Sabah

Bölünmek kolay toplanmak zor

-

Bilim, enerMinin ve kütlenin olduğu her yerde entropi (düzen sizlik) mevcuttur ve sürek li olarak evrenin toSlam düzensizli­ği artar diyor. (Termodinam­iğin ikinci yasası)

Çünkü evren de, yaşamın kaynağı olan enerMinin toS lamı sabittir. Sürekli başka bir yere ve bir biçi me transfer olur. Dönüşerek korunur. 9e her noktasında ona ihtiyaç var dır. Yani evren de enerMi asla nın ağzındadır. Bu yüzden hiçbir sistem aldı ğı ısıyı tamamen işe dönüş türecek şekilde çalışamaz... Daldaki elma da, yukarıya çıkmaya göre daha düşük bir enerji harcamayı gerek tiren aşağıya doğru düşer, Newton’un başına denk gelir!

Evet, yaşam dediğimiz süreç, aslında kaçınılmaz sürekli bir “dönüşümden” ibarettir.

Sürekli düzensizli­ğe evrilen bu sitem içinde var olmaya ve olan biteni anla maya çalışan biz insanoğull­a rının dramatik halini, çaresiz liğini de bence en iyi Sartre tarif etmiştir. Üstelik tek keli meyle

Bulantı!

Basitçe söylersek bir dönme dolaStayke­n his settiğimiz gibi.

★★★

Sürekli düzenliği artan evrende minik bir zerre olan yeryüzünde kalıcı bir düzen oluşturmay­a çalışan, toplumları­n, devletleri­n ref lekslerini ise üzerindeki sınır çizgileri sürekli değişen haritalar gösterir.

Tarih boyunca, beraber yaşamış, aynı dili konuşan insanların arasında cetvelle çizilen sınırlar... Komşuların arasına örülen duvarlar, çekilen dikenli teller...

Hepsi de büyük toplum sal ve sistemleri­n, organi zasyonları­n buza kazıdıklar­ı yazılar gibidir.

Ancak silinseler de hiçbir şey eskisi gibi olmaz.

★★★ Düşünseniz­e, bugün, yıl önce İngilizler­e bırak mak zorun da kaldığı mız Hatay’ın yanı başında ki Şam’dan gelenlere bugün “yabancı” diyo ruz.

Hala 0eksika’dan Çin’e duvarlar örülüyor. Bizim buralarda da kimile ri Diyarbakır’da yaşayanlar­a 100 yıl sora İstanbul’a gedik lerinde “yabancı” denilme si için haritalard­a revizyon peşinde.

Dünse $lmanya’da 1961’de ülkenin ortası na örülmeye başlanan çok meşhur bir sınırın, Berlin Duvarı’nın 1989’da yıkılı şının yıl dönümü anmala rı vardı.

Bu duvar soğuk savaş boyunca Doğu Bloku ile batıyı değil, asırlar dır bir arada yaşayan, aynı dile, kültüre ve dini sahip Almanları da ayırmıştı.

Ancak dün Alman gaze telerindek­i makalelerd­e, yıkı lışının üzerinden 30 yıl geç mesine karşın duvar sanki hala varmış gibi bir türlü Berlin’in iki yakasının bir araya gelemediği­nden yakınılıyo­rdu.

Gelir adaleti ve fırsat eşit liğine dair verilere bakılır sa, duvarın yıkılışınd­an sonra geçen onca yıla rağmen Almanya’nın doğusu ile batı sı arasında soğuk savaştaki eşitsizlik hala aynı oran larda korunuyor

Örülen bir duvarın izi sizce ne zaman tam olarak silinir"

 ??  ?? 0eOLK AL7I12K
0eOLK AL7I12K

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye