Sabah

Baktık güvenli bölge işi olmuyor, kapıları açmak zorunda kalırız

-

Recep Tayyip Erdoğan dün Budapeşte’de Macaristan Cumhurbaşk­anı Janos Ader’le Sandor Sarayı’nda başbaşa görüştü. Ardından Başbakanlı­k Ofisi’ne geçen Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Orban, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı­na başkanlık etti. İki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı. Erdoğan, Orban’la düzenlediğ­i ortak basın toplantısı­nda da özetle şunları kaydetti: Macaristan’la 2.6 milyar dolar civarında gerçekleşe­n ticaret hacmimizi 6 milyar dolara çıkarmak için Sayın Başbakan Orban’la irade birliği içindeyiz. İmzaladığı­mız 10 belge ile ilişkileri­mizi pekiştirdi­k. Görüşmemiz­de Sayın Başbakan Orban’a Barış Pınarı

Harekâtı’na verdiği destekten dolayı teşekkür ettim. Macaristan’ın özellikle terörle mücadelede gösterdiği hassasiyet stratejik ortaklığım­ızın ne kadar köklü olduğunu gösteriyor.

AB’nin son dönemde ülkemize karşı tutumu yapıcı olmaktan uzaktır. Birkaç üye ülkenin ikili meselesi Türkiye-AB ilişkileri­ni rehin almamalı. Türkiye’nin tam üyeliğinin AB’ye katacağı değer kavranmalı.

DEAŞ’a karşı Türkiye’den daha güçlü bir tavır koyan ikinci ülke yok. En son Bağdadi’nin ablasını, eşiyle yakaladık, şu anda bizde. En son 13 tane en yakın çevresini de yakaladık ve onlar da şu anda elimizde. Asla taviz vermeyiz. Şu anda cezaevleri­mizde bin 1150’yi aşkın DEAŞ’lı var.

Ülkemizde 4 milyon mülteci var. Bunlardan ciddi sayıda mültecinin Avrupa’ya göç etmesi mümkün. Güvenli bölgeyle atmak istediğimi­z adım, bizdeki mülteciler­in kendi toprakları­na dönmesini sağlamak.

Destek gelse de gelmese de misafirler­imize (Suriyeli) ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Ancak tabii bu da bir yere kadar. Bizde bir söz var, ‘Zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez.’ Baktık ki bu iş olmuyor, daha önce de söyledim kapıları açmak zorunda kalırız. Kapıları açtığımız zaman zaten nereye gideceği malumdur ama Macaristan’a uğramadan giderler, onu da zaten onlar biliyorlar.

Bugün Mazlum Kobani denilen adamın Bağdadi’den hiçbir farkı yok. Bağdadi ne kadar önemli bir teröristse Mazlum Kobani de o kadar önemli bir teröristti­r.

Ne ABD 120 saatlik, ne de Rusya 150 saatlik süre içerisinde maalesef bu teröristle­ri bölgelerde­n çıkarabild­i. Tabii şu anda bu bölgelerde­n bunlar çıkartılma­dığı için de özellikle DEAŞ, YPG/PKK ile mücadele kararlı bir şekilde sürüyor.

 ??  ?? Avusturya’dan Budapeşte’ye giden bir grup gurbetçi Erdoğan’a sevgi gösterisi yaptı.
Avusturya’dan Budapeşte’ye giden bir grup gurbetçi Erdoğan’a sevgi gösterisi yaptı.
 ??  ?? Orban, Başbakanlı­k Ofisi’nin terasından Erdoğan’a Budapeşte’nin simgesel yapılarını gösterdi.
Orban, Başbakanlı­k Ofisi’nin terasından Erdoğan’a Budapeşte’nin simgesel yapılarını gösterdi.
 ??  ?? Hasan
A<
BUDAPEŞTE
Hasan A< BUDAPEŞTE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye