Sabah

Amerikalıl­ar Amerikancı­lar Bizler...

- Okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Tarih, Eylül 20 . Yer, Como *ölü İtalya. Program, Avrupa Evi Toplantısı... Birbirinde­n ilginç oturumlara sahne olan 45. Ambrosetti Forumu’nun en dikkat çekici katılımcıl­arından biri de CIA eski Direktörü, emekli general 'avid 3etraeus’tu. Forumda Türkiye adına konuşma yapan Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’la sohbet imkanı da bulmuş ve konuyu S 400’lere getirmişti. Bir NATO üyesi olan Türkiye’nin, Rusya’dan stratejik savunma sistemi tedarik etmesini aklının almadığını, buna inanamadığ­ını vurgulamış ve Ankara’nın vazgeçiril­mesi gerektiğin­i söylemişti. Tabii ki kendisine, “O iş bitti” cevabı da verilmişti. O gün orada Petraeus aslında derin Amerika’nın hislerine tercüman olmuştu. İşte o müesses nizam Cumhurbaşk­anı 7ayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak ABD ziyaretini­n içini boşaltmak adına yine iş başında görünüyor. Türkiye’nin, Washington’da şu veya bu şekilde mesafe alabildiği isim Başkan Trump olduğu için Erdoğan’ın, Başkan’a gerçekleri anlatması, onu ikna etmesi istenmiyor!

★★★

Öte yandan...

Bu sıralar Türkiye dosyası Amerikan iç politikası açısından da çok taraflı koza dönüştürül­üyor! 2020 yılındaki başkanlık seçimleri, Trump’ı azil süreci derken, ABD başkentind­e ağırlık kazanmak isteyen her türlü aktör, ana ajandasını gizleyerek Türkiye bağlantılı bir senaryoyu sahneleyeb­iliyor. Kongre’nin her iki kanadındak­i Türkiye aleyhtarlı­ğı, Başkan Trump’ın olumlu kararların­a karşı kullanılab­iliyor. Yani Trump’ın, Ankara ile ilişkileri normalleşt­irme girişimler­i sekteye uğratılabi­liyor. İronik biçimde Trump da içerideki baskıyı azaltmak için dün olumlu sinyaller verdiği Türkiye’ye ertesi gün tehdit içerikli mesajlar gönderebil­iyor. Haliyle Türkiye, ABD Başkanlık Sistemi’nin hem yönetim hem de yasama kanadının sarkacında tutuluyor.

Ve maalesef, ABD ile tarihi bağları koruma adına Ankara’daki kimi kritik aktörler de “Aman onları ürkütmeyel­im!” sendromuna kapılıveri­yor.

Evet, ABD büyük bir devlet ve her türlü gücü kullanma kapasitesi­ne sahip. Ancak o güce abanmanın da bir maliyeti söz konusu. Ki hiçbir ABD yönetimi Türkiye’yi feda etmeyi dün olduğu gibi bugün de göze alamıyor. Kaldı ki geleneksel Amerikan tarzı, hedef ülkeyi yörüngede tutmayı, ülkeyi yönetenler­i örselemeyi esas alır. Bu yöntem, milletinde­n hatırı sayılır destek alan liderler için işlemediği­nden bugünkü ABD yönetimi, Türkiye’ye bakışında depresif duygular yaşıyor!

★★★

Halihazırd­a, Türk-Amerikan ilişkileri­ni zehirleyen pekçok husus varken kapatılmış S 400 paketinin yeniden açılmak istenmesi, bu amaçla Erdoğan’ın ABD ziyareti başlamadan harekete geçilmesi başlı başına soru işareti. Türkiye Cumhurbaşk­anı’nın sözünü sakınmayan karakteri bilindiği için hassas konulara girmeden önce S 400 üzerinden ikili görüşmenin şekillendi­rilmek istenmesi bile Erdoğan’ın müzakerede­ki atak pozisyonun­un kesilmesi çabasına işaret ediyor.

Ve üzülerek belirteyim ki S 400’ler için “Aralık’ta aktive etmeyelim”, “7am kapasite çalışması için bekleyelim” yışı da içimizde taraftar bulabiliyo­r.

“S 400’leri depoda kilitli tutun, Ruslardan yeni silah sistemleri alma yacağınızı taahhüt edin, karşılığın­da F 35 projesine dönüşünüzü sağlayalım” diyen Amerikalıl­ar, Ankara’da bu fikre yakın müttefikle­ri olduğunu da muhtemelen hesaba katıyorlar! anla

 ??  ?? ANKARA·NIN NAB=I
ANKARA·NIN NAB=I

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye