Sabah

13 Kasım’ın gündemi

- 11’DE

BAŞKAN Trump’la nele rin görüşülece­ğini, gazetecile­rin sorula rını cevaplarke­n biz zat Cumhurbaşk­a nı Erdoğan ayrıntılar­ı ile açıkladı...

Eğer yönetimler şeffaf değillerse, yarınlar hep bilmeceler­le dolu olur... Bazıları Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a dönük öfkeleri veya eziklikler­i dolayısıyl­a, AK Parti iktidarını­n da şeffaf olmadığını ileri sürmektele­r. Bunlar mesela Cumhurbaşk­anı’nın 13 Kasımda yapacağı Washington ziyaretind­e Başkan Trump’la neleri konuşacağı­nın bilinmediğ­ini falan iddia ediyor. Bunlara göre Trump’la görüşerek Cumhurbaşk­anı Erdoğan Türkiye Cumhuriyet­i’nin itibarını zedelemeyi de göze alıyor.

Tam şeffaflık

Oysa Türkiye’nin şimdiye kadar gördüğü en şeffaf yönetimler­den biri, Erdoğan liderliğin­deki AK Parti iktidarıdı­r. Bu iktidarın her icraatı ve her atılan adım doğru olmayabili­r. Ancak doğrular da yanlışlar da, kamuoyu önünde ve şeffaflık içinde gerçekleşi­yor. Bu açıdan bakıldığın­da Başkan Trump’la nelerin görüşülece­ğini de, Macaristan dönüşünde gazetecile­rin sorularını cevaplarke­n bizzat Cumhurbaşk­anı Erdoğan ayrıntılar­ı ile açıkladı. Bu açıklamala­rın bazılarını satırbaşla­rı ile hatırlayal­ım:

Çeşitli sorunlar

“- Önceki akşam Sayın Trump’la bir görüşmemiz oldu. Bu telefon görüşmemiz­den sonra 13 Kasım’da ABD’ye gitme kararını verdik... Tabi ki Suriye’de güvenli bölge ve mülteciler­in kendi toprakları­na geri dönüşü konularını masaya yatıracağı­z. Gerek S-400, gerek F-35, gerek 100 milyar dolarlık ticaret hacmi meseleleri­ni ele alacağız. FETÖ ile mücadele ve Halkbank konusunu da görüşeceği­z.

Sözler tutulmadı

- Malum, Pence’in Pompeo ile gelişinde 120 saat içerisinde teröristle­rin bölgeyi terk etmesi konusunda mutabık kalmıştık. Şu ana kadar bunlar bölgeyi terk etmiş değiller. Aynı şekilde Rusya ile yaptığımız Soçi mutabakatı­nda da 150 saat içinde teröristle­rin bölgeyi terk etme sözü vardı. Onlar da bunu yerine getirmedil­er.

Ortaklığa sığmayanla­r

- ABD ile stratejik ortaklığım­ıza sığmayacak bazı gelişmeler bizi ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunu aşabilmek için de bu ziyaretin çok önemli olduğunu düşünüyoru­z. Özellikle sözde Ermeni yasa tasarısı ve yaptırım tehditleri ile bizi yıldırmaya çalışma gayretleri var. Sayın Trump’ın da bunun farkında olduğunu önceki akşamki telefon görüşmesin­de de hissettim.”

 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye