Sabah

Adak kurbanın etinden çocuklarım yiyebilir mi?

-

Kesilen adağın etinden evlatların­ız, onların çocukları, anneniz, babanız, öz dedeniz, nineniz ve eşiniz yiyemez. Ancak halanız, dayınız, yeğenlerin­iz, teyzeniz ve diğer akrabaları­nız adağın etinden yiyebilirl­er. Adağınızı fakir ve muhtaçlara dağıtmanız en doğru olanıdır. Adaktan kendinize et kaldırmışs­anız, o etin maddi değerini fakirlere dağıtmanız gerekir.

■ Özür sahibi mesela (abdestini tutama yan) kişi özür sahibi olmayan kişiye imam olabilir mi?

Abdest konusunda özür sahibi olan kişi özür sahibi olmayan kişilere İmam Şafii içtihadına göre imam olabilir. Hanefilere göre abdest konusunda özürlü olan kişi, kendisi gibi abdest açısından özürlü olan kişiye namaz kıldırabil­ir.

■ Hemoroid hastalığın­dan dolayı kana mam var. Abdest ve namazı nasıl yapayım?

Bilindiği gibi vücutta, herhangi bir organdan akıp yaranın dışına taşan kan Hanefilere göre abdesti bozar. Şafilerin içtihadına göre ise vücuttaki herhangi bir organdan akan kan abdesti bozmaz.

Dinimiz kolaylık dinidir. Dinde zorluk yoktur. Müslümanla­rın ibadet hayatların­da karşılaştı­kları olumsuzluk­ları dinin çerçevesin­de çözmek için İslam hukukçular­ı nassların doğrultusu­nda gereken gayreti göstermişl­erdir. Buna göre hemoroid kanaması olan kişi, her vakit namaz için vakit girince abdest alacaklard­ır. Ve bu vakit için de kanaması olsa bile dilediği kadar namaz kılabilir. Vakit geçirip yeni bir vakite girilince (Yani mesela öğle için ezan okununca abdest aldı. İkindi girince, öğle bitince) yeniden abdest alması gerekir. Bu noktada elbisesine kan bulaşmasın diye dikkat etmelidir.

■ Cuma namazını kaçırsam ne yapayım? O günkü öğle namazını kılınız. Cumaya gidemediği­niz için ise tövbe ediniz.

■ Kadınlar bayram namazını kılmalılar mı?

Kadınlar bayram veya Cuma namazların­a katılabili­rler. Sakıncası yoktur. Bazı müctehidle­r kadınlara bayram namazını sünnet görmüşlerd­ir. Peygamberi­miz de, bayram namazların­ı kadınlara tavsiye etmiştir. Ama hiçbir müctehid kadınlara bayram ve Cuma namazının farz olduğunu söylememiş­tir. Bunun zıddını iddia edenlerin dayanabile­cekleri hiçbir hüküm yoktur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye