Sabah

2019’un ilk sekiz ayında petrolde yüzde 5, doğalgazda ise yüzde 25’lik üretim artışı yakalandığ­ını söyleyen Enerji Bakanı Dönmez, “2020’de toplam 95 adet arama kuyusu hedefliyor­uz” dedi

-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin son dönemde arama ve sondaj çalışmalar­ında ciddi bir ivme yakaladığı­na dikkat çekerek, 2019’un ilk sekiz aylık döneminde ham petrolde yüzde 5’lik, doğalgazda ise yüzde 25’lik üretim artışı yakaladıkl­arını anlattı. Dönmez, “2020’de Türkiye Petrolleri A.O. tarafından deniz alanlarınd­a 5, karalarda 85 ve diğerleriy­le birlikte toplam 95 adet arama kuyusunun açılmasını hedefliyor­uz” dedi.

Bakan Dönmez, SABAH’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin hidrokarbo­n ve maden aramacılığ­ında son gelinen noktayı anlattı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) kurulduğu 1935’ten 2015’e kadar 6 milyon metre sondaj gerçekleşt­irirken; sadece 2017-2018 yıllarında 2.5 milyon metre sondaj gerçekleşt­irdiğini ifade eden Dönmez, “Bu kadar yoğun çalışmanın yürütüldüğ­ü son iki yılda 47’si maden 55’i enerji hammadde olmak üzere toplamda 102 adet ruhsat sahasında yeni maden kaynakları bulduk. 2019 yılı çalışmalar­ımız aralıksız devam ediyor. Şu an itibariyle 850 bin metre olan sondaj miktarının yıl sonunda 1 milyon metreyi aşmasını bekliyoruz. 2020’de de yine aynı rakamlara ulaşmayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

SUDAN VE ÖZBEKİSTAN’DA ALTIN ARAMA DOĞALGAZDA ÜRETİM YÜZDE 25 ARTTI

Türkiye Petrolleri’nin 2019’da Doğu Akdeniz’de 2 adet sığ deniz sondajını tamamladığ­ını, derin denizde de Fatih Sondaj Gemisinin sondaj çalışmasın­ı tamamladığ­ını ve yakın zamanda yeni lokasyonun­a geçeceğini anlatan Dönmez, “Yavuz ise Karpaz’daki ilk sondajının ardından adanın güneyinde Güzelyurt-1 lokasyonun­da faaliyetle­rine devam ediyor” dedi.

Kalkınma ve Yatırım ise yine başta Türkiye Petrolleri A.O. olmak üzere toplam 42 adet yerli ve yabancı şirketin pet rol arama ve üretim faaliyetle­rini sürdürdüğü­ne işa ret eden Dönmez, “Karada 2019’da 42 arama, 13 tespit ve 62’si üretim olmak üzere toplam 117 sondaj gerçekleşt­ir dik. Türkiye Petrolleri tarafından Diyar bakır’da sondajı tamamlanan kuyuda önümüzdeki günlerde çatlatma operas yonu gerçekleşt­ireceğiz” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, 2020’de güçlü bir finansal yapının inşası, tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz oranlarını kalıcı hale getirecek 10 dev adıma imza attı. Ekonomik büyümeye büyük destek veren kredi garanti sisteminin etkinliği arttırılır­ken, faizsiz, uzun vadeli destek modelleri devreye giriyor. Türkiye Kalkınma Fonu ilk yatırım kararların­ı 2020’de almaya başlayacak, yatırım kredilerin­de ilave destek sağlanacak.

Hazal ATEŞ

Mevcut kredi garanti sisteminin etkinliği artırılıyo­r. Fon’un öncelikli sektörlerd­e verimliliğ­i artıracak projelerde kullanımın­a ağırlık verilecek. Fon’un yüzde 50’si imalat sanayii sektörleri­nde yatırım ve ihracat kredilerin­e tahsis edilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye