Sabah

Vatandaşın canını tehlikeye atan ürünlere geçit yok

- Hazal ATEŞ ANKARA

Bakanlığı, tüketicini­n canını ve malını tehlikeye atan uygunsuz ve güvensiz ürünlere geçit vermedi. Bakanlık, ilk 10 ayda 1.7 milyar ithal ürünü doğrudan denetledi. Aralarında iş eldiveni, serum seti, şırınga, oyuncak ve daha pek çok ürünün bulunduğu yaklaşık 7.2 milyon ürün güvensiz ya da uygunsuz bulunarak ithalatı durduruldu ve geri gönderildi.

Ticaret Bakanı Pekcan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2020 yılına ilişkin ticaretin yol haritasını içeren bakanlık bütçesini anlatarak, şu mesajları verdi:

l ESNAFA 21.1 MİLYARLIK DESTEK: Ekim sonu itibarıyla 222 bin esnafa 21.1 milyar liralık faiz indirimli kredi kullandırı­ldı. Toplam kredi bakiyesi 40 milyar liraya yaklaştı.

l GÜVENLİ ÜRÜN SEFERBERLİ­Ğİ:

Gümrüklerd­e olduğu gibi iç piyasada da denetimler yapılıyor. Yılın ilk 10 ayında 1.8 milyon adet ürün denetlendi. Bu kapsamda 22.222 ürünün güvensiz olduğu tespit edildi. Sebze ve meyvede gelen ürünlerle ilgili yeni bir uygulama geliştiril­di, 125 bin partiden 2 bin partinin ihracatına izin verilmedi.

l TÜRK MALI İMAJINA KORUMA: Yurtdışınd­a Türk malı imajını korumak amacıyla ihraç edilecek ürünler de denetime tabi tutuluyor. Bakanlık aynı dönemde

125 bin ihracat partisi ürünü denetleyip, yaklaşık 2 bin parti ürünün ihracatına izin vermedi. Denetimler­de 45 firmaya toplam

36.6 milyon lira idari para cezası uygulandı. Piramit satış sistemi kapsamında

13 adet firmanın internet sitesine erişimi engellendi.

l EN ÇOK ANNELER KULLANDI: Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi üye sayısı 750 bine ulaştı. GÜBİS annelerin en çok kullandığı sitelerden biri oldu.

l YÜZDE 62’Sİ TÜKETİCİ LEHİNE: Tüketici hakem heyetleri yılın ilk 10 ayında yoğun bir mesai yaptı. 450 bin 699 başvuru karara bağlandı. Bu kararların yüzde 62'si tüketicile­rin lehine sonuçlandı.

l 43 MİLYAR $’LIK YENİ ROTA:

Brezilya, ABD, Çin, Etiyopya, Fas'ın aralarında bulunduğu 17 ülkeye ihracat artacak. Kimya, makine, otomotiv, elektrik-elektronik ve gıda sektörleri­nde dünya ihracatınd­a yüzde 0.76 olan Türkiye'nin payı 1'e yükseltile­cek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye