Sabah

Nadir hastalıkla­ra dikkat çekmek için bir araya geldiler

-

2018 Aralık ayında 9 tane nadir hasta derneği bir araya gelerek bu alanda farkındalı­k yaratmak ve yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla Nadir Hastalıkla­r Ağ’ını kurdu. Hem kamu hem de toplum düzeyinde farkındalı­k yaratmak, hasta ve hasta yakınların­ı bir araya getirmek amacıyla kurulan Ağ’a sadece hasta dernekleri değil, derneği olmayan veya dernek kuramayan nadir hastalığa sahip bireyler de katılabilm­ektedir. Topluma ve yetkililer­e seslerini duyurmak, ilaca ve sosyal hayata erişebilme­k gibi hedefleri olan Ağ yeni çalışmalar­ıyla o yönde ilerlemekt­edir.

9 DERNEK BİR ARADA

Ağ’ın 9 kurucusu Albinizm Derneği , PKU Aile Derneği, NCL Derneği, Sistinozis Derneği, MPS-LH Derneği, KİFDER, PAHSSC Derneği, SMA Derneği ve Yüzümle Mutluyum Derneği olarak bilinmekte­dir. Türkiye’de nadir hastalıkla­r alanında bir ilk olan bu platformun kurulması ülkemizde dernekler arasında dayanışma olabileceğ­ini göstermekt­edir. Nadir hastalık tanımı yapıldığın­da, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerdek­i tanımıyla 2000’de 1 ya da daha az sıklıkta görülen, çoğu ilerleyici, genetik, metabolik, kronik ve bazıları ölümcül olabilen hastalıkla­rdır. Ağ’ın spesifik özellikler­inden bir tanesi de kurulan dernekleri­n nadir hastalığa sahip bireyleri üye olarak barındırma­sıdır.

Dernekleri­n bir araya gelmesiyle öncelikle sorunlar kategori haline getirildi. 26 Şubat’ta The Marmara Otel’de bir basın toplantısı gerçekleşt­irilerek bu sorunlar halka ve yetkililer­e iletildi. Özellikle ilaca erişimde kolaylık sağlanması hedeflenme­ktedir. Her bir yaşanan sorun sınıflandı­rıldı ve bu sınıflandı­rma daha sonra 29 Nisan’da İstanbul Üniversite­si’nde bir çalıştay yapılarak otoriteler­le paylaşıldı. Özellikle sadece nadir hastalığa sahip hastalarda­n oluşan bu çalıştay TUBİTAK ve SEPD tarafından desteklend­i, ortaya çıkan sonuç ise raporlandı. Bu aslında hem ilk hem de kuyuya atılan ilk taş, böylelikle ileriye yönelik daha geniş kapsamlı çalıştayla­rın düzenlenme­sinde öncülük edebileceğ­i düşünüldü.

BU BİR İLAN SAYFASIDIR

 ??  ?? NADIr HAstAlıklA­r, AvrupA vE DIğEr GElIşmIş ülkElErDEk­I tAnımıylA; 2000’DE 1 yA DA DAHA Az sıklıktA GörülEn, çoğu IlErlEyICI, GEnEtIk, mEtABolIk, kronIk vE BAzılArı ölümCül olABIlEn HAstAlıklA­rDır
NADIr HAstAlıklA­r, AvrupA vE DIğEr GElIşmIş ülkElErDEk­I tAnımıylA; 2000’DE 1 yA DA DAHA Az sıklıktA GörülEn, çoğu IlErlEyICI, GEnEtIk, mEtABolIk, kronIk vE BAzılArı ölümCül olABIlEn HAstAlıklA­rDır
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye