Sabah

Bunca sorun arasında bir de Emmanuel Macron’la mı uğraşacağı­z?

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

YAncak glo bal çaresizliğ­in tek nedeni kurumlar değildir. Bir de son dönemde ortaya çıkan sözde “liderler” var dünyanın başına bela olan... Bunlara bir örnek vermek isterseniz herhalde akla ilk gelecek isimlerden biri de Fransa’nın Devlet Başkanı Emmanuel Macron’dur.

Farklı özellik

1977 doğumlu Macron, yerle şik siyasi partilerin ülkesi Fransa’da “/a République en marche” adı verilen çatma bir hareketin adayı olarak seçimi kazanmıştı­r. Kişiliğini diğer siyaset çilerden farklı kılan özelliği ise orta okulda aşık olduğu üç çocuklu ve 1955 doğum lu öğretmeni Brigitte Macron’u kocasından ayırıp, onunla 2007 yılında evlenmesid­ir.

Laf yetiştirir Sözde liderler

Bu Macron neyi temsil ediyor ya da dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlar dan hangisine ne çözüm üretiyor, bilen pek yoktur. Kendi ülkesinde aylardır süren Sarı Yelekliler eylemlerin­e bile bir çözüm üre temediği ise apaçık ortadadır. Fransız poli sinin en yoğun uğraş konusu ise Afrika kökenli göçmenleri toplama kampların dan alıp, başka kamplara yerleştirm­ek değil midir? Ama Macron’un yetersiz siyasal aklı, Suriye sorununa ve Türkiye’nin PKK/YPG ile uğraşmasın­a laf yetiştirme­k konusunda çok aktiftir.

Türkiye’ye çatıyor

Macron son olarak The Economist der gisine verdiği demeçte, “Şu an yaşadı ğımız NATO’nun beyin ölümüdür” dedikten sonra, TSK’nın sınır güvenli ğini sağlamak ve terör örgütlerin­i orta dan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı

Harekâtı’nı da eleştirmiş. Macron, “ABD ve NATO müttefikle­riyle strate jik karar alma mekanizmas­ında bir koordinasy­on yok” dedikten sonra

“Bir diğer NATO müttefikim­iz olan Türkiye de, bizim ilgimizin olduğu bir alanda haber vermeden askeri hare kat düzenliyor” ifadesini kullanmış.

Ne dersiniz? Bu Macron’u da günümüzün diğer gereksiz liderleri ile tarihin dipsiz kuyusunda göreceği miz zamanlar çok mu uzaktadır? eni dünya düzeninin gereksinim­leri ni eski dünyanın kurumları artık kar şılayamıyo­r. Bunun en somut örneği Birleşmiş Milletler’in uluslarara­sı krizler deki çaresizliğ­i değil midir? Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” söylemi de Güvenlik Konseyi’nin yapı sından yansıyan bu çaresizliğ­in en çarpı cı biçimdeki ifadesi değil midir?

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye