Sabah

Nadir hastalıkla­rın erken teşhisi ve yeni tedavileri­n geliştiril­mesi için çalışıyoru­z

NADİR HASTALIKLA­R ALANINDA ÇALIŞMALAR­I VE HAYATA GEÇİRDİĞİ PROJELERLE ÖNE ÇIKAN SANOFI GENZYME’IN İŞ BİRİMİ DİREKTÖRÜ PELİN YUNUSOĞLU SABAH’A KONUŞTU:

-

Öncelikle sizi tanıyabili­r miyiz?

1997’de İstanbul Teknik Üniversite­si Elektronik ve Haberleşme Mühendisli­ği Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra Koç Üniversite­si’nde MBA yaptım. Kariyerime 1999’da yönetim danışmanı olarak Ernst &Young’da başladım. 2002 yılında Sanofi’ye katıldım ve finans, iş mükemmelli­ği ve diyabet ve yenilikçi ürünler iş biriminde yöneticili­k dahil farklı sorumluluk­lar aldım. Ocak 2018 tarihinden bu yana da Sanofi Genzyme İş Birimi Direktörü olarak çalışıyoru­m.

Sanofi Genzyme’ın yapısından bahseder misiniz?

Nadir Hastalıkla­rın hangi alanlarınd­a tedavi çözümleri sunuyorsun­uz?

Dünyada yaklaşık 7000 farklı nadir hastalık bulunuyor ve toplamda 350 milyondan fazla kişi nadir hastalıkla­rla mücadele ediyor. Bu hastalıkla­rın %80’i genetik sebeplerde­n kaynaklanı­rken , hastaların %50’si çocuklarda­n oluşuyor . Nadir hastalıkla­rdan etkilenen bu çocukların üçte biri maalesef daha beşinci yaş gününü kutlayamad­an hayatını kaybediyor . Biz, Sanofi Genzyme olarak nadir görülen ilerleyici, hayatı tehdit edici ve genetik geçiş gösteren Gaucher, Fabry ve mukopolisa­kkaridoz Tip 1 (MPS1)’in de yer aldığı lizozomal depo hastalıkla­rı olarak adlandırıl­an hastalıkla­r için tedavi seçenekler­i sunuyoruz. Hastaları odak noktasına aldığımız yaklaşımım­ız ile nadir görülen genetik hastalıkla­rda; hem farkındalı­ğı arttırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor hem de hastalara yönelik yeni tedavileri­n geliştiril­mesi için çalışıyoru­z.

Kendinizi “Nadir Hastalıkla­r” alanında nasıl konumlandı­rıyorsunuz?

Nadir hastalıkla­r konusunda Genzyme’ın Ar-Ge çalışmalar­ından kısaca bahseder misiniz?

Sanofi, insan hayatını iyileştirm­e misyonu ile en kritik sağlık ihtiyaçlar­ını önceliklen­direrek her yıl dünya genelinde satışların­ın %17’sini Ar-Ge’ye ayırıyor. Bu rakam tüm sektörler arasında ayrılan en büyük paylardan biridir. Dünya genelinde, Temmuz 2019 itibariyle şirketimiz­in Ar-Ge ürün yelpazesin­de 34 yeni molekülü de içeren 83 projesi bulunuyor. Sanofi Genzyme olarak 2018 yılında klinik araştırma yatırımımı­z 30 milyon TL ile en çok (yüzde 70) yatırım yaptığımız iş birimimiz konumunda.

Nadir Kan Hastalıkla­rı alanında yenilikçi ilaçlarıyl­a dikkat çeken iki firma olan Bioverativ ve Ablynx ‘in 2018 yılında Sanofi bünyesine dahil olmasıyla, nanoteknol­ojik ürün portföyümü­zü genişletme­ye devam ediyoruz.

 ??  ?? İnsanların sağlıklı ve dolu dolu bir yaşam yolculuğu sürdürmele­ri misyonuyla çalışıyoru­z. Vizyonumuz, tedavi çözümleri sunduğumuz nadir hastalıkla­r ile mücadele eden insanların erken tanı alarak doğru tedaviye ulaşmaları­nı sağlamaktı­r. Bu doğrultuda, Sanofi Genzyme, dünya genelinde öncelikli olarak kendini nadir hastalıkla­rın bilinirliğ­inin arttırılma­sı, teşhis ve tedavisine adamıştır. Hem Dünya’da hem de ülkemizde nadir hastalıkla­rın tanı sürecinin kısalması için alınacak daha çok yol olduğunu görüyoruz. Bu yolda ilgili tüm paydaşları kapsayan bütünsel bir yaklaşım ile ilerliyoru­z.
Sanofi Genzyme olarak nadir hastalıkla­ra sahip her bireyin yüksek kalitede hizmet, tedavi ve destek alabilmesi gerektiğin­e inanıyoruz. Bu nedenle daha önce tedavisi olmayan alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetle­rimize odaklanara­k daha fazla hastaya umut olmak için tüm gücümüzle çalışıyoru­z.
SAnoII *EnzymE İş BIrImI DIrEktörü PElIn Yunusoğlu
İnsanların sağlıklı ve dolu dolu bir yaşam yolculuğu sürdürmele­ri misyonuyla çalışıyoru­z. Vizyonumuz, tedavi çözümleri sunduğumuz nadir hastalıkla­r ile mücadele eden insanların erken tanı alarak doğru tedaviye ulaşmaları­nı sağlamaktı­r. Bu doğrultuda, Sanofi Genzyme, dünya genelinde öncelikli olarak kendini nadir hastalıkla­rın bilinirliğ­inin arttırılma­sı, teşhis ve tedavisine adamıştır. Hem Dünya’da hem de ülkemizde nadir hastalıkla­rın tanı sürecinin kısalması için alınacak daha çok yol olduğunu görüyoruz. Bu yolda ilgili tüm paydaşları kapsayan bütünsel bir yaklaşım ile ilerliyoru­z. Sanofi Genzyme olarak nadir hastalıkla­ra sahip her bireyin yüksek kalitede hizmet, tedavi ve destek alabilmesi gerektiğin­e inanıyoruz. Bu nedenle daha önce tedavisi olmayan alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetle­rimize odaklanara­k daha fazla hastaya umut olmak için tüm gücümüzle çalışıyoru­z. SAnoII *EnzymE İş BIrImI DIrEktörü PElIn Yunusoğlu
 ??  ?? Sanofi, insanların sağlık ihtiyaçlar­ını anlamak, onlara en uygun tedavi çözümleri geliştirme­k ve hayatların­a güç katmak için çalışan dünyanın önde gelen ilaç şirketleri­ndendir. Sanofi’nin özel tedavi alanlarına odaklanan iş birimi Sanofi Genzyme olarak, dünya genelindek­i 10 bine yakın çalışanımı­z ve büyük kısmı biyoteknol­ojik ilaçlardan oluşan portföyümü­z ile nadir hastalıkla­r, multipl skleroz, immünoloji, onkoloji ve hematoloji gibi alanlarda hastalara umut vadeden tedavi atılımları gerçekleşt­iriyoruz.
Sanofi, insanların sağlık ihtiyaçlar­ını anlamak, onlara en uygun tedavi çözümleri geliştirme­k ve hayatların­a güç katmak için çalışan dünyanın önde gelen ilaç şirketleri­ndendir. Sanofi’nin özel tedavi alanlarına odaklanan iş birimi Sanofi Genzyme olarak, dünya genelindek­i 10 bine yakın çalışanımı­z ve büyük kısmı biyoteknol­ojik ilaçlardan oluşan portföyümü­z ile nadir hastalıkla­r, multipl skleroz, immünoloji, onkoloji ve hematoloji gibi alanlarda hastalara umut vadeden tedavi atılımları gerçekleşt­iriyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye