Sabah

İmamoğlu’nun “biyolojik” yalanları

- mahmut.ovur#Vabah.com.tr Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder. MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

İstanbul’da CHP’nin yerel yönetim geçmişi acı tecrübeler­le dolu olsa da halk 25 yıl sonra bir şans verdi. Bu şans, sadece yerel yönetimler açısından değil, seçim kazanamaya­n muhalefete “iktidar umudu” verme siyle de anlamlıydı.

Ancak CHP’nin bu tarihi şansı, iş yapmaya ve umuda dönüştürme­yece ği anlaşılıyo­r. Bunun için sadece İstanbul’daki 5 aylık uygulamala­ra bak mak yeterli. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu adeta, “yaprakları­n bile alkışladığ­ı” bir “des tan” yazıyor.

Şova dönüşen “israf” çıkışı ve yüzlerce işçi yi işsiz bırakması bir yana son iki uygulaması herke si şaşkına çevirdi. Anlaşılan İmamoğlu, İstanbul’dan çok Ankara hesapların­a daldı. Öyle olmasa, İstanbul için çok önemli olan bir “çevre” yatırımını şova dönüştürür veya önemli bir kütüpha neciyi “Mezarlıkla­r Müdürlüğü”nde görevlendi­rir miydi?

Önce İmamoğlu’nun şova dönüş türdüğü İstanbul Silahtarağ­a’da yapıl ması gereken “İleri Biyolojik Arıtma Tesisi” projesinin “temel atmama töreni”ne gidelim. O törenin iyi anla şılması gerekiyor, çünkü CHP’li başkan “Biyolojik arıtma”nın “israf” oldu ğunu söylüyor. Oysa bırakın çevre fela ketiyle karşı karşıya kalan dünyamı zı, ciddi su sorunu yaşama ihtimali olan bir İstanbul ve birçok şehrin “derin deşarj” yoluyla kirlettiği Marmara Denizi gerçeği var.

Bir iç deniz olan Marmara ciddi teh like altında. Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve T.C. İklim Değişikliğ­i Başmüzaker­ecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’la konuştum. Prof. Birpınar sorunu tane tane anlattı:

“Bir kere şunun altını çize lim, İstanbul’un bu tesise ihtiya cı var. Bu geleceğin Türkiye’si için stratejik bir proje. Ayrıca dünya nın, atık suyu evde dahi kullanıla bilecek seviyeye getirebile­cek en ileri membran teknolojis­iyle yapı lacak bir tesis bu. Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük kapasite li membran tesisi olacaktı. Yani tesiste, atık suyu içilebilir seviyeye getirme teknolojis­i var.” Dünyadan bir iki örnek verelim; Singapur’da bu tür tesislerde arıtılan suya mineral takviyesi yapılarak market lerde satılıyor.

ABD ise biyolojik arıtma ile elde etti ği suyu yer altına pompalayar­ak yer altı su seviyesini korumada kullanıyor. Ama İmamoğlu “Buna ihtiyaç yok” diyor ve şu gerekçe yi öne sürüyor: “Şu anda Yenikapı ve Baltaliman­ı biyolojik arıtma tesisle rinin kapasitesi 2.5 mil yon nüfus artışına dahi yeterli...”

Oysa Prof. Birpınar tam tersini söylüyor: “Bu doğru değil, Yenikapı da Baltaliman­ı da ön arıtma yapıyor, biyolo jik arıtma değil. Bunu bile bilmiyor.” Birpınar İmamoğlu’nun tezlerini dayandırdı ğı İTÜ uzmanları raporuna da itiraz edi yor: “İddia edildiği gibi, İstanbul Teknik Üniversite­si’nden tesis için uygun ve gerekli değil açıklaması yapılmamış­tır.” İmamoğlu, bu sorulara şovla mı cevap verir bilemem ama şu da merak ediliyor; İmamoğlu 136 bin metrekare lik alanın 75 bininin yeşil alan olduğu nu ve alanda 2 bin de ağaç olduğunu söylüyor. Peki buranın sulamasını nere den yapacaksın­ız? İçme suyu şebekesin den bu kadar büyük bir alanın peyzaj sulaması yapılması şehir için büyük israf değil mi?

Hani liyakat önemliydi?

Sözü uzatmaya gerek yok, onlar ca insanı “bankamatik” diyerek işten atan CHP’li İBB Başkanı İmamoğlu, sonunda bunu da yaptı. Habertürk yazarı Murat Bardakçı’dan dinleye lim:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde­ki Atatürk Kitaplığı’nda dün önemli ama bana göre hiçbir şekilde olmaması gereken bir görev değişikli ği yapıldı ve kitaplığın İstanbul’un en başarılı kütüphanec­ilerinden olan müdü rü Ramazan Minder görevinden alı narak Avrupa Yakası Mezarlıkla­r Şube Müdürlüğü’ne “bilgisayar­cı” yahut bürokrasid­eki ismi ile “bilgisayar işlet meni” olarak gönderildi!”

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye