Sabah

DİĞERLERİ GİTMEDEN SURİYE’DEN ÇIKMAYIZ

BAŞKAN ERDOĞAN: Biz, Suriye’nin bütünlüğün­den yanayız. Diğer ülkeler de buna taraftarsa ispat etsinler. Onlar çıkmadan çıkmayız

-

SON TERÖRİSTE KADAR

terörist (güvenli) bölgeyi terk etmedikten sonra biz bu işi bırakmayız. Diğer ülkeler buradan çıkmadıkça biz de çıkmayız. Suriye’nin birliğine taraftarla­rsa bunu ispat etsinler. Güney sınırımızı birilerini­n hatırına feda etmeyiz.

MALUM MEKTUBU VERECEĞİM

güvenli bölge, mülteciler­in dönüşü, Patriot, F-35’ler, FETÖ ve Halkbank’ı ele alacağız. Malum mektubu da takdim edeceğim. Trump’a telefonda ‘Terörist elebaşı Ferhat Abdi Şahin’le biraraya gelişinizi kınıyoruz” dedim.

ERMENİ OLAYI BIKKINLIK VERDİ

ziyaret için ‘iyi bir hazırlık yapıyoruz’ dedi. Biz de iyi bir hazırlıkla gideceğiz. Sözde Ermeni soykırımı meselesini pişirip pişirip önümüze koyuyorlar. Bıkkınlık veriyor. Bunu da kendilerin­e ifade edeceğiz.

Başkan Erdoğan: Son terörist bölgeyi terk etmedikten sonra biz bu işin peşini bırakmayız. Diğer ülkeler Suriye’den çıkmadıkta­n sonra biz çıkmayız. Eğer diğer ülkeler buna taraftarsa kendilerin­in bunu ispat etmeleri lazım ki bizden ispat istesinler. Bunların hiçbirinin Suriye’ye sınırı yok ama bizim 911 km sınırımız var

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti sonrası Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecile­rin sorularını yanıtladı. İşte Erdoğan’ın değerlendi­rmeleri:

■ Maalesef Avrupa’da ufuk daralmasın­a, stratejik aklın devre dışı kaldığına ve Türkiye’ye karşı ön yargılı tavırların sergilendi­ğine şahit oluyoruz. Bunun en son örneğini Barış Pınarı Harekâtı’na yönelik tepkilerde açık bir şekilde gördük. Biz haklı davamızı her platformda anlatmaya devam edeceğiz. Macaristan, AB ülkeleri içinde terörle mücadelemi­zi ve Barış Pınarı Harekâtı’nı en iyi anlayan ülke. Aslında pek çok ülke haklı olduğumuzu biliyor ancak bazıları oyunları bozulduğu için rahatsız oluyor.

■ Sayın Trump’la telefon görüşmemiz ve arkadaşlar­ımızla birlikte yaptığımız değerlendi­rme sonucunda, Barış Pınarı Harekâtı’nın şu an geldiği noktayı yüz yüze değerlendi­rmenin faydalı olacağına inandık. Suriye’de güvenli bölge ve mülteciler­in kendi toprakları­na geri dönüşü, S-400, F-35, ticaret hacmi, FETÖ ve Halkbank konularını görüşeceği­z. ABD ile stratejik ortaklığım­ıza sığmayacak bazı gelişmeler bizi ciddi manada rahatsız etmekte. Bunu aşabilmek için de bu ziyaretin çok önemli olduğunu düşünüyoru­z. Özellikle sözde Ermeni yasa tasarısı ve yaptırım tehditleri ile bizi yıldırmaya çalışma gayretleri var. Sayın Trump’ın da bunun farkında olduğunu telefon görüşmesin­de de hissettim. “Bugüne kadar bu nasıl oldu?” diye sordu. Bu soru üzerine ben de “Oğul Bush ve Obama dönemlerin­de bu işi komisyona havale ederlerdi ve komisyonda­n dönerdi. Şimdi ise komisyonu by-pass ettiler ve kongreye gönderdile­r. Direkt böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedim. Kendisi “Ben bunu inceleyece­ğim ve arkadaşlar­la konuşacağı­m” dedi. Şu ifadesi de manidardı: 13 Kasım ziyareti için iyi bir hazırlık yapıyoruz. Biz de bu iyi hazırlığa karşı kendimiz de iyi bir hazırlık yapıp gideceğiz. Temennim odur ki gerçekten başarı bir ziyaret olur. Bu ziyaretle de hayırlısıy­la oradan döneriz.

MALUM MEKTUBU TAKDİM EDECEĞİM

■ Tel Abyad ve Resulayn bölgesinde kontrolümü­z devam ediyor. Ancak Resulayn’ın güneyinde Tel Tamer bölgesi var. Burası terör örgütünün bulunduğu bir yer. Terör örgütü oradan sınırlarım­ızı sürekli taciz ediyor. Aynı şey Münbiç’te ve Ayn el-Arab çevresinde var. ABD ziyaretimi­zde bunların hepsini paylaşacağ­ız. Resulayn’ın doğusundan Kamışlı’ya doğru ABD askerleri terör örgütü ile devriye yaptılar. Burada son terörist bölgeyi terk etmedikten sonra biz bu işi bırakmayız. Bu işin bir boyutu. İkinci olarak, diğer ülkeler buradan çıkmadıkta­n sonra biz buradan çıkmayız. Biz Suriye’nin birliğine, beraberliğ­ine ve bütünlüğün­e taraftarız. Asla parçalanma­sını da istemeyiz. Eğer diğer ülkeler de buna taraftarla­r ise kendilerin­in de bunu ispat etmeleri lazım. Onlar ispat edecekler ki bizden de bunun ispatını istesinler. Bunların hiçbirinin burada sınırı yok ama bizim burada sınırımız var. En batıdan aldığımız zaman en doğuya kadar sadece 911 kilometre Suriye sınırı var. Oysa burada ne Rusya’nın ne ABD’nin ne de İran’ın sınırı var. Sadece Irak’ın biraz sınırı var. Bizim Adana Mutabakatı gibi bir belgemiz var. Bu terör örgütleri temizlenme­dikçe, Adana Mutabakatı’nın bize vermiş olduğu yetkiyle buradaki duruşumuzu aynen devam ettireceği­z.

■ Terör örgütünün Mazlum Kobani diye ad taktığı Ferhat Abdi Şahin PKK elebaşları­ndan bir tanesi. Biz önceki akşamki görüşmemiz­de sayın Trump’a “Ne yazık ki siz böyle bir kişiyle bir araya geliyorsun­uz. Böyle bir kişi ile bir araya gelişinizi biz kınıyoruz. Elimizde malum mektup var. Kılıçdaroğ­lu ağzına dolamıştı. Bu mektubu ben Sayın Trump’a takdim edeceğim. Siz bana bu mektubu bu adamın arabulucu olmasını düşünerek gönderdini­z. Benim size söyledikle­rim belli. Dedim ki “Ben böyle bir teröristi veya terör örgütünü muhatap almam. Bunun üzerine kendisi “Pence’i göndereceğ­im” dedi. Ardından Pence’i, Pompeo ve O’Brien da yanında olmak üzere bize gönderdi. Bir gün öncesinde arkadaşlar­ımız O’Brien ile görüşmeler yaptılar.

TRUM3’A AKDAMAR’I ANLATTIM

■ Sözde Ermeni soykırımı meselesi pişirip pişirip önümüze getirdikle­ri bir yemek oldu. Bıkkınlık veriyor. Bunu da Trump’a ifade edeceğiz. Kendisi “Buna soykırım değil de savaş desek nasıl olur?” dedi. Ben de “Bir defa karşımızda bir devlet yok. Bu bir zorunlu göç meselesiyd­i. Bunda da bazı sıkıntılar yaşandı. Bizim

Van Gölü’müzde Akdamar Adası ve Kilisesi var. Biz devlet olarak buranın restorasyo­nunu yaptık. Şu anda her yıl Ermeniler gelir, orada yıllık ayinlerini yaparlar. Kaldı ki şu anda Türkiye’de 100 bine yakın Ermeni var. Bunların içerisinde benim resmi vatandaşım olan Ermeniler var. Bir de vatandaş olmadığı halde bize sığınmış olan Ermeniler var. Şu anda Türkiye’deki dini azınlık gruplarını temsil eden 17 kişi New York’ta bir Yahudi fotoğraf sanatçımız­ın Akdamar Kilisesi ile ilgili fotoğraf sergisini açmak üzere bulunuyor. Dolayısıyl­a her şey size anlatıldığ­ı gibi değil. Türkiye’de patrik adayı olan

Ermeni vatandaşım­ızın yaptığı açıklamala­r çok manidardır. Ben onu Sayın Pence’e de verdim. Bunun dışında diğer dini azınlıklar­ın Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili yaptıkları destek açıklamala­rı var. Yine bu açıklamala­rı da Pence’e verdik. Tabi merakla bizim yine bunlarla ilgili anlatacakl­arımızı bekliyorla­r.

■ Bizim heyetlerim­iz Ruslarla da görüşüyor. Cumartesi (bugün)

Sayın Putin ile telefon görüşmemiz olacak. Oradan da görüşmeler­de bilgilerim­izi alalım ki, ayın 13’ünde yapacağımı­z görüşmeler­in altyapısın­ı oluşturmuş olalım.

 ??  ?? Erdoğan, cuma namazını Eyüp sultan Camii’nde kıldıktan sonra AK Parti Grup Başkanveki­li Akbaşoğlu’nun annesinin cenaze törenine katıldı.
Erdoğan, cuma namazını Eyüp sultan Camii’nde kıldıktan sonra AK Parti Grup Başkanveki­li Akbaşoğlu’nun annesinin cenaze törenine katıldı.
 ??  ??
 ??  ?? Başkan Erdoğan, uçakta aralarında SABAH muhabiri Zeynel Yaman’ın da olduğu gazetecile­re değerlendi­rmelerde bulundu.
Başkan Erdoğan, uçakta aralarında SABAH muhabiri Zeynel Yaman’ın da olduğu gazetecile­re değerlendi­rmelerde bulundu.
 ??  ?? Zeynel YAMAN
SABAH
Zeynel YAMAN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye