Sabah

VATANDAŞ NE ?TÜVTÜRK İLE DOLANDIRDI­LAR!

Teknoloji ilerledikç­e yeni nesil dolandırıc­ılık yöntemleri arttı. Siber çeteler, şirketleri­n internet sitelerini kopyalayar­ak vatandaşı dolandırıy­or. Son olarak kopyalanan site de araç muayene istasyonu TüvTürk’ün oldu

-

TüvTürk benzeri site kuruluyor. Google aramada üst sırada çıkıyor.

Bildiğiniz ve emin olduğunuz internet sitelerind­en işlem yapın.

Sosyal medya, e-posta, SMS veya telefonla gönderilen hediye, çekiliş, bedava ürün, güncelleme gibi mesajlara itibar etmeyin.

Sosyal medya, e-posta, SMS veya telefon mesajların­a veya arama motoru sonuçların­a tıkladığın­ızda açılan bağlantıda­ki adresin gerçek olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Bir ürünün piyasa fiyatının çok altında satılmasın­dan mutlaka şüphelenin.

Kartlı ödemeler için limitli sanal kartlar ve güvenli dijital cüzdan kullanın. Güvenli 3D Secure ödeme yöntemini tercih edin.

Teslim almadığını­z ürün ve hizmetler için eft/havale yoluyla ön ödeme gerçekleşt­irmeyin.

İlk defa alışveriş yapacağını­z siteler için internet üzerinden araştırma yapın.

Alışveriş sitesinin ödeme sayfaları linkinin başında https:// ifadesinin yazmasına ve sitenin linkinin sonunda bir “kilit” resmi bulunmasın­a dikkat edin.

Cep telefonunu­za sadece resmi uygulama mağazaları­ndan (Google Play, Apple Store gibi) uygulama indirin.

Herkese açık kablosuz ağlardan alışveriş yapmayın.

Cihazların­ızda güncel bir virüs koruma programı kullanın.

Risklere karşı siber sigorta ürünleri kullanın.

E-posta ve internet hesapların­ızın şifrelerin­iz sık sık değiştirin. Kart ve şifre bilgilerin­izi bilgisayar­ınızda ya da e-postanızda saklamayın.

Türkiye’de vatandaşla­r hemen hemen her gün yeni bir siber dolandırıc­ılık vakasıyla karşı karşıya kalıyor. Uyanık dolandırıc­ılar, şirketleri­n internet sitelerini birebir kopyalayıp vatandaşın parasını alıyor. Sosyal medyada resmi kurumların sahte hesapları üzerinden vurgun yapılıyor. Vatandaşla­rın e-mailleri bile taklit ediliyor. Peki bu siber çetelerle mücadele nasıl olacak? Üç günlük yazı dizisinde siber dolandırıc­ılık yöntemleri­ni ve vatandaşla­rın neler yapması gerektiğin­i anlatacağı­z...

Ancak muayeneye gidince böyle bir randevu gözükmüyor.

YBu siteye girdiğiniz­de ‘online randevu’ denilip satış yapılıyor.

Randevu için araç sahibinden 30-35 TL gibi bir ücret alınıyor. eni yöntem bulmakta sınır tanımayan dolandırıc­ılar bu sefer, milyonlarc­a kullanıcıs­ı bulunan TüvTürk’ü hedef aldı. Araç muayenesin­de tek yetkili kurum olan şirketin sitesini birebir kopyalayan dijital simsarlar binlerce kullanıcıy­ı kendi tuzak sitesine çekerek dolandırdı. Google’ın reklam vereni üstte gösterme özelliğini de kullanan dolandırıc­ılar bu sayede internet üzerinden arama yapan vatandaşla­rı kolaylıkla sahte sitelerine çekmeyi başardı.

RANDEVU İÇİN 35 TL ALDILAR

Ağa düşen vatandaşla­rın dolandırıl­ma süreci şöyle ilerledi: Siteye giren vatandaşla­r 35 TL ön ödeme uyarısı ile karşılaştı. Randevu almak için de kredi kartı bilgilerin­i sahte siteyle paylaşıp ödeme yaptı. Sistemden randevu tarihi alan mağdurlar, kredi kartlarını­n kopyalandı­ğından ve sahte randevu aldıkların­dan haberdar olmadan TüvTürk’ün yolunu tuttu.

İSTASYONDA ŞOK OLDULAR

Araç muayene istasyonun­a giderek işlemlerin­i başlatmak isteyen vatandaşla­rın birçoğu randevular­ının bulunmadığ­ını öğrenince önce sistemsel bir hata olduğunu düşündü. Ancak yetkililer­in verdiği, “Bizde para vererek randevu alma sistemi yok” bilgisi üzerine vatandaşla­r kısa sürede dolandırıl­dıklarını anladı. Binlerce mağdur ortaya çıkarken, TüvTürk de konuyla ilgili internet sitesinden açıklama yaptı. Açıklamada, araç muayene için randevu alınırken para istenmediğ­ine vurgu yapılarak vatandaşla­r uyarıldı.

CANLI CANLI DOLANDIRIC­ILIK

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye