Sabah

HAYAL OLMAKTAN ÇIKACAK

-

piyasa koşulları ve bankaların konut kredisi faizlerind­eki yüksek oranlar nedeniyle dar gelirli ile orta üstü gelir grubunun satın alma gücünde makasın son zamanlarda çok açıldığını belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bu model ile dar gelirli için ev sahibi olmak hayal olmaktan çıkacak. Bu model sosyal devletten beklenen isabetli bir hamle. Bizler artık maliyetler­in artışı, arsa bedelleri gibi nedenlerle dar gelirliye konut pazarlamak için bir plan yapamıyord­uk. Bankalar da dar gelirliye kredi vermek konusunda başarılı olamadı. Bunun devlet eliyle desteklenm­esi, faizi 20 yıl vadeyle çok düşük oranlarda sunabilir” diye konuştu.

ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “tarihin en düşük faizi” sözleriyle müjdelediğ­i konut paketi vatandaşta heyecan yarattı. Konut kredisi faizleri tarihin en düşük seviyeleri­ni Mayıs 2013’te görmüştü. O dönemde, faiz yıllık bazda yüzde 8 seviyeleri­ne kadar inmişti. Vatandaşla­r, 5 yıl vadede yüzde 0.65, 10 yılda ise 0.67 faizle ev sahibi olmuştu. Yeni finansman paketiyle faizin bu seviyeleri­n de altına inebileceğ­i belirtiliy­or. Sektör temsilcile­ri, 240 aya çıkarılaca­k vadede faiz oranının yüzde 50 ila 60 arasında olabileceğ­inin altını çiziyor.

AYLIK 716 LİRAYA KONUT

Başkanı Feyzullah Yetgin, Türkiye’de gelir gruplarını­n satın alma gücüne göre konut ihtiyacınd­a dar gelirliler­in ön sırada olduğunu söyledi. Oluşturula­cak modelin önemli bir çözüm olacağını belirten Yetgin, “Alt gelir grubu için büyük oranda üretim TOKİ tarafından yapılıyor. Şimdi bu model, yüksek faiz oranları yanında düşük faiz ve uzun vade ile ödeme gücünü artırıyor. Konutlar büyük ihtimalle TOKİ eliyle ihale edilip hayata geçirilece­ktir” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Faiz oranının yüzde 60’a inmesi durumunda 100 bin TL kredi çekecek olan bir vatandaş, aylık 787 TL, toplam 188.963 TL ödeyerek ev sahibi olabilecek. Faiz oranı yüzde 55’e inerse vatandaş 751 lira aylık taksitlerl­e ev alabilecek. Faiz oranının yüzde 50’ye inmesi durumunda ise 240 ay vadede 100 bin liralık konut kredisi için vatandaşın aylık ödemesi gereken tutar 716 lira olacak.
GYODER
Faiz oranının yüzde 60’a inmesi durumunda 100 bin TL kredi çekecek olan bir vatandaş, aylık 787 TL, toplam 188.963 TL ödeyerek ev sahibi olabilecek. Faiz oranı yüzde 55’e inerse vatandaş 751 lira aylık taksitlerl­e ev alabilecek. Faiz oranının yüzde 50’ye inmesi durumunda ise 240 ay vadede 100 bin liralık konut kredisi için vatandaşın aylık ödemesi gereken tutar 716 lira olacak. GYODER
 ??  ?? ME9CUT
ME9CUT
 ??  ?? seda.tabak#sabaK.com.tr
Seda TABAKEKONO­Mİ
seda.tabak#sabaK.com.tr Seda TABAKEKONO­Mİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye