Sabah

İSTANBULLU BELİT TARİH YAZDI

Almanya’da ilk kez göçmen bir politikacı, büyükşehir belediye başkanı seçildi. Hannover’de SPD’nin kalesini ele geçiren Istanbullu Belit Onay, 7 yıl boyunca başkanlık yapacak

-

Almanya’nın Hannover kentinde, büyükşehir belediye başkanı Yeşiller’in adayı Belit Onay (38) oldu. Hıristiyan Demokratla­r’ın (CDU) destekledi­ği bağımsız aday Eckard Scholz (56) ile ikinci tura kalan Onay, oyların yüzde 52,9’unu alarak başkan seçildi. Onay, Aşağı Saksonya Eyaleti başkenti Hannover’de 73 yıldır süregelen Sosyal Demokrat Parti (SPD) iktidarlığ­ına da son verdi.

Göçmen kökenli ilk büyükşehir belediye başkanı seçilen Onay, seçim konuşmasın­da herkese teşekkür etti. Yüzlerce kamera ve basın mensubunun önüne çıkan Onay, konuşmasın­da Türkçe olarak, “Derya, seni çok seviyorum. Her şeyimsin sen benim” dediği eşine sarıldı.

HAYAL BILE EDEMEZDIM

Seçildikte­n sonra SABAH’a konaşan Onay, “Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı olacağımı hayal bile etmedim. Çok uzak ve imkansızdı. Ancak gerçek oldu. Hannover pazar günü tarihi bir ana tanıklık etti. Yeşiller ve benim için tarihi bir gündü. Bir göçmen kökenli olarak Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmem bir dönüm noktası.

Ekibim ve partim pes etmedik” dedi.

AFD’DEN PROPAGANDA

Irkçı parti AfD’nin aleyhine çalıştığın­ı ve seçilmemes­i için kampanyala­r yürüttüğün­ü anlatan Onay, “AfD kara propaganda yaptı. Fakat seçimin ikinci turundaki katılım yüksek. Kimse bu oranda katılım beklemiyor­du. Destek veren herkese teşekkür ediyorum. Göçmen kökenliler­e güzel örnek olduğum için de mutluyum” dedi.

 ??  ?? Onay’ın seçimleri kazanmasıy­la Yeşiller’in de başta olduğu büyükşehir belediye sayısı üçe yükseldi, Bunlar; Darmstadt, Stuttgart ve Hannover.
Onay’ın seçimleri kazanmasıy­la Yeşiller’in de başta olduğu büyükşehir belediye sayısı üçe yükseldi, Bunlar; Darmstadt, Stuttgart ve Hannover.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye