEAŞ yerine artık Rusya ve Çin.

İşte Barış Pınarı Harekatı ile başlayan yeni süreçte ABD ve Türkiye arasındaki kodlar yeniden yazılıyor. Bu bağlamda dün Ankara’ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ziyareti ile Sayın Erdoğan’ın Kasım ayında Trump ile yapacağı görüşme, ABD-Türkiye ilişkileri­nde yeni bir hareket noktası olacaktır.

 ??  ??
 ??  ?? %HUFDQ TUTAR Rusya, Çin ve İran.
%HUFDQ TUTAR Rusya, Çin ve İran.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye