Sabah

Erdoğan, Washington’a neden gidiyor?

- EurKanHWWL­n Guran#VaEaK FRP Wr

Başkan Erdoğan, dün Macaristan’a giderken Washington’a gideceğini açıkladı. Bu kararı Başkan Trump ile yaptığı telefon konuşmasın­dan sonra aldı. Bilindiği üzere Erdoğan bu daveti bir süre değerlendi­rdi. Beklemesi kafa karışıklığ­ı ile alakalı değildi. CHP’nin Trump’ın nezaketsiz mektubunda­n sonra tepki koyarak gidilmemes­i yönündeki çağrısı da tereddüt oluşturmad­ı.

Zira mektuba cevabını Barış Pınarı Harekatını yaparak vermişti. Sonrasında 17 Ekim’de ABD

Başkan yardımcısı Pence ile Ankara’da görüşerek güvenli bölge mutabakatı imzalanmış­tı. Erdoğan’ın beklemesi, Trump ile muhtemel görüşmesin­in içeriğiyle ilgiliydi. Pozitif bir yaklaşım ve gündem olması durumunda Kongre’nin gürültüsün­e kulak tıkanabili­rdi.

Trump’ın attığı twiitten anlaşılaca­ğı üzere görüşmenin içeri hayli yüklü ve önemli: Deaş, gYenli b|lge Ye

ABD İle İlişkilerd­e Semboller

2013’ten itibaren Washington-Ankara hattında yaşanan sorunlar bitmiyor. Temelinde ABD’nin hatalı Suriye politikası var. Türkiye’nin bağımsız milli politikası­nı tanımama ısrarı var. Obama döneminde Washington müttefikli­k hukukunu hiçe sayarak hasmane tercihlerd­e bulundu. YPG’ye binlerce tır silah verdi.

FETÖ elebaşını iade etmedi. Halkbank meselesini, yaptırımla­rı ve en son Temsilcile­r Meclisi’nin iki yasa tasarısını da bir seri soruna ekleyebili­riz. Bu tercihler sıradan politika farklılıkl­arı değil. Milli menfaatler­imize yönelik düşmanca görülen eylemler. Bunlar, Trump’ın nezaketsiz mektubunda­n daha az rahatsız edici değil.

Müzakereye Devam

Ankara, Washington ile ilişkilerd­e müzakereyi hep önceledi. Sembolleri konu ederek hamasete saplanmadı, diplomasi kanalların­ı hep açık tuttu. Ankara sembollere takılsaydı, çoktan YPG’yi silahlandı­rması ve FETÖ elebaşını koruması sebebiyle Washington ile kopuş yaşanmıştı. Washington tarafında ise durum gittikçe kötüleşti. Kongre, medya ve bürokrasi Türkiye karşıtı havaya teslim oldu. Trump ise Erdoğan ile çalışmayı tercih ederek onlardan ayrıştı. S-400 krizi böyle yönetildi, güvenli bölge mutabakatı­na bu şekilde varıldı. Ankara, Trump döneminde YPG’nin sınırdan 30 km uzaklaştır­ılması gibi bir somut kazanım elde etti. İkili ilişkilerd­e

Hem Rusya hem de ABD ile liderler seviyesind­e mutabakatl­arın takibi yapılmalı. İşte Erdoğan Trump’ın davetine icabet ederek tam da bunu yapıyor.

Erdoğan’ın Önceliği

Erdoğan’ın birinci önceliği Barış Pınarı Harekatını­n selametidi­r. YPG’nin sınırımızd­an temizlenme­sidir. Ülkemizdek­i sığınmacıl­arın güvenli bölgeye dönmesidir. Suriye iç savaşında gidilecek uzun ve zorlu bir yol bulunuyor. Bunun için Trump ve Putin ile yapılan görüşmeler­de kesinti olmamalı.

Rusya ve ABD ile ilişkilerd­e her iyileşme hamlesi Erdoğan’ın bu iki liderle yaptığı görüşmeler­le sağlandı. Kongre bazı kötü sürprizler­in peşinde olabilir. Ankara, Trump’a ve diplomasiy­e şans vermeye devam etmeli. Muhalefeti­n tepkisel tavrı Türkiye’nin menfaatine katkı vermiyor. Bu meselede MHP lideri Bahçeli’nin yaklaşımı CHP ve İP’e örnek olmalı.

 ??  ?? %urKanHWWLn D8RAN
%urKanHWWLn D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye