Sabah

Dünden bugüne Atatürk

- Mbarlas#sabah.com.tr Iacebook.com/mehmetbarl­as.sabah

$7$7h5Kªh1 çok değerli hatı rası ne yazık ki, askeri darbeler de istismar edildi. Kemalizm, çoğul cu ve özgürlük çü demok rasinin alternati fi olarak sunuldu.

1 ’inci Dünya Savaşı’ndan yenik çıktıktan sonra cumhuriyet­e dönüşen tek imparatorl­uk Osmanlı Devleti değildir... Almanya da, AvusturyaM­acaristan da birer cumhuriyet oldular. Tasfiye edilen eski kadroların yerine yeni isimler geldi. Mustafa Kemal Atatürk de bu isimlerden biridir...

Sadece o kaldı

Ancak Atatürk dışındaki hiçbir isim, zamana karşı direnemedi. Bunların en ünlüsü Adolf Hitler’di... Faşist arkadaşı Benito Mussolini ile Hitler’in sonları çok acı oldu. O dönemde isimleri çok duyulan siyasetçil­er yokluğa karıştılar. Düşünün ki 1’inci Dünya Savaşı’nın galip Fransa’sının en ünlü savaş kahramanı Mareşal Petain bile sonunda ihanetle suçlanıp, mahkum oldu.

Temel ilkeler

Adı ve hatırası bugüne hiç aksamadan aktarılan Atatürk’ün kuşak arkadaşlar­ından farkı, §&XPKXUL\HW¨in temel ilkelerine yürekten inanması ve sonunda demokrasiy­e uzanacak yolun temel taşlarını o zamandan sisteme döşemesidi­r. Düşünün ki, çok partili demokrasiy­e 1946’da geçtikten sonra 1960 askeri darbesine kadar geçen dönemde 1924 Anayasası, Türkiye’nin ihtiyaçlar­ına cevap verebilmiş­tir.

BAŞYAZI Askeri darbeler

Atatürk’ün çok değerli hatırası ne yazık ki, askeri darbelerde istismar edildi. §.HPDOL]P¨ diye üretilen ideoloji, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasin­in alternatif­i olarak sunuldu. Bugün bile bu çarpık anlayışın kalıntılar­ı, Atatürk’ü demokrasiy­i ve seçilmişle­ri aşağılamak için istismar etmiyorlar mı? Ya da bazıları için Atatürk’ün adı sadece bir meşruiyet kaynağı değil midir?

İstismara paydos

Atatürk’ü sonsuza uğurladığı­mız 1938’den 81 yıl sonra bugün O’nu yine sevgi ve saygı ile anarken, kurucusu olduğu Cumhuriyet’in ayrılmaz vasfının çoğulcu ve özgürlükçü demokrasi olduğunun artık tartışılma­z şekilde bilincinde­yiz. Bu gerçeğin ışığında Atatürk istismarcı­larının kullandıkl­arı alanın giderek daraldığın­ı görmenin mutluluğun­u da yaşıyoruz.

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
BAŞYAZI
MHKPHW BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLA6
Mehmet BARLA6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye