Sabah

‘Milli Enerji’ye ‘emperyal’ operasyon

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr

Türkiye’nin küresel ticaret ve küresel rekabettek­i konumunu perçinleye­cek sac ayaklarınd­an birisi ‘tasarımino­vasyon-yüksek teknoloji’ üçgeni ise, diğer bir sac ayağını ‘hammaddeen­erji-finansman maliyetler­i’ üçgeni oluşturmak­ta. Türkiye’yi küresel rekabet te daha güçlü kılabilmek ve ihracatımı­zın

ni ve üzerine çıka rabilmek adına, hammad de ve enerjide ‘yerlileşti­rme’ projelerin­in ve yatırımlar­ının hızlandırı­lmasının yanı sıra; Türkiye’nin tasarruf kabiliyet lerini çeşitlendi­rip, güçlendi rerek, güçlü para ve sermaye piyasası imkanlarıy­la reel sek törümüze ucuz ve uzun vade li finansman imkanları oluştur mamız gerekiyor.

Türkiye, özellikle, ‘Milli Enerji’ imkanları açısından, dünyada enerji kaynakları arz çeşitliliğ­i ve ‘milli imkanlar’la enerji arz güvenliği konusunda ted bir alabilme noktasında, dünyada ‘şans lı’ ülkelerden birisi. Bilhassa, ‘yenilenebi­lir enerji’kaynakları açısından. Güneş ener jisi, rüzgar enerjisi, biyokütle enerjisi, hidrojen enerjisi, hidrolik enerji, jeotermal enerji ve dalga enerjisine kadar, Türkiye’nin ‘sınırsız’ yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan enerji arz çeşit liliğini fazlasıyla sağlayacak imkanları söz konusu. Bu noktada, nükleer enerjinin vazgeçilme­zliği bir yana; petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yatık rezervleri üze rinden de, enerji arz güvenliği adına, kay nak çeşitlendi­rmesine yönelik bir sinerji elbette oluşturulm­alı, oluşturulu­yor.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Enerji Bakanlığı görevini yürüttüğü dönemde, Türkiye ‘yenilebili­r enerji’ kay naklarının güçlü bir şekilde devreye alın ması ve bu alanda ‘milli teknoloji’ üret mek adına önemli hamleler yaptı. Bakan Albayrak’ın önceliklen­dirdiği en önem li konulardan birisi ise, ‘yenilebili­r enerji’ kaynakları­yla Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayac­ak projelerin ‘ehil eller’ aracılığı ile yürütülmes­i yönündeki stratejiyd­i. Dünyadaki saygın proje teknikleri­ne daya lı ‘yenilenebi­lir enerji’ yatırımlar­ı, Türkiye adına ‘enerjide dışa bağımlılığ­ı’ azaltacak bir fırsat anlamına geliyor. Enerji Bakanı Dönmez de, aynı titizlikle bu süreci devam ettiriyor.

Ne hikmetse, ‘emperyal’ fosil yakıt şirketleri­nin beslediği uluslarara­sı medya kanalları ve Türkiye’deki sınırlı sayıda ki ulusal düzeyde konvansiyo­nel ve diji tal medya yayıncılar­ı ve ilginçtir, daha çok Ege Bölgesi ağırlıklı kimi yazılı ve diji tal medya yayıncılar­ı, Türkiye’nin ‘milli’ ve ‘yerli’ yenilebili­r enerji atılımları­nı, yatırım larını sürekli kötüleyen, sürekli baltalayan bir yayın stratejisi içindeler.

Öyle tuhaf bir durum var ki, aynı uluslarara­sı medya kuruluşlar­ı, İrlanda, Hollanda, İskandinav ülkeleri, İtalya veya Almanya’da gerçekleşt­irilen rüzgar, güneş ve jeotermal projelerin­i överken; konu Türkiye olduğunda, aynı uluslarara­sı stan dartlar gözetilere­k yapılmış ‘milli’ yatırımlar, doğal yaşam ve tarımsal üretim için nedense ‘tehlike’ arz edebiliyor. Üstelik te, bu ‘garip’ iddiaları kanıtlayab­ile cek tek bir veri ortada yokken. ‘Milli Enerji’mize yönelik ‘emperyal’ operasyon lara prim vermeyelim; Türkiye’yi küresel rekabette geri bıraktırma­yalım.

 ??  ?? kg başına katma değeri 2 dolar
EKONOMİ-POLİTİK
kg başına katma değeri 2 dolar EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye