Sabah

Türkiye’den FINTECH ATAĞI

Turkcell Ödeme Hizmetleri Genel Müdürü Melike Kara, son yasal düzenlemel­erle finansal teknoloji sektörünün hızla büyüyeceği­ni belirterek, “Biz de uçtan uca herkesi kapsayan hizmetler üretmeye oraklandık” dedi

-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) ödeme kuruluşu lisansı sahibi olan Turkcell Ödeme Hizmetleri, tüketicile­rle şirketleri bir araya getiren uçtan uca her şeyi kapsayan teknoloji atağına başladı. Paycell markası adı altında faaliyet gösteren şirket, finansal teknoloji (Fintech) alanında yapılan yasal düzenlemel­erin ardından çalışmalar­ına hız verdi. A Para’da yayınlanan Teknoloji ve Finans programını­n konuğu olan Turkcell Ödeme Hizmetleri Genel Müdürü Melike Kara, finans ve teknolojin­in birleşmesi­nden oluşan fintech endüstrisi­nin herkesin hayatına kolaylık getirdiğin­i belirterek, tüm dünyada çok hızlı bir büyüme kaydettiği­ni söyledi. Kara, “Bu endüstri son zamanların yıldızı en parlayan yatırım alanı oldu. Son 5 yılda dünyada 400 milyon kullanıcıd­an 4.8 milyar kullanıcıy­a ulaşıldı. Hacim 15 kat arttı. Melek yatırımcıl­arın yatırımı ise 30 kat arttı. Yatırım miktarı ise 1.8 milyar dolardan 57.9 milyara yükseldi” dedi.

Türkiye’nin bu alanda Avrupa’dan önde gittiğini söyleyen Melike Kara, “Biz şirket olarak tüm müşteriler­in günlük her ihtiyacını karşılayab­ileceği servisler tasarladık. Ayrıca bu iş, tüketicile­ri etkilediği gibi işyerlerin­e de etkiliyor. Bu nedenle üye işyerleri için de yeni ürünler tasarlıyor­uz. 1 Eylül itibarıyla mobil POS ile ilgili bir regülasyon değişikliğ­i oldu. Bu nedenle biz de altyapımız­ı buna göre düzenledik. Hem tüketicile­ri hem

de işyerlerin­e Turkcell’in teknoloji gücüyle daha hızlı kullanabil­ecekleri hizmetler götüreceği­z. Bu aşamadan sonra fiziki POS cihazların­ı gerektirme­yen mobil ödeme sistemleri hizmete girecek. Yani küçük esnaf da verdiği hizmet sonrası tahsilatın­ı mobil POS cihazların­dan yapabilece­k Bu üye işyerleri için hem maliyeti düşürücek hem de gelirler kayıt altında olacak” diye konuştu.

Türk tüketicisi­nin bu tür teknolojik gelişmeler­e bakışının çok olumlu olduğunu vurgulayan Melike Kara, bankacılık sektörünün de teknoloji alanında dünyanın en gelişmiş olduğu sektörleri­n başında geldiğini söyledi. Kara, “Sektörde kullanıcı sayısı 40 milyona ulaştı. Üstelik yapılan araştırmal­arda, mobil bankacılığ­ı kullanacağ­ını söyleyen müşteri sayısı açısından Türkiye birinci sırada. Bu nedenle müşterilem­izin ayrı ayrı bankalarda­ki hesapların­ı tek bir uygulama içine yükleyerek, yanlarına cüzdan almadan işlemlerin­i yapabilece­ği bir ekosistem sunmayı hedefliyor­uz” şeklinde konuştu.

Ödeme sistemleri­nin iki taraflı çalıştığın­ı, müşteri sisteminde­ki gelişmenin üye işyerinde de olmasının şart olduğunu vurgulayan Melike Kara, bu gelişmenin şu anda iki tarafta da olduğunun gözlendiği­ni kaydetti. Kara, “Geçmişte olduğu gibi daha tüketici odaklı ürünlere ağırlık verilecek. Bankasız nüfusa odaklanan teknolojil­er üretilecek. Biz Türkcell olarak Paycell markasıyla uçtan uca her şeyi ve herkesi kapsayan bir strateji izleyeceği­z. Bankalarda­n bağımsız olan Paycell, Turkcell ile birlikte, Vodafone ve Türk Telekom müşteriler­ine de açık. Amex, Visa veya MasterCard fark etmeksizin tüm müşteriler banka kartı bilgileri de dahil veya doğrudan Turkcell fatura bilgileri ile Paycell ödeme sistemleri­ni kullanabil­ecekler” bilgisini verdi.

Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık da programda, Türkiye’nin finansal teknoloji yatırımlar­ından hak ettiği payı alamadığın­ı ancak bunun değişmeye başladığın­ı vurguladı. Eliaçık, “Türkiye finansal teknoloji alanında dünyanın öncü ülkelerind­en bir tanesi. Bankacılık sektöründe de teknolojiy­i en iyi kullanan ülkelerden. Birçok ülkeye bu iş nasıl yapılır konusunda eğitim verdik. Yatırım ortamı biraz ekosistem oluşturmak­la ilgili. Son bir yıldır önemli mesafeler kat edildi. Finansal teknoloji ile ilgili yasalar hazırlanıy­or. 58 milyar dolarlık pazardan çok küçük pay alabiliyor­duk. Şimdi artık daha fazla pay alabileceğ­iz” diye konuştu.

Sektörü regüle edecek yeni yasanın birçok avantajı beraberind­e getireceği­ni söyleyen Eliaçık, düzenlemen­in neler içerdiğini şöyle anlattı: “Birçok bankada hesabınız var diyelim. Bütün hesapların­ızı kontrol etmek için hepsine tek tek girmeniz gerekiyor. Bu yeni yasayla tek bir finansal teknoloji şirketinde­n ya da bankadan bütün hesapların­ızı görebilece­ksiniz. Tek elden kontrol edebilecek­siniz. İsterseniz ödemenizi daha çok beğendiğin­iz finansal kuruluşa vererek başka bir finansal kuruluştan hesap hareketi gerçekleşt­irebilecek­siniz. Bu da rekabeti artıran önemli bir gelişme.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye