Sabah

Bu bir darbedir

Bolivya’da Genelkurma­y Başkanı’nın Devlet Başkanı Morales’i istifaya çağırmasın­ın ardından, Morales istifa etti. Evi saldırıya uğrayan Morales, darbe girişimine ilişkin “Kaçmama gerek yok. Çaldıysam ispatlasın­lar” dedi

- Mehmet UZUN +ANN29ER

Amerika ülkesi Bolivya’da, 20 Ekim’de düzenlenen genel seçimlerin ardından muhalifler­in başlattığı protesto ve şiddet eylemleri, ardından da ordunun tehditvari çağrısı üzerine, Devlet Başkanı Evo Morales istifa etti.

Hakkında yakalama emri çıkarılan Morales’in evi saldırıya uğrarken, Latin Amerika ülkelerind­en Meksika, Venezuela, Arjantin, Küba ve Rusya, Genelkurma­y Başkanı’nın devreye girmesine de atıfta bulunup durumu “darbe” olarak yorumladı. Ülkedeki protesto gösteriler­inde 3 kişi öldü,

139 kişi de yaralanırk­en, pazar günü Genelkurma­y Başkanı Williams Kaliman, canlı yayında okuduğu bildiriyle ülkeyi 13 yıldır yöneten Devlet Başkanı Morales’in istifasını istedi. Darbe girişimini­n ardından istifa eden Devlet Başkanı Morales, halka daha fazla zarar vermemesi için bu kararı aldığını açıkladı.

Bu kararın ardından sağcı muhalif Santa Cruz Sivil Komitesi Başkanı Luis Fernando Camacho, sokağa çıktı. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Morales ise “Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığın­ı bildiriyor­um.

Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğün­ü yerle bir ediyor” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile AB

Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikala­rı Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini itidal çağrısında bulundular.

Türkiye de Bolivya’daki gelişmeler­i endişeyle takip ettiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, yönetimler­in demokratik süreçlerle işbaşına gelmesi ilkesine verilen öneme vurgu yaptı.

 ??  ?? Evo Morales 20 Ekim’deki seçimlerde oyların yüzde 48’ini almıştı.
Evo Morales 20 Ekim’deki seçimlerde oyların yüzde 48’ini almıştı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye