Sabah

Eski günler, siyaset, vesayet, vd.

-

“12 Mart 1971. Asker Muhtıra verdi. Demirel, Başbakanlı­k’tan istifa etti. 13 Mart 1971. Demirel, Güniz Sokak’taki evinde, alt kattaki odada. Beş kişi var. Bir ara odaya gelen yardım cısı Demirel’in kula ğına bir şeyler söylü yor. Demirel ziyaretçi odasına geçiyor, orada kimsenin tanı madığı bir ziyaretçi var. Bir süre konu şup arkadaşlar­ının yanına dönüyor. Arkadaşlar­ı gele nin kim olduğunu merak ediyorlar.

Demirel, bir korgeneral geldi diyor.” Bu satırlar mesleğimiz­in duayenleri­n den “Yavuz abi”nin (Yavuz Donat) yeni çıkan 2II The 5ecord adlı kitabından...

Malum, “Off the record” deyimi gaze tecilikte “yazılmamak üzere anlatılanl­ar, kayıt dışı” anlamların­a geliyor. Şimdi olaya dönelim...

Sivil giyimli korgeneral, Demirel’e özel bir mesaj getirmiş...

“Nazmiye hanımı da alıp beş gün içinde Türkiye’yi terk edip Paris’e yerleşin. Geçiminiz sağlanacak­tır.” Reddetmiş tabii Demirel. Korgeneral “son sözünüz buysa, başınıza gelecekler­den biz sorum lu değiliz.”

★★★

Yavuz Donat’ın bazıları o günden bugüne gizli kalmış anılarını okudukça sivil/resmi vesayet döneminin karanlığın­ı bir daha yaşadım.

12 Mart Muhtırası okunduğund­a yeni yetme liseliydim. Ama meclisin dik duramayışı­na (muhtıra mecliste okun muştu) anne babamın üzüldüğünü ve sokaktaki terör rüzgarının bunun için kul lanılışını iyi hatırlıyor­um...

2II The 5ecord bir söyleşi kitabı. Sevgili Şebnem Bursalı ne iyi yap mış da, eski zamanları bir bir sorup anlat tırmış Yavuz abiye.

Yakın siyasi tarihimizi merak edenler Turkuvaz’dan çıkan kitabı mutlaka oku malılar.

★★★

Kitaptan bir bölümü daha buraya almak istiyorum.

“Hüsnü Doğan. Turgut Özal’ın koz mik odasından. Özal, 1983 seçimin de Doğan’ın meclise girmesini çok iste di ama asker istemedi, veto etti. Özal Başbakan olunca, Hüsnü Doğan ona özel bir mektup yolladı. “Turgut Ağabey. Artık Başbakansı­nız. Çevreniz her yaptı ğınızı öven insanlarla dolacak. İzin veri reniz benim görevim de size eksik leri ve yanlışları bildirmek olsun...”

Bundan çok sonra olup biteni de ben not düşeyim.

Hüsnü Doğan, çeşitli hükümetler­de 1991’e kadar bakanlıkla­r yaptı. Körfez Krizi sırasında Akbulut hükümetind­e Savunma Bakanı’yken Semra Özal’ın ANAP İstanbul İl Başkanlığı­na geti rilmesini protesto etti. MGK toplantısı­na yarım saat kala Özal tarafından bakanlık tan azledildi. hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.

com/hasmetbaba­oglu.sabah

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye