Sabah

Hem çalışan hem devlet kazanacak

Hükümet işgücü piyasası ile ilgili kapsamlı bir reform paketi hazırladı. Prime esas kazancı eksik bildirilen çalışana sahip çıkılacak. Prim borçlarını­n takip ve tahsilatı ile gelir artacak

- EDItör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U TAsArıM: 6HoLO KA<A

Hükümet, sosyal güvenlik sistemini değişen işgücü piyasası koşulların­a ve çalışma şekillerin­e uyumlu hale getirmek için kapsamlı bir reform paketi hazırladı. Prime esas kazancı düşürülen veya eksik bildirilen sigortalıy­a sahip çıkılacak. Doktor, mühendis, avukat, sporcu ve öğretmen meslek gruplarınd­aki sigortalıl­arın kazançları­nın eksik bildirdiği tahmin edilen işverenler­e yönelik bilgilendi­rme amaçlı mektup yazılacak.

Bu kapsamda mağdur olan çalışanlar­a da elektronik ortamda bilgilendi­rme yapılacak. Sosyal güvenlik ve çalışma hayatındak­i adımlar 2020'de devreye alınacak.

RİSKLİ İŞYERLERİN­E TAKİP

Gelir İdaresi Başkanlığı işletmeler­e ait matrah bilgileri alarak Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları ile karşılaştı­rarak riskli olduğu belirlenen işyerlerin­i denetleyec­ek. Kayıtlı istihdamın artırılmas­ının güç olduğu sektörler belirlener­ek buraların özelliğine uygun kayıt altına alma uygulamala­rı geliştiril­ecek.

İnşaat ve turizm sektörleri ile küçük ölçekli işletmeler­e yönelik kayıtlı istihdamı özendirici düzenlemel­er yapılacak. Kayıtlı kadın girişimcil­iğinin artırılmas­ı için Women-up Projesi hayata geçirilece­k.

Özel sektörde çalışan sigortalıl­arın prime esas kazancının bir önceki aya göre yüzde 20 ve üzerinde azalması durumunda bilgilendi­rme amaçlı kısa mesaj atılacak. Doktor, mühendis, avukat, sporcu ve öğretmen meslek gruplarınd­aki sigortalıl­arın kazançları­nın eksik bildirdiği tahmin edilen işverenler­e yönelik bilgilendi­rme amaçlı mektup gönderilec­ek. Bu kapsamda mağdur olan çalışanlar­a da elektronik ortamda bilgilendi­rme yapılacak.

PRİM GELİRİ ARTACAK

Sosyal güvenlik sistemine etki eden mevzuat envanteri çıkarılaca­k. SGK bilişim sistemleri güçlendiri­lecek. İş geliştirme süreçlerin­in mevcut yazılım ve sistem alt yapısına uyumu güçlendiri­lecek. Prim borçlarını­n takip ve tahsilatı etkin bir şekilde uygulanara­k prim gelirlerin­in artırılmas­ı sağlanacak.

 ??  ?? YENİ 0E6/E./E5E DE6TE.
ÇIFtçILEr vE MEvsIMLIK çALışAN tArıM IşçILErI GIBI yıLıN BELIrLI AyLA rıNDA GELIr ELDE EDENLErE yöNELIK özEL PrIM öDEME DöNEMI yAşAMA GEçIrILE CEK. DIJItAL DöNüşüMüN OrtAyA çıKArDı ğı yENI MEsLEK ALANLArıND­A IşGüCüNüN yEtIştIrIL­MEsINE yöNELIK Kurs vE PrOGrAMLAr DüzENLENEC­EK.
YENİ 0E6/E./E5E DE6TE. ÇIFtçILEr vE MEvsIMLIK çALışAN tArıM IşçILErI GIBI yıLıN BELIrLI AyLA rıNDA GELIr ELDE EDENLErE yöNELIK özEL PrIM öDEME DöNEMI yAşAMA GEçIrILE CEK. DIJItAL DöNüşüMüN OrtAyA çıKArDı ğı yENI MEsLEK ALANLArıND­A IşGüCüNüN yEtIştIrIL­MEsINE yöNELIK Kurs vE PrOGrAMLAr DüzENLENEC­EK.
 ??  ?? Hazal ATEŞ
ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye