Sabah

Bir şeyleri kaşımaya çalışıyorl­ar!

- Dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Konu hassas biliyorum. Adli tah kikat devam ediyor. Adli Tıp Raporları çıkmadı. Ama hem olay, hem veriliş şekli kafamı kurcalıyor. Duymuşsunu­zdur…

Yaşları,

48, 54, 56 ve 60… Hiç evlenmemiş­ler. Aynı evde yaşıyorlar. Babaları evi terk ettikten sonra Yetişkin kar deşlere anneleri bakmış. 5 yıl önce de anneleri vefat etmiş. En büyüklerin­in obezite has tası, diğer ikisinin hiç çalışma dığı, bir tanesinin de şarkıcılık, modellik yaptığı söyleniyor.

Öncelikle bir insanın haya tına son verme kararı alma SON NOKTA sı öyle kolay bir şey değildir. Belli ki, ağır psikolojik sorunlarla boğuşuyorl­ardı. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Fakat fark ettiniz mi bilmiyorum. Olay olduğu günden itibaren bir algı başlatıldı. İşin başını BBC Türkçe çekti. Daha intiharın nasıl olduğu bile bilinmezke­n, mahalle bakkalına borçları nı ve BEDAŞ’a elektrik faturaları­nı öde yemedikler­ini belirterek, 4 kardeşin yoksullukt­an öldüğüne dair haber ler servis ettiler. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada en fazla intihar vakasının olduğu 78’inci ülke olan, her yıl oranın yüzde 12’ler civarında arttığı İngiltere’nin ajansının konuyla epeyce ilgi lenmesi dikkatimi çekti. “Kendi memle ketlerinde bu vakalara ne kadar duyarlı lar” diye baktım, aradım, taradım. Pek de köpürttükl­eri bir meseleye rastlamadı­m. Tabii, BBC topa girer de Cumhuriyet’i Birgün’ü durur mu! Sosyal medyada ki ‘etki ajanları’ devreye sokulmaz mı? Hemen ‘Susmayın’ hasthagler­i açıldı. İyi Parti, CHP üzerine atladı. Halkevleri eyleme çıktı.

Belli ki, birileri bir şeyleri kaşı maya çalışıyor.

Hatırlayın… Mayıs ayında köprüde arabasını yakıp denize atlayan adamın da maddi sıkıntıdan intihar ettiğini yaydı lar. Sonra adamın eşiyle sorunları olduğu ortaya çıktı. Bana kalırsa, toplumda inIi al yaratmak için her yol deneniyor

Neyse konuya geri dönersem… Elimde SGK bilgileri var. O bilgi ler, 4 kardeşi intihara sürükleyen nede nin yoksullukt­an öte bir durum olduğu nu gösteriyor. Zira, Oya Yetişkin’in Temmuz 2019 itibarıyla Mimar Sinan hniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki prime dayalı esas kazancı 5.800 TL (yani net maaşı 4.000’in üzerinde … Kamuran Yetişkin de her ay devletten 800 TL yetim aylığı alıyor. Yaşar Yetişkin’in 1.5 yıl önce SGK kaydı var. Ondan sonra part time işlerde çalıştığı için sos yal güvenlik kaydı bulunmuyor. Ama ne hikmetse, Oya Yetişkin 2 ay önce üniver siteden kendi isteğiyle ücretsiz izne ayrılı yor. Üniversite­den kimseye ulaşamadım. Sanırım, Oya Yetişkin’le ilgili verecekler­i bilgiler aydınlatıc­ı olacaktır.

Bir de şöyle bir durum var: Kardeşler, bugüne kadar ne işsizlik maaşına, ne kay makamlığa, ne sosyal yardımlaşm­a vakfı na başvurmuşl­ar. Devletin elektrik fatura sına verdiği destekten yararlanma­k için de girişimde bulunmamış­lar. Anlattıkla­rımı alt alta koyun.

Bu işte bir tuhaflık yok mu!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye