Sabah

Yarış Utanç!. Yayın Utanç!. Vefa Sıfır!..

-

1

980 Moskova Oyunları’nı Türkiye, tek sporcu göndermedi­ği halde (Amerika boykot edince, bizim Milli Olimpiyat Komitesi de artık ne yalakalığı ise, boykota katılmıştı) medyamız hayli kalabalık bir muhabir, yazar ve foto muhabiri kadrosu ile ordaydı. Cüneyt Ağbi (Koryürek) Hürriyet, ben Cumhuriyet adına izliyorduk.

Orada, iki önemli spor adamı ile tanıştık. Biri o zaman dünyanın uluslarara­sı tek maraton dergisinin genel yayın müdürü Andy Etchelis, öteki, daha sonra Londra Maratonu’nu kuracak, eski uzun mesafe koşucusu, Chris Brusher.. Tabii, bu iki Maraton uzmanı ile bir arada olunca ne konuşulur..

Chris bize, Andy’nin desteğiyle bir Uluslarara­sı Londra Maratonu kuracağını anlattı. Türkiye’nin o sırada hele Avrupa’da yaygın bir Maraton geleneği de vardı. Bizden Türk maratoncul­arın da katılması için destek istediler.

Bu arada, İstanbul’un konumu sohbete girdi. “Asya’dan başlayıp, Avrupa’da sona erecek dünyanın ilk Kıtalarara­sı Maratonu” fikrimize, ikisi de bayıldılar.

Andy, “Ben dünyaya duyururum, harika” dedi. Chris, “Ben tanıdığım en ünlü atletlerle gelirim” sözü verdi. İkisi de sözlerini hem de nasıl tuttular.

Sonrasını Cüneyt Ağbim anlatsın.. 23.10.2001 tarihli Radikal’deki yazısından.

★★★

“1982 yılında, o zamanlar Spor Bakanlığı Müsteşarı olan İsmail Hakkı Güngör, Hıncal’ı ve beni arayarak, birkaç yıldır yapılmakta olan ‘Boğaziçi Maratonu’nu uluslarara­sı bir yarışa çevirmemiz­i istemişti.

Hıncal’la birlikte, New York ve Londra maratonlar­ını organize eden dostlarımı­zla konuşmuş ve 1983’te, yarışın adını ‘Kıtalarara­sı Avrasya Maratonu’ olarak değiştirmi­ştik. O zamana kadar birkaç yüz kişinin katıldığı bu yarış, basının da desteği ile tanıtılmış ve 3 bin kadar atletizmse­verin koşması sağlanmışt­ı.

O yıl, birkaç sporsever sponsorla bu işi finanse etmeye çalışmış ve sonunda, o zamanın parasıyla 2 milyon liranın da benim cebimden çıkmasıyla başarılı bir organizasy­on yapmıştık.

............

Bu arada, katılım sayısı da 12 bine ulaşmıştı.

Bir süre sonra, Belediye Başkanlığı­na gelen Nurettin Sözen maraton organizasy­onunu benim üstlenmem için ısrar etti. O gün para bulabilece­ğini söylemesin­e rağmen, sonunda yine iş bana düştü ve askerlik arkadaşım Erol Sabancı sağ olsun, gereken parayı temin ettim. Bir sonraki organizasy­onu da Erol Sabancı finanse etti..

............

Sonunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna, olimpiyatl­arın İstanbul’da yapılacağı­na inanmadığı­ndan olacak, bu organizasy­ondan desteğini tamamen çekti. Şu anda, kimin sahiplenec­eği belli olmayan bu yarışma ortalarda kalmış durumda.

İşte size, atletizm dünyasında bir kıtadan diğerine koşularak tamamlanan tek maratonun kısa ve hazin hikayesi... Oysa iyi bir parkur, güçlü sponsorlar ve kaliteli atletlerle dünyanın en prestijli atletizm organizasy­onlarından biri yaratılabi­lir ve muazzam bir gelenek oluşturula­bilirdi..”

★★★

Dünyada ilk ve tek, benzerinin yapılması imkansız Kıtalarara­sı Avrasya Maratonu, Uluslarara­sı adıyla Transconti­nental Eurasia Marathon’a niçin “Benim” diye sahiplendi­ğimi anladınız herhalde. Sadece bir Türk, bir İstanbullu olarak değil, projenin daha düşünce aşamasında­n başlayıp, kuruluş ve gerçekleşm­e sürecine kadar bilfiil içinde olduğum için..

Kıtalarara­sı Avrasya Maratonu’nun çöküşünde bütün suç bugüne ait değil tabii.. Cüneyt ağbimin yazdıkları her şeyi içeriyor.

Şimdi nihayet geldik, TRT’nin o utanç verici yayınına..

Haftaya yazacağım.. Çünkü asıl o konuda çok dertli ve öfkeliyim!.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye