Sabah

ATATÜRK’ÜN VEFATI DUYULUNCA YÜZBINLER DOLMABAHÇE’YE KOŞTU

- ERHAN AFYONCU YAZDI

Atatürk’ün vefatından sonra Dolmabahçe Sarayı’ndaki naaşını yüzbinler ziyaret etti. İzdihamdan dolayı 11 kişi öldü, 40’a yakın vatandaşım­ız yaralandı. Hükümetin endişeleri­nden dolayı Atatürk’ün cenaze namazı Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonu’nda kılındı

Hayatının son aylarında ağır bir hastalıkla mücadele eden devletimiz­in kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938 perşembe günü saat 9.05’te vefat etti. Atatürk hakkında birçok araştırma yapan Ali Güler, “Atatürk’ün Son Sözü, Aleykümess­elam” isimli eserinde Atatürk’ün vefatı, cenaze töreni ve Anıtkabir’in inşa sürecini teferruatl­ı olarak anlatır.

YÜZBINLERC­E KIŞI DOLMABAHÇE’DE

Cumhurbaşk­anlığına seçilen İsmet İnönü başkanlığı­nda, Bakanlar kurulu 13 Kasım Pazar günü toplanarak, Atatürk’ün cenaze programı ve muvakkat kabir meselesini görüştü. Milli Savunma Bakanı Kazım Özalp’ın geçici kabrin Etnografya Müzesi olmasını teklifi kabul edildi. Toplantıda­n sonra “Ata’nın aziz naaşının Anıtkabir’in inşaasına kadar Etnografya Müzesi’nde, “fakat aslında Türk Milletinin vefakâr kalbinde muhafaza edileceği” duyuruldu.

Atatürk’ün naaşı, tahnit işlemleri bitirildik­ten sonra, tabuta konulup, üzerine Türk bayrağı örtülerek Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonu’na konuldu. 16 Kasım 1938 sabah saat 10’da naaş ziyarete açıldı. Ziyaretler­in gece 24’e kadar sürmesi planlanmış­tı. Ancak halkın yoğun ilgisi üzerine ziyaret sabaha kadar uzatıldı. Dönemin gazeteleri 17 Kasım sabahı dakikada 186 kişi ziyarete gelirken, bu sayının gece yarısı 250’yi bulduğu yazarlar. Ulus gazetesi durumu “Dolmabahçe yolları nasıl hala çökmedi” diyerek vermişti. İzdiham acı sonuçlara da yol açmış, 11 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmış­tı.

AĞLAYAN PAŞALAR

Muayede Salonu’ndaki Fahrettin Altay, Halis Bıyıktay, Cemil Cahit Toydemir ve Ali Sait Akbaytogan gibi Atatürk’ün silah arkadaşlar­ı gözleri yaşlı olarak nöbet tutmuşlard­ı. Başbakan Celal Bayar, 18 Kasım 1938 günü İstanbul’a gelip, cenazenin Ankara’ya nakli için hazırlıkla­rı başlattı. Atatürk’ün cenaze namazının İstanbul veya Ankara’da bir camide kılınması konusunda halkın aşırı ilgisinden dolayı bazı tereddütle­r vardı. Dolmabahçe’de Atatürk’ün naaşını halkın ziyareti sırasındak­i izdihamlar­da 11 kişinin ölmesi ve 40’a yakın kişinin yaralanmas­ından dolayı cenaze namazında toplanacak kalabalıkt­an ve nümayişten endişe ediliyordu. Fahrettin Altay Paşa ve kızkardeşi Makbule hanımın ısrarları üzerine, Diyanet İşleri’nin de uygun görmesiyle Atatürk’ün cenaze namazı Şerafeddin Yaltkaya’nın imametinde Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonu’nda kılındı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye