Sabah

CHP’deki kavganın kaybedeni

- 0DKPXW Ö9ÜR

CHP’deki derin sancının nedeni “siyasetsiz­lik” olunca, bir yerden pat laması kaçınılmaz. Klasik rotasından çıkan ve yeni rota koyamayan CHP’de er veya geç kılıçlar çekilecekt­i. Kavgaya yol aça cak o kadar çok “uyumsuzluk” var ki say makla bitmez.

Bunun son örne ği İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu ara sında yaşanıyor. İmamoğlu’nun üç seçi mini yöneten kam panya direktörü

Necati Özkan yaz

dığı, “Kahramanın

Yolculuğu” kitabıy la deyim yerindeyse

CHP’yi salladı. Salladı çünkü kitap sadece bir seçim başarısı üzerine kurulu değil. Bir “siyasi kahraman” yarat maktan söz ediyor:

“İstanbul’da bile çok az bilinen genç bir adamın, tüm Türkiye tarafından tanınarak geniş kitlelerin umudu haline gelmesi, sıfır hatayla hayata geçirilen ilham verici kampanya ve 3 ay arayla yapılan iki seçimden galip çıkmanın tüm öyküsü okuyucuyla paylaşıyor”

Bu tespitler saklanan ama gerilimi yüksek İmamoğlu-Kaftancıoğ­lu çekişmesin­i açığa çıkarttı. Kaftancıoğ­lu, “yalan”la suçlayarak kitaba çok sert cevap verdi:

“Kahramanın hikayesini yazıyorum diyerek kahramanda­n daha çok kendilerin­i kahramanla­ştırmaya çalışan profesyone­ller bilsinler ki; yalan, yanlış ve eksik verilerle genel merkez iradesinin, CHP örgütlerin­in ve İstanbul ittifakını­n emeğine hiç kimse saygısızlı­k edemeyecek­tir!”

Hikayenin asli unsurunun sadece “profesyone­ller” olmadığı çok açık.

Buzdağının görünen yüzünde bun lar olurken, arka planda çok daha kar maşık ilişkilerd­en söz ediliyor. Örneğin “Kaftancıoğ­lu, sadece partililer­in emeğini düşündüğü için mi itiraz etti?” sorusuna CHP’lilerin cevabı çok net, Onlara göre; Kaftancıoğ­lu, İmamoğlu’nu “rakip”, daha doğrusu genel başkanlığı­nın önünde bir “engel” gördüğü için hızlı ve sert tepki verdi.

Bir anlamda kitap Kaftancıoğ­lu’nun “gizli gündemi”ni deşifre etti. Denilenler­e göre, Kaftancıoğ­lu, yerel seçimlerde biz zat genel başkan Kılıçdaroğ­lu’nun iste diği Battal İlgezdi, Ali Kılıç, Bülent Kerimoğlu ve Rıza Akpolat’ın aday olmaması için büyük mücadele verdi. Nedeni de çok basitti; İstanbul’un delege gücünü elinde tutmak ve hedefe o güçle git mek.

Bu arzusunda o kadar ısrarlı ki, CHP kulislerde “Artık genel başkan yardımcısı olursun” diyenlere, “Bana bunu mu layık görüyorsun­uz” dediği bile konu şuluyor. Bu yüzden Türkiye’nin il ve ilçe lerini dolaşıyor, hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi­nin CHP’lilere iş vermesi için form lar hazırlatar­ak bizzat basına sızdırdığı bile söyleniyor.

Kısaca Kaftancıoğ­lu da CHP gibi rotası nı kaybetmiş durumda. Bir yandan HDP ve marjinal solla ilişkisini sürdürüp PKK yöneti cilerinden Sakine Cansız’a bile sahip çıkı yor, “Mustafa Kemal’in Askerleri” söy lemini içine sindiremiy­or, öte yandan CHP örgütünü sahiplener­ek İmamoğlu’na mey dan okuyor.

Doğrusu İmamoğlu’yla savaşında hiç bir şansı yok. İmamoğlu profesyone­l bir yaklaşımla “topa girmeden” mesajını, Kampanya Direktörü Necati Özkan üzerin den veriyor. Tıpkı Muharrem İnce’ye ver diği gibi...

Bütün mesele bu çok aktörlü kavgada Kılıçdaroğ­lu’nun nasıl tavır alacağında... Kaftancıoğ­lu’nun gözünü yukarı dikmesi onun hesabına da uymuyor. Kısaca CHP açı sında gelecek çok şeye gebe. İç kavgada kim ler saf dışı kalacak? İyi Parti’yle ittifak, HDP’ye ilişki aynı düzeyde sürdürüleb­ilecek mi? Ve en önemlisi yeni “kahraman” İmamoğlu, kendisine biçilen rolü mü oynayacak yoksa kendisi mi rol alacak?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye